ESRB planira „procenu starosti lica“ za verifikaciju godina u igrama

Odbor za ocenjivanje softvera za zabavu za SAD i Kanadu ESRB planira koncept provere godina u igrama kroz „procenu starosti lica“ za bolju roditeljsku kontrolu

ESRB planira „procenu starosti lica“ za verifikaciju godina u igrama

Novi koncept koji je predložio ESRB trebalo bi da omogući bolju roditeljsku kontrolu nad decom koja igraju video igre, a on podrazumeva takozvanu procenu starosti lica, piše Dexerto. Federalna trgovinska komisija vlade SAD je plan već iznela javnom mnjenju na ocenjivanje.

Ova tehnologija, navodno štiti privatnost iako se iz njenog naziva može zaključiti i drugačije, a roditeljima bi omogućila da učitaju svoju fotografiju kako bi dali dozvolu svojoj deci da igraju određene igre.

U Kini je Tencent pokrenuo sličan program koji zahteva od dece da koriste prepoznavanje lica kako bi dobili više vremena za igranje. Međutim, u slučaju ESRB to je u stvari predstavljeno kao novi metod roditeljskog zaključavanja, a ne dozvole za nastavak igranja.

Sistem bi funkcionisao tako što bi roditelji učitali selfi na server gde bi on potom prošao kroz algoritam. Ukoliko program pokaže da je roditelj „odgovarajućih godina“, omogućiće mu da otključa igre. Tehnologija bi mogla da se koristi i za one roditelje koji žele da dozvole deci da igraju igre kao što je GTA V ili kao način za smanjivanje vremena koje deca provode igrajući.

Uz ESRB, dečija platforma za igre i tehnologiju u vlasništvu Epic Games – SuperAwesome kao i kompanija Yoti podržali su predlog i tražili od FTC komisije da odobri tehnologiju.

Sistem bi funkcionisano tako što uzima fotografiju lica, pretvara je u brojeve i potom upoređuje te brojeve sa obrascima u svom skupu podataka za obuku koji su povezani sa poznatim godinama, objašnjavaju predstavnici koncepta.

Sve tri uključene kompanije tvrde da bi slike odmah nakon verifikacije, fotografije obrisati sa servera. Međutim, druge kompanije koje takođe tvrde da brišu podatke, kao što je Snapchat, uhvaćene su kako i dalje čuvaju informacije na svojim serverima.

To naravno otvara još jedan aspekt bezbednosnih rizika, ironično, u konceptu koji bi bezbednost i privatnost trebalo da sačuva.

ESRB ističe da je jedina informacija koja se saopštava kompaniji je određivanje da li je osoba čija je slika skenirana starija od 25 godina. U predlogu se još ističe i da novi metod korisnike „neće izlagati potencijalnim pristrasnostima“. To u stvari predstavlja fin način da se saopšti da tehnologija prepoznavanja lica ima probleme sa pristrasnošću kada skenira lica ljudi negroidne i mongoloidne rase.

Osim zloupotreba, kao problem bi mogao da se javi i ubacivanje tuđih slika na server, što dodatno komplikuje situaciju sa privatnošću i bezbednošću podataka na internetu uopšte. Ukoliko mišljenja i komentari javnosti budu dobri, proces eventualnog odobrenja tehnologije trebalo bi da počne posle 21. avgusta ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi