OpenAI možda zameni Google Assistant na Android telefonima ažuriranjem ChatGPT aplikacije

Programski kod otkriva da ChatGPT tvorac, kompanija OpenAI možda zameni Google Assistant kao podrazumevanog pomoćnika na Android uređajima ChatGPT ažuriranjem

OpenAI možda zameni Google Assistant na Android telefonima ažuriranjem ChatGPT aplikacije

U najnovijoj verziji ChatGPT aplikacije za Android, pronađen je skriveni kod koji pokreće mali iskačući prozor na dnu ekrana, slična kao i kod Google Assitant ili Siri pomoćnika na iPhone uređajima. To znači da, kompanija OpenAI možda zameni Google Assistant na Android uređajima, pošto bi ChatGPT tako mogao da se pokreće na isti način kao i pomenuti pomoćnik.

Kod je otkrio istraživački tim portala AndoridAuthority i on će u stvari omogućiti korisnicima da koriste ChatGPT bez pokretanje same aplikacije, već jednostavno dodirom na ikonu za prečicu ili čak da samo kažu „hej ChatGPT“. Uz to, izgleda kao da je u planu i nova opcija u Quick Settings panelu na Android uređajima, koja bi korisnicima omogućila još jedan, dodatni način pristupa botu veštačke inteligencije u vlasništvu OpenAI.

Iako Android već dozvoljava zamenu podrazumevanog digitalnog asistenta, kao što su Alexa ili Bixby, zanimljivo je što OpenAI želi da proširi dostupnost svog AI bota, i tako potencijalno ugrozi konkurenciju. Međutim, planovi mogu da se promene, pa nije sto posto sigurno da ćemo ovo videti u praksi.

Osim potencijalnog plana da zameni Google Assistent, OpenAI otvara i GPT prodavnicu

Osim ovoga, kompanija bi sledeće nedelje trebalo da lansira takozvanu „GPT prodavnicu“, koju je obećala još prošle godine. Ova prodavnica omogućavaće korisnicima koji plaćaju pretplatu da kreiraju svoje ChatGPT verzije i prodaju ih drugim osobama, ali i kompanijama.

Ovi GPT modeli, odnosno generativni unapred obučeni transformatori, izgrađeni su na istom skupu podataka kao i ChatGPT, ali mogu da budu prilagođeni određenim osobinama ili zadacima. Neki od primera za to bili bi AI bot koji pomaže u tehničkoj podršci ili onaj koji stvara kulinarske recepte.

Prilagođeni botovi, međutim, mogu da budu i dopunjeni znanjem izvan OpenAI baza podataka, tako da, ukoliko ste napisali stotinu naučnih radova o nekoj temi, sve te podatke možete uključiti u ChatGPT i potom mu postavljati pitanja o istraživanjima.

Da biste napravili prilagođeni GPT, biće vam potreban ChatGPT Plus ili Enterprise pretplatnički nalog. OpenAI bez sumnje pokušava da podstakne neku vrstu inovacija i razvoja kakvu smo videli u aplikacijama za pametne telefone, još od otvaranja iPhone App Store prodavnice 2008. Međutim, trenutno i dalje čekamo još detalja o ovim planovima, posebno u pogledu verifikacije korisnika i raspodele prihoda od prodaje prilagođenih botova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi