AI asistent koga možete poneti sa sobom, a sposoban je i da projektuje sliku

Izgleda kao komunikator bedž iz serijala Zvezdane staze, ali zapravo kao AI asistent, može mnogo više toga da uradi

AI asistent koga možete poneti sa sobom, a sposoban je i da projektuje sliku

“Startap” kompanija, Humane, koji su osnovali bivši zaposleni iz kompanije Apple, nedavno je uživo demonstrirala i prikazala svoj novi samostalni uređaj. Namenjen je za nošenje i dizajniran da posluži kao lični AI asistent sa svim pogodnostima koje nudi korišćenje veštačke inteligencije. Mala jedinica može da pruži: sumarni pregled “e-mail” poruka, podsetnike iz kalendara i poruke, može da identifikuje objekte, može da prevodi, pa čak i da projektuje ekran na obližnje površine, prenosi The Verge.

Humane, firma koju vode Imran Chaudhri i Bethani Bongiorno, ima za cilj da dizajnira AI asistenta, koji je – kao što ime kompanije sugeriše – što je moguće više nalik čoveku. Kompanija je nedavno demonstrirala mogućnosti uređaja na TED Talk-u.

Prototipom se može kontrolisati pomoću komandi glasa (ima mikrofon) i pokreta (ima kameru), što je način na koji ljudska bića međusobno komuniciraju. U međuvremenu, mogućnosti veštačke inteligencije mogu dobijene informacije postaviti u određeni kontekst.

Svuda sa tobom – tvoj lični AI asistent

Na primer, kamera na Humane uređaju može da identifikuje objekte u okruženju korisnika, ako vidi čokoladicu, može da savetuje korisnika da li je pogodna za konzumiranje na osnovu dijetetskih potreba vlasnika.

Iako uređaj nema svoj ekran, jedna od njegovih važnijih karakteristika je sposobnost da projektuje sadržaj na obližnje površine, čime se nadoknađuje nedostatak sopstvenog ekrana. Ipak, ostaje nejasno šta se dešava ako u blizini nema odgovarajuće površine. Takođe, pametni telefoni nude privatan ekran, čiji prikazani sadržaj ne može da vidi svako, nešto što Humane proizvod ne nudi.

Uprkos impresivnoj listi funkcija koje nudi Humane uređaj, njegova sposobnost da se takmiči sa pametnim telefonima u smislu upotrebljivosti i pogodnosti je nešto što ostaje da se vidi.

Pametni telefoni su postali suštinski deo savremenog života današnjeg čoveka, pružajući korisnicima brz pristup informacijama i performanse za obavljanje više zadataka. Nejasno je da li kombinacija projektovanog ekrana i zvučnika u Humane nosivom uređaju, mogu ponuditi jednako dobro korisničko iskustvo.

Ali dok Humaneov uređaj možda neće uspeti na glavnom tržištu i izazvati pametne telefone ili pametne satove, on se sigurno može koristiti na različitim tržištima koja pomažu profesionalcima u različitim oblastima i specifičnim situacijama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi