EU donela odluku: USB C je univerzalni port za punjenje svih prenosnih uređaja

Evropska unija donela je odluku o univerzalnom portu za punjenje mobilnih uređaja.

 
Doviđenja za Lighting, dobar dan za USB Type-C na iPhone telefonima. Apple se godinama unazad protiv uvođenja univerzalnog standarda za punjače mobilnih telefona, ali Evropska unija zadala je finalni udarac koji će primorati jednog od vodećih proizvođača mobilnih telefona da najzad izađe u susret svojim korisnicima.
Novi zakon
Zakonodavci iz Evropske unije doneli su uredbu kojom se proizvođači mobilnih telefona, tableta, digitalnih kamera, bežičnih slušalica, prenosivih gejming konzola, kao i e-čitača obavezuju da na svoje uređaje ugrade USB Type-C port za punjenje. Datum stupanja na snagu ove odluke je jesen 2024. godine. Što se tiče prenosivih računara, i oni će morati da se povinuju ovoj direktivi, ali u kasnijem vremenskom roku.
jeroendenotterZkxqjRHHIEsunsplash.jpg
Nakon više od deset godina rada na ovoj uredbi, najzad smo dobili ono što je većina vas i želela. Više neće biti potrebe za korišćenjem različitih punjača za iOS i Android uređaje.
Prema rečima Aleksa Agiusa Salibe, osobe zadužene za izveštavanje o delovanju zakonodavnih tela Evropske unije, “Danas je dan kada smo dobili zajednički punjač u Evropi. Dugo su evropski korisnici bili frustrirani za nagomilavanjem nepotrebnih punjača za razne uređaje. Od danas će moći da koriste jedan jedini punjač za sve svoje uređaje”. Dobro, ne od danas, ali za koju godinu.
Dodatno odobrenje
Moramo naglasiti kako ova uredba još uvek mora da dobije odobrenje od Evropskog parlamenta i veća kasnije tokom ove godine. Prema trenutnim saznanjima to je samo formalnost i današnja odluka je najverovatnije konačna. Do jeseni 2024. godine svi uređaji koji potpadaju pod okrilje ovog zakona moraće da imaju USB Type-C, i tačka.
marcusurbenz4xMAiJZPQXIunsplash.jpg
Značaj odluke
Značaj ove odluke leži u činjenici da će korisnici moći da koriste samo jedan punjač za većinu svojih uređaja. Pored toga, moramo primetiti da će i proizvođači dobiti još jedan podstrek za izostavljanje punjača iz pakovanja sa svojim mobilnim telefonima ili tabletima. Zašto stvarati dodatan elektronski otpad ukoliko svi već imaju makar jedan USB Type-C punjač?
pexelsstanleyng4387770.jpg
Prema istraživanjima Evropske unije koja prenosi portal TheVerge, procenjuje se ušteda od 250 miliona evra godišnje za sve korisnike koji više neće morati da kupuju dodatne punjače kako bi napajali svoje elektronske uređaje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi