The New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava iz novinskih članaka

Medijska organizacija The New York Times tuži kompanije OpenAI i Microsoft zbog neovlašćenog korišćenja njenih članaka za obuku veštačke inteligencije

The New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava iz novinskih članaka

Zbog kršenja autorskih prava, odnosno zbog korišćenja tekstova za obuku veštačke inteligencije bez odobrenja ili ugovora o naknadi, medijska organizacija The New York Times tuži OpenAI i Microsoft. Ova tužba predstavlja prvi put da je velika medijska organizacija pokrenula postupak protiv kreatora ChatGPT bota zbog kršenja autorskih prava, a podneta je američkom Federalnom okružnom sudu na Menhetnu.

The New York Times (NYT) nije precizirao iznos koji traži od ove dve kompanije, ali ih tužbom „smatra odgovornim za milijarde dolara zakonske i stvarne štete“. Ovaj medij tvrdi da OpenAI i Microsoft, kreatori ChatGPT i Copilot AI pomoćnika pokušavaju da se „besplatno oslanjaju na masivne NYT investicije u novinarstvo“, bez posedovanja bilo kakvih licencnih ugovora. U jednom delu tužbe, medij ističe da je njegov internet domen, odnosno portal najviše korišćeni izvor podataka za obuku modela veštačke inteligencije i to konkretno GPT-3 modela.

U tužbi piše da su kompanije koristile više od 66 miliona tekstova u rasponu od najnovijih novinskih članaka do tekstova objavljenih na drugim NYT sajtovima i drugim povezanim brendovima. Tuženi su, kako tvrdi ovaj medij, koristili „skoro vekovnu vrednost autorskih dela“, nanoseći tako značajnu štetu finansijama ove novinske organizacije.

NYT uz to tvrdi da OpenAI i Microsoft AI proizvodi mogu da proizvedu tekstove koji doslovno prepričavaju njegov sadržaj, blisko ga sumiraju ili imitiraju njegov izražajni stil.

OpenAI u izjavi za portal Engadget tvrdi da poštuje prava kreatora i vlasnika sadržaja, te da su u kompaniji „posvećeni radu sa njima kako bi osigurali da oni imaju koristi od AI tehnologije i novih modela prihoda“. Uz to, iz kompanije objašnjavaju da su dve strane iz tužbe uključene u „produktivne razgovore“, zbog čega je ova tužba stigla kao neočekivana.

Iznenađeni smo i razočarani ovim razvojem događaja“, tvrde iz kompanije. Ipak, OpenAI se nada da će ipak uspeti da pronađu način kako bi uspeli da rade zajedno u budućnosti.

Ukoliko tužba bude uspešna, mogla bi da stvori prilike za druge izdavače da pokrenu slične pravne akcije i učine obuku AI modela za komercijalne svrhe skupljom. Konkurenti u ovoj oblasti, kao što su CNN i BBC, već su pokušali da ograniče podatke koje AI može da sakuplja za obuku i razvoj.

Iako nije jasno da li je NYT otvoren za sporazum o licenciranju nakon prethodno neuspelih pregovora, što je dovelo do tužbe, OpenAI je nedavno postigao nekoliko ugovora. Ovog meseca je pristao da plati Axel Springer izdavaču za pristup njegovom sadržaju, a procene dogovora vrede milione.

Uz to, članci iz magazina Politico i Business Insider biće dostupni za obuku OpenAI alata veštačke inteligencije u naredne tri godine. Prethodno je takođe postignut sporazum sa novinskom agencijom AP o korišćenju njihovog arhivskog sadržaja sve do 1985. godine. Za razliku od kompanije Sema Altmana, Microsoft nije odgovorio na Engadget zahteve za komentar u vezi sa tužbom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi