Automobilske kompanije razvijaju električna vozila sa ugrađenim generatorom kako bi rešile problem dometa

Extended-Range Electric Vehicles (EREV) su novi trend u automobilskoj industriji, sa fokusom na produženje dometa i prevazilaženje skepticizma prema EV vozilima

Automobilske kompanije razvijaju električna vozila sa ugrađenim generatorom kako bi rešile problem dometa

Na Bernstein Annual Strategic Decisions konferenciji u maju, izvršni direktor Forda, Jim Farley, podelio je viziju mobilnosti koju smatra odgovarajućom za američko tržište automobila.

Nakon desetodnevnog putovanja u Kinu, Farley je govorio o EREV vozilima, ili Extended-Range Electric Vehicles. Ova vozila su potpuno električna sa ugrađenim generatorom (obično benzinskim motorom) koji puni bateriju kada je to potrebno, produžavajući njen domet.

Za razliku od plug-in hibrida, EREV vozila praktično eliminišu potrebu vlasnika da se nose sa nedovoljno razvijenom infrastrukturom za punjenje električnih vozila u Americi ili čekanjem na „pohlepne korisnike punjača“ koji otežavaju punjenje EV-a; jedino “dopunjavanje” koje bi moglo biti potrebno bilo bi na benzinskoj pumpi.

Izvršni direktor Forda je tvrdio da bi ova “međurešenja” mogla pretvoriti skeptične Amerikance prema EV vozilima u verne korisnike i pokazati se veoma profitabilnim za proizvođače automobila.

“Oni se ne voze kao vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, tako da dobijate EV sa dometom od 1100 kilometara. Nemate anksioznost zbog dometa na dužim putovanjima. Ne morate da se oslanjate na punjače,” rekao je Farley. “I ta vozila imaju upola manje baterija, pa su vrlo profitabilna.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“To je dobro rešenje; zato je popularno u Kini, zato je udvostručilo svoju prodaju u Kini, i nama se to rešenje zaista sviđa.”

Iako EREV vozila nisu spomenuta u Fordovim radikalno revidiranim EV planovima, jedan od Fordovih konkurenata možda već prednjači u tehnologiji kojom je njegov CEO fasciniran.

Upoznajte “xEV”

Prema izveštaju iz Korea Economic Daily, Hyundai Motor Group, matična kompanija Hyundai-a i Kia-e, razvija sopstvene pogonske sisteme sledeće generacije sa tehnologijom extended-range električnih vozila.

Zvaničnici Hyundai-a koji su razgovarali sa KED navode da je istraživanje EREV tehnologije, nazvane “xEV” od strane Hyundai-a, rezultat ispitivanja realnosti posedovanja tradicionalnih baterijskih EV vozila. Smatraju da baterijska EV vozila, poput njihove Ioniq serije, imaju ograničen domet i pate od nedostatka EV infrastrukture, što može biti velika prepreka za usvajanje EV vozila.

Paranoja od požara u vezi sa EV vozilima u Koreji

Pored toga, sve veći skepticizam prema EV vozilima u rodnoj zemlji Hyundai-a, Južnoj Koreji, motiviše proizvođača automobila da se posveti EREV vozilima pre nego što se potpuno posveti tradicionalnim baterijskim električnim vozilima.

Prema izveštaju Korea JoongAng Daily, vlasti u glavnom i najvećem gradu zemlje, Seulu, potresao je strašan požar EV vozila u podzemnoj garaži. Požar je oštetio 880 obližnjih vozila i ostavio 1.600 domaćinstava bez struje i vode na nedelju dana.

Kao rezultat toga, Gradska vlada Seula predlaže nova pravila koja bi ograničila pristup EV vozila napunjenih preko 90% u podzemnim garažama i nametnula limit punjenja od 80% na brzo punjenje unutar gradske oblasti Seula, prenosi TheStreet.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi