Japan odlučio da autorska prava ne važe kada je u pitanju obuka veštačke inteligencije

Japan neće primenjivati autorska prava na podatke korišćene za obuku AI sistema. Sve je na raspolaganju za unapređenje veštačke inteligencije

Japan odlučio da autorska prava ne važe kada je u pitanju obuka veštačke inteligencije

U trenutku kada se u svetu vodi polemika o tome da li AI kompanije krše autorska prava dok obučavaju svoje sisteme veštačke inteligencije koristeći slike, tekstove ili muziku sa interneta koje su drugi ljudi stvorili, japanska vlada donela je neočekivanu odluku u kojoj kaže da autorska prava neće važiti kada je u pitanju obuka veštačke inteligencije.

Nova politika Japana dozvoljava kompanijama da obučavaju svoje AI sisteme koristeći bilo koje podatke bez obzira da li u neprofitne ili komercijalne svrhe iz bilo kojih izvora legalnih ili ilegalnih, potvrdila je Keiko Nagaoka, tamošnja ministarka obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije, piše Technomancers.

Izgleda da japanska vlada veruje da su brige oko autorskih prava, posebno onih povezanih sa animeom i drugim vizuelnim medijima, kočile napredak zemlje u tom polju. Stoga se Japan odlučio da ovo potpuno izbaci iz jednačine kako bi ostao konkurentan.

Potez je zapravo deo ambicioznog plana Japana da postane lider u AI tehnologiji. Rapidus, lokalna tehnološka firma poznata po svojoj naprednoj 2 nm tehnologiji, sada ulazi u ring kao ozbiljan igrač u svetu AI čipova. Sa nestabilnom političkom situacijom na Tajvanu, japanska proizvodnja čipova sve više deluje kao sigurnija opcija. U isto vreme, Japan ovim potezom jača svoju ulogu kako bi pomogao u oblikovanju globalnih pravila za AI sisteme unutar G-7.

Umetnici protiv kompanija (umetnici su izgubili)

Nisu svi u Japanu saglasni sa ovom odlukom, naravno. Mnogi umetnici, posebno oni koji stvaraju anime su zabrinuti da bi veštačka inteligencija mogla da smanji vrednost njihovog rada. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da godinama unazad kruže vesti o tome koliko su ovi umetnici u Japanu slabo plaćeni. Međutim, akademski i poslovni sektor vrše pritisak na vladu da iskoristi “opuštene” zakone zemlje kako bi Japan postao globalno dominantan u oblasti veštačke inteligencije.

Iako ima treću najveću ekonomiju na svetu, ekonomski rast Japana je bio usporen još od 1990-ih. Japan ima najniži prihod po glavi stanovnika u G-7. Sa efikasnom implementacijom veštačke inteligencije, mogao bi potencijalno da poveća BDP zemlje za 50% ili više u kratkom vremenskom periodu. Za Japan, koji godinama ima slab rast, AI je uzbudljiva perspektiva.

Na globalnom nivou, potez Japana svakako dodatno komplikuje stvari u regulaciji veštačke inteligencije. Trenutne rasprave su usredsređene na scenario gde manje razvijena zemlja zanemaruje globalne okvire kako bi stekla prednost. Ali sa Japanom je stvar drugačija. Treća najveća ekonomija na svetu kaže da neće ometati razvoj veštačke inteligencije i ne samo to, već je spremna da iskoristi ovu novu tehnologiju kako bi postala direktan konkurent Zapadu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi