Ilon Mask optužuje OpenAI i druge kompanije da lažu o obuci veštačke inteligencije

Vlasnik i direktor nekoliko tehnoloških kompanija Ilon Mask optužuje OpenAI i druge firme koje se bave veštačkom inteligencijom da lažu o njenoj obuci

Ilon Mask optužuje OpenAI i druge kompanije da lažu o obuci veštačke inteligencije

Čelnik kompanija SpaceX, Tesla, X Corp i xAI Ilon Mask odbacuje tvrdnje kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom da ne obučavaju svoje AI modele na podacima koji su zaštićeni autorskim pravima. Između ostalog, tu Mask optužuje OpenAI, ali i druge firme da „direktno“ lažu o načinu obuke svojih AI modela.

Mask je odlučno negirao tvrdnje ovih kompanija tokom intervjua koji je imao na New York Times’ Digital Events Summit. On je pričao o raznim temama, ali najoštriji komentari stigli su upravo za način obuke modela veštačke inteligencije.

Naime, veliki jezički modeli kao što su popularni modeli veštačke inteligencije hrane se obiljem podataka u obuci svojih algoritama, što im omogućava da sami dolaze do novih zaključaka. Pristup ogromnim skupovima podataka je ono što izdvaja AI kompanije od drugih, a dok je obuka na podacima zaštićenim autorskim pravima kontroverzna u ovom slučaju, Mask veruje da sve AI kompanije koriste takve podatke.

„Ogromna je laž da svi ti AI modeli nisu obučeni na autorskim pravima, očigledno“, tvrdi Mask. Voditelj je pitao Maska da li se to odnosi na sve AI kompanije, uključujući i OpenAI, a on je ostao veoma odlučan u svom odgovoru.

„Da, to je laž. Čista laž. Sto posto. Očigledno su obučeni na podacima zaštićenim autorskim pravima“ ubeđeno je odgovorio Mask. On je dodao da su „podaci verovatno vredniji od zlata“ i istakao svoj optimizam kada je u pitanju potencijal koji društvena mreža X (Twitter) može da pruži u obuci AI modela.

Tokom razgovora, on je kritikovao i oglašivače koji su napustili njegovu društvenu mrežu X (Twitter), usled kontroverze o protoku informacija koja proizilazi iz političkih tenzija zbog rata između Izraela i Palestine.

Osim toga, intervju je Mask iskoristio i da podeli svoja razmišljanja o drami koja je nedavno zadesila OpenAI, kompaniju koju je on svojevremeno napustio pošto je, inače, zajedno sa Semom Altmanom bio među njenim osnivačima.

Kao i ranije, on je kritikovao prelazak ovog startapa u kompaniju koja radi za profit, što je promena koja potencijalno stoji iza Altmanove smene sa pozicije izvršnog direktora, a potom i njegovog vraćanja na čelo kompanije.

Mask je ponovio ono o čemu je pričao i ranije, odnosno da je OpenAI prvobitno bio zamišljen kao startap koji se bavi veštačkom inteligencijom zasnovanom na otvorenom kodu. Međutim, on sada smatra da bi OpenAI (u bukvalnom prevodu: otvorena veštačka inteligencija) sada trebalo da nosi naziv „Super Closed Source For Maximum Profit AI“ (super zatvoreni kod za maksimalan profit – AI). Na taj način je Mask ilustrovao prilično ironičan ishod koji se oštro suprotstavlja osnovim principima kompanije OpenAI koji su uspostavljeni po njenom osnivanju.

Tvrdi da je kompanija otišla od fondacije i one koje je zasnovana na otvorenom kodu do korporacije sa 90 milijardi dolara profita koja radi sa zatvorenim kodom. Istakao je da ne zna na koji se to način dolazi iz jedne u drugu krajnost i pitao se da li je to uopšte legalno.

U međuvremenu, oči javnosti uprte su u OpenAI upravo zbog čudnih dešavanja koja su pratila ovu firmu u proteklom periodu. Upravni odbor je smenio njenog izvršnog direktora Sema Altmana jer više nije imao poverenja u njega, pa ga je potom i vratio na poziciju. U javnosti su se kasnije pojavile informacije da je razlog nepoverenja odbora bio taj što je kompanija navodno došla do otkrića koje može da ugrozi čovečanstvo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi