Preminuo tvorac Gokua i Dragon Ball manga serijala

Tvorac jednog od najpopularnijih Dragon Ball manga crtaća sa kojim su stasavali mnogi milenijalci je preminuo u 68. godini

Preminuo tvorac Gokua i Dragon Ball manga serijala

Akira Torijama, jedan od najvećih i najuticajnijih mangaka svih vremena, preminuo je u 68. godini. Vest je potvrđena na zvaničnom Dragon Ball sajtu, u pismu upućenom svim ljubiteljima ovog nezaboravnog manga serijala širom sveta. Torijama je preminuo pre nedelju dana, 1. marta 2024. od akutnog subduralnog hematoma.

Torijama je počeo da piše i ilustruje mangu kasnih 1970-ih, kada je privukao pažnju urednika u Weekly Shonen Jump magazinu.  Tada su objavili njegovo debitantsko delo, Wonder Island, 1978. Nakon toga je napravio je niz serijala za časopis, uključujući njegov prvi proboj sa Doctor Slump hitom, koji ga je učinio poznatim u manga zajednici. Međutim, njegova planetarna popularnost lansiraće ga u stratosferu Japanske manga zajednice i šire 1984. godine, kada je počela originalna Dragon Ball serija.

Otišao je legendarni Dragon Ball mangaka

Prateći avanture mladog majstora borilačkih veština, po imenu Goku, dok se suočava sa pretnjama Red Ribbon armije negativaca i putuje svetom u potrazi za misterioznim zmajevim kuglama. Serija je odmah doživela streloviti uspeh i postala mega popularna širom sveta. Postala je i ostala jedna od najuspešnijih manga serijala svih vremena.

Nakon toga sledi serija sa starijim Gokuom, Dragon Ball Z, koja je takođe u kratkom vremenu doživela veliki uspeh i popularnost, te još jednom potvrdila da je u pitanju jedna od najuticajnijih anima svih vremena, odgovorna za eksploziju popularnosti manga kulture na zapadu. Tokom sve veće popularnosti Dragon Ball-a, Torijama je nastavio da stvara nove serije i priče. Na kraju je pomogao da se uspešno realizuje koncept likova i dizajn za neke od najomiljenijih video igara svih vremena kao što su Dragon Quest i legendarni JRPG Chrono Trigger.

Torijama se stalno vraćao Dragon Ball seriji, bilo na ekranu ili u stripovima, pomažući da se razvije mnogo manga nastavka i anime adaptacija, poput Dragon Ball Super iz 2015. Čak i do same smrti, Torijama je radio na novim pričama i anime adaptaciji Sand Land mange iz 2000. godine koja treba da počne sa emitovanjem širom sveta na Disney+ kanalu ovog meseca.

To nije sve iz bogatog opusa ovog kreativnog stvaraoca koga će pamtiti mnogi mladi naraštaji, ali i oni stariji, jer je u pripremi Dragon Ball Daima, potpuno novo poglavlje serije koje vraća Gokua u njegovu mladost. Trenutno je u fazi pripreme i očekuje se objavljivanje kasnije ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi