ESA potvrdila da je E3 zvanično mrtav

ESA E3 je bilo kultno mesto na kome su se developeri igara i izdavači umrežavali i javno najavljivali igre na kojima su radili, i sada više ne postoji

ESA potvrdila da je E3 zvanično mrtav

Entertainment Software Association (ESA), organizator industrijskog sajma video igara E3, potvrdio je da je E3 mrtav i da nema planova da ponovo organizuje ovaj događaj.

Nakon više od dve decenije služenja kao centralna platforma za predstavljanje video igara, ESA je odlučila da okonča E3“, objasnili su iz ESA na X. “ESA ostaje fokusirana na zagovaranje za članice ESA i radnu snagu industrije koja svakodnevno stvara pozitivan kulturni i ekonomski uticaj.

E3, što znači Electronic Entertainment Expo, bio je masovan događaj uživo, najčešće održavan u Los Anđelesu od 1995. do 2019. godine. Bilo je to kultno mesto na kome su se developeri igara i izdavači umrežavali i javno najavljivali igre na kojima su radili. U poslednje tri godine života, E3 je bio otvoren i za javnost.

Summer Game Fest, zamena za E3, ponovo će biti održan naredne godine

Kada je svet zadesila pandemija COVID-19, E3 2020. je otkazan, a sajam se nikada nije oporavio. Godine 2021. vratio se kao slabašan digitalni događaj, dok su iteracije sajma za 2022. i 2023. godinu otkazane. Ranije ove godine, ESA i ReedPop okončali su svoje partnerstvo u radu na E3, ali ESA tada nije bila izričita u vezi budućnosti sajma. Sada je jasno da se E3 neće vratiti.

Predsednik i izvršni direktor ESA-e, Stanley Pierre-Louis, otkrio je više govoreći za The Washington Post. “Bilo je fanova koji su bili pozvani da prisustvuju u kasnijim godinama, ali stvarno je išlo o marketinškom i poslovnom modelu za industriju i mogućnosti da se svetu pruži informacija o novim proizvodima. Kompanije sada imaju pristup potrošačima i poslovnim odnosima putem različitih sredstava, uključujući i njihove sopstvene manifestacije“, objasnio je Pierre-Louis.

Na kraju, komentari ESA-e pokazuju da ova neprofitna organizacija smatra da je E3 sada manje potreban s obzirom da kompanije mogu organizovati sopstvene fizičke i digitalne događaje kako bi najavile nove igre.

Nakon dva neuspešna pokušaja da ga ponovo organizuje uživo, organizacija je potpuno napustila ovu ideju. Iako 2024. neće imati E3, Geoff Keighley već je potvrdio da će Summer Game Fest, njegova zamena za E3 koja se prvi put pojavila tokom pandemije, ponovo biti održan naredne godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. isnogood

    A o gamescon-u koji se odrzao i to u Beogradu ni jedno slovo na vasem sajtu.
    @Labello ne znam sta je smesno, valda je logicno da se podrzi lokalni dogadjaj ili makar isprati u nekoj formi.

  2. В.и.к.т.о.р

    A o gamescon-u koji se odrzao i to u Beogradu ni jedno slovo na vasem sajtu.
    @Labello ne znam sta je smesno, valda je logicno da se podrzi lokalni dogadjaj ili makar isprati u nekoj formi.

    Да је ту био присутан неки Самсунг, Шаоми, Епл,... па и да дођу да се сликају. Кога брига у Србији да промовише тржиште које обрне годишње скоро 200 милијарди.

  3. A o gamescon-u koji se odrzao i to u Beogradu ni jedno slovo na vasem sajtu.
    @Labello ne znam sta je smesno, valda je logicno da se podrzi lokalni dogadjaj ili makar isprati u nekoj formi.

    Da neko okrene telefon i najavi događaj, pozove, da sve ima neki smisao, zašto da ne odemo? Ali ne radi se tako...a zna se kako se radi

  4. isnogood

    Ja iskreno ne razumem procedure kako ide, ali sumnjam da je ESA iz gornjeg naslova ispostovala procedure i "kako se to radi".

    Mislim da benchmark ima veliku publiku i pomogao bi promociji gejminga u celini, ne samim organizatorima i firmama zastupljenim tamo nego bi sve priblizio svojim citaocima i mozda na taj nacin cak i sebi privukao mozda nekog sponzora iz tog sveta koje ne vidjam na vasim portalima. Nemam nikakve veze sa samim dogadjajem , ali sam jako razocaran sto bukvalno sem na jednom portalu na facebooku i jednom youtube kanalu nisam cuo za dati dogadjaj, a u Srbiji takvih dogadjaja bukvalno nema a moze ipak da okupi neke ljude.Sigurno je velika greska PR sluzbe ko god da je organizator dogadjaja. Ali sa druge strane vidim svuda samo informacije o stranim sajmovima i dogadjajima koji realno nisu pristupacni za 99% populacije. To pokazuje i ova vest gore, 99% citaoca nit je ikad bila nit bi ikad isla na taj sajam, a na nesto u Beogradu, Novom Sadu, Nisu mnogi bi sigurno isli,. Vidim da ima tema o gamesconu, ljudi su iz centralne Srbije dolazili i dovodili decu da vide, pipnu pa, dobiju neki poklon.....Realno u 90% radnja pogotovo van velikih gradova nema ni nacin da se vidi, pipne nesto od gaming opreme a kamoli proba.

  5. В.и.к.т.о.р

    Da neko okrene telefon i najavi događaj, pozove, da sve ima neki smisao, zašto da ne odemo? Ali ne radi se tako...a zna se kako se radi

    Слажем се.

    Ако нисте чули, логично је не обавестити.
    Али, нема разлога за правдање, јер тако изгледа да сте чули, али нико вас није удостојио позива. Каква год да су правила - тако се не ради.

    Сада знате за следећу годину. :)

  6. Mi imamo puno, ali zaista puno obaveza. Puno je i putovanja, odmori, neko se razboli, neko nije tu: bavimo se i nekim drugim stvarima koji nam omogućavaju uspešno poslovanje. Postoji lista prioriteta, uvek je neki cajtnot...zaludni nismo. Drugo, realno nismo deo tog nekog društva koji to organizuje godinama, nismo u kontaktu sa tim ljudima. Ne može se sve postići

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi