Električna vozila su rastući trend u Evropi – u 2023. prodato preko 1,8 miliona vozila

Protekla godina donela je značajan prodajni poduhvat na evropskom tržištu za električna vozila (EV), sa preko 1,8 million prodatih jedinica

Električna vozila su rastući trend u Evropi – u 2023. prodato preko 1,8 miliona vozila

Analiza ukupnih brojeva tržišta električnih vozila u Evropi tokom 2023. godine otkriva dinamičnu sliku, sa blagim usponima i padovima. U razdoblju od januara do decembra prošle godine, prodaja „plug-in” vozila, u koja spadaju potpuno električna i hibridna vozila, dostigla je brojku od tri miliona, a to je rast od 14 posto u odnosu na prethodnu, 2022. godinu. Među njima, standardna električna vozila poznata još i kao BEV (Battery Electric Vehicle), imaju rastući trend prodaje sa više od 1,8 milliona prodatih primeraka u istom razdoblju.

Iako je veći deo prošle godine obeležila pojačana prodaja električnih i hibridnih vozila, decembar mesec bio je vrlo izazovan po tom pitanju. Sa prodajom od 294.200 „plug-in“ vozila, zabeležen je značajan pad u odnosu na isti period 2022. godine kada je prodato 413.500 takvih vozila. Decembar 2023. godine tako predstavlja najveći pad prodaje EV i PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) u poslednjih deset godina. S druge strane, BEV (Battery Electric Vehicle) vozila imala su pad u prodaji od 25 posto tokom decembra, dok su PHEV vozila ostvarila još veći pad, čitavih 36 posto.

Ovaj dramatičan pad prodaje u decembru može se delimično pripisati smanjenju subvencija za električna vozila na nemačkom tržištu, koje je stupilo na snagu dve nedelje pre kraja godine. Ipak, mnogi proizvođači su reagovali na vreme i uveli sniženje cena i druge podsticaje, što je rezultiralo ponovnim rastom prodaje u januaru 2024. godine. Od ukupno nešto više od tri miliona prodatih plug-in vozila tokom 2023. godine, hibridni automobili čine 33 posto, što je manje u poređenju sa prošlom godinom. Među top 20 plug-in vozila samo četiri su bila hibridna.

Kako dalje prenosi ArenaEV, Tesla je bio apsolutni pobednik u prodaji prošle godine, posebno se ističući u decembru sa modelom Y, koji je prodat u 25 hiljada komada. Ukupno gledano, Tesla Model Y postao je najprodavaniji automobil sa prodatih 255.062 komada tokom cele godine, dok se Model 3 nalazi na drugom mestu sa prodatih 101.313 komada. Interesantno je da je Ford sa modelom Kuga predvodio prodaju PHEV vozila sa 52.646 prodatih primeraka.

Kada su u pitanju očekivanja za 2024. godinu, iako Tesla Model Y čvrsto drži prvo mesto i malo je verovatno da će se to skoro promeniti, ostatak tržišta pokazuje zanimljive promene. Dok Model 3 i dalje dominira, konkurencija poput VW ID.4 i Skoda Enyaq modela priređuje snažan otpor – samo je 20 hiljada komada razlike među ovim takmacima.

Sa druge strane, novi igrači na tržištu kao što je Renault 5 sa niskom cenom i dobrim performansama, i Lancia Ypsilon želi deo kolača prodaje EV za sebe. Na tržištu električnih vozila, takođe je prisutan i BMW sa svojom rastućom prodajom, Volvo sa modelom EX30, kao i Citroen C3 koji će dodatno uzburkati listu najprodavanijih električnih vozila u 2024. godini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi