Apple Car projekat u zastoju, kompanija povećava tim testera autonomnih vozila

Tehnološki gigant iz Kupertina povećava svoj tim testera autonomnih vozila u novoj godini jer je Apple Car projekat u zastoju, ali kompanija očito ne odustaje

Apple Car projekat u zastoju, kompanija povećava tim testera autonomnih vozila

Iako Apple Car projekat ne napreduje prema prvobitnom planu kompanije, izgleda kao da je tehnološki gigant veoma odlučan u svojim ambicijama da nastavi rad na sopstvenom autonomnom vozilu. Zbog toga, kupertinska kompanija odlučila je da poveća tim testera vozača na 162 vozača.

Prošle godine, Apple je svakako privukao pažnju okupivši najveći tim testera autonomnih vozila ikada, premašujući brojku od 200 ljudi. Ipak, nedugo zatim, kompanija je značajno smanjila svoje npore, što je otvorilo pitanja o sudbini projekta Apple Car.

Ušavši u 2024. godinu, gigant, međutim, pravi nove poteze u areni autonomnih vozila kroz svoj Apple Car projekat. Osim flote test vozača, kompanija se može pohvaliti čitavom flotom od 68 autonomnih vozila koji trenutno prolaze kroz rigorozna testiranja.

Još tokom 2022. godine, postojale su široko rasprostranjene glasine da bi Apple mogao da lansira sopstveno električno vozilo do 2026. U to vreme, uzbuđenje u javnosti je bilo veliko, a entuzijasti su sa nestrpljenjem očekivali bilo kakve vesti o automobilskim nastojanjima kompanije koja stoji iza iPhone i Mac uređaja. Ipak, kako je prethodna godina tekla, nadanja u javnosti da bi ovo moglo da se desi jednostavno su počela da se smanjuju.

Jedan od analitičara tržišta, Ming Či Kuo ohladio je strasti kada je objavio da je Apple Car projekat naišao na prepreke, bez određenijih datuma lansiranja u bližoj budućnosti. Međutim, kako je primetio portal 9to5Mac, izgleda da kompanija i dalje nije spremna da potpuno odustane od ovog projekta, iako je prethodno bila smanjila napore u testiranju.

Sa 162 test vozača i 68 autonomnih vozila u opticaju, Apple za sada definitivno ostaje u igri. No, ne treba zaboraviti i konkurenciju na automobilskom tržištu, gde tradicionalni proizvođači automobila ulažu milijarde u istraživanje i razvoj autonomnih vozila.

Tesla je sa svojim Autopilot sistemom, među kompanijama na samom vrhu industrije, ali, kao i sve druge, i ovaj proizvođač je nailazio na probleme i prepreke. Osim relativno novije kompanije kao što je Tesla, u oblast autonomnih vozila ušli su i tradicionalni proizvođači automobila kao što su Ford i BMW, sa ciljem da u narednim godinama dovedu autonomna vozila do masovne proizvodnje.

Uz to, ne treba zaboraviti da je i još jedna tehnološka kompanija, najpoznatija takođe po svojim pametnim telefonima – Xiaomi, takođe ušla na tržište električnih vozila, nedavno lansirajući svoj prvenac SU7 EV. Da li će Apple uspeti ravnopravno da se suprotstavi svakom konkurentu, videćemo možda ipak i te 2026, pod uslovom da glasine o lansiranju vozila opstanu do tada.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi