Volkswagen: integracija ChatGPT bota u automobilima

Automobilska kompanija Volkswagen integrisaće ChatGPT bota veštačke inteligencije u svoja vozila opremljena IDA glasovnim asistentom, najavljeno je na CES 2024

Volkswagen: integracija ChatGPT bota u automobilima

Kompanija Volkswagen najavila je na CES 2024 planove koji oslikavaju posvećenost unapređenju iskustva voženje putem tehnologije veštačke inteligencije (AI). Počevši od Evrope, Volkswagen integrisaće ChatGPT u svoje automobile, a za početak ova integracija biće dostupna u kompanijskoj liniji električnih vozila.

U modele koji dobijaju ovo unapređenje spadaju: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3 kao i novi Tiguan, Passat i Golf modeli automobila. Vozači u Sjedinjenim Američkim Državama moraće da sačekaju, jer Volkswagen kaže da ovu funkciju na tom tržištu i dalje razmatraju, te da ona prolazi kroz interna odobrenja za SAD.

ChatGPT bota, napravila je startap kompanija OpenAI, a to je privuklo značajnu pažnju u poslednjih godinu dana, pri čemu je Volkswagen postao najveći proizvođač automobila koji je prihvatio ovu tehnologiju. Ipak, treba napomenuti i da je Mercedes-Benz integrisao ovog AI bota u svoj MBUX infotainment sistem još u junu.

Prvobitno dizajniran za kontrolu zabave, navigacije, klimatizacije i odgovaranje na opšta pitanja, ChatGPT ima za cilj da proširi svoje mogućnosti. Volkswagen obećava funkcije kao što su „obogaćivanje razgovora, razjašnjavanje pitanja, interakcija na intuitivnom jeziku, primanje informacija specifičnih za vozilo i još mnogo toga –  a sve to će biti dostupno bez upotrebe ruku.

Da bi poboljšao iskustvo, Volkswagen takođe koristi specijalizovani veliki jezički model (LLM) kompanije Cerence, nazvan CaLLM, sposoban da odgovori na oko 10.000 upita specifičnih za vozilo.

Kada pokrenu ovu funkiju, vozači mogu da komuniciraju sa IDA glasovnim asistentom koristeći poznatu komandu „Hello IDA“ ili pritisnu dugme na volanu. Nakon uvođenja ChatGPT tehnologije, ukoliko glasovni asistent IDA naiđe na zahtev izvan svojih mogućnosti, proslediće ga AI četbotu. Njegov odgovor će zatim biti dostavljen vozačima kroz IDA glasovnog asistenta, jasno navodeći izvor informacija.

Srce ovog AI četbota u VW vozilima leži u sinergiji između softverske kompanije Cerence i njenog proizvoda Chat Pro i velikog OpenAI jezičkog modela. Cerence je, međutim, ograničio pitanja vezana za „osetljive teme“, u koja između ostalog spadaju: prostote, seks, rat između Izraele i Palestine i drugo. Tokom testa na sajmu CES 2024, četbot se čak suzdržao od odgovaranja na pitanja koja bi potencijalno mogla da promovišu ili negativno kritikuju druge proizvođače automobila.

Izvršni direktor kompanije Cerence, Stefan Ortmans nagovestio je mogućnost dalje saradnje između ove dve kompanije, kako bi dizajnirali sasvim novo korisničko iskustvo zasnovano na velikom jezičkom modelu Volkswagen pomoćnika u automobilu sledeće generacije. Ipak, bitno je razjasniti i da je ova integracija različita od Cariad napora (softverskog ogranka VW grupacije). Cairad je osnovan 2020. kako bi rešio Volkswagen softverske izazove, a radi i na sopstvenim projektima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi