Zbog pesimističnih prognoza Intel izgubio 8 milijardi dolara u jednom danu

Intel je juče zabeležio pad od 8 milijardi dolara na njujorškoj berzi, posle sumornih projekcija zarade uslovljenih gubicima na tržištu računara.

Zbog pesimističnih prognoza Intel izgubio 8 milijardi dolara u jednom danu

Kompanija Intel je predvidela iznenađujući gubitak prihoda za prvo tromesečje 2023. godine. Veruje se da će ukupni prihod biti manji za tri milijarde dolara od planiranog, što je posledica usporavanja rasta poslovanja vezanog za nepovoljne aranžmane sa data centrima.

Vrednost deonica kompanije Intel pala je za 6,4 odsto, dok su akcije konkurentskih kompanija AMD i Nvidia jučerašnji dan na Vol Stritu porasle za 0,3 i 2,8 odsto, respektivno. Jedan od velikih dobavljača kompanije Intel, KLA corp takođe je zabeležio pad akcija za 6,9 odsto, posle objavljivanja loših prognoza.

„Nema reči koje mogu opisati ili objasniti pad vrednosti akcija Intela“, navodi analitičar berze Hans Mozesman, jedan od dvadesetak analitičara koji su snizili očekivane cene sopstvenih deonica.

Intel investicije oborile vrednost akcija

Ovakav rasplet još jednom je u prvi plan stavio izazove sa kojima se suočava izvršni direktor kompanije Intel Pet Gelsindžer, dok pokušava da uspostavi dominaciju Intela sklapajući ugovore o proizvodnji i gradnjom novih fabrika u Americi, odnosno Evropi. Kompanija se suočava sa gubitkom tržišnog udela u odnosu na AMD, koji koristi povoljne poslovne aranžmane sa proizvođačima čipova iz Azije. Među njima se izdvaja tajvanski TSMC koji bi trebalo da svojim proizvodima pomogne AMD u večitoj borbi sa najvećim konkurentom, kompanijom Intel.

 „AMD Epyc procesori generacija Genoa i Bergamo imaju prednost u odnosu na cene i performanse Intel Sapphire Rapids procesora, što bi trebalo da utiče na dalji rast deonica AMD“, navodi analitičar Met Vegner, a prenosi Reuters.

Poslovanje ugroženo

Stručnjaci gotovo jednoglasno ocenjuju da bi položaj kompanije Intel mogao biti složeniji kada tržište data centara za dostigne svoj vrednosni minimum, jer će takav scenario doneti nove gubitke.

„Jasno je da Intel treba da smanjuje troškove, jer su prvobitni planovi izašli iz okvira realnosti. Obim štete koju je pretrpeo Intel je zapanjujući i vremenom će dovesti u sumnju solventnost kompanije“, zaključuje brokerski servis Bernštajn.

Intel koji ove godine planira smanjenje troškova za tri milijarde dolara, ostvario je 7,7 milijardi dolara prihoda u četvrtom tromesečju 2020. i isplatio dividende ukupne vrednosti od 1,5 milijardi dolara. S obzirom na kapitalne izdatke koji se procenjuju na oko 20 milijardi u 2023. godini, stručnjaci kažu da bi menadžment IT giganta trebalo da razmisli o smanjivanju dividende. Još jedna od nepopularnih mera koja neće obradovati vlasnike akcija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi