AI generisana muzika krši autorska prava, tvrdi Universal Music Group

Universal Music Group preti tužbom i zahteva da Apple i Spotify blokiraju AI sisteme koji skupljaju podatke od kojih se pravi AI generisana muzika

AI generisana muzika krši autorska prava, tvrdi Universal Music Group

Universal Music Group je pokrenuo veliki broj zahteva za skidanje pesama sa striming servisa i zahteva da Apple i Spotify blokiraju AI sisteme koji sa njihovih platformi sakupljaju podatke o melodijama i tekstovima pesama, na osnovu čega nastaje AI generisana muzika.

Broj pesama generisanih od strane veštačke inteligencije koje se pojavljuju na Apple Music i Spotify servisima konstantno raste, a izdavač UMG (Universal Music Group) tvdi da one krše autorska prava. Neke od njih su zapravo AI generisane obrade postojećih pesama.

Šta je tačno AI generisana muzika?

AI generisana muzika nastaje na sličan način na koji funkcionišu i AI chat sistemi kao što su ChatGPT i Bard. Dok chat botovi uče tako što analiziraju ogromne količine teksta, muzički botovi isto rade na osnovu analize melodija i tekstova postojećih pesama.

I jedan i drugi vid upotrebe veštačke inteligencije pokrenuli su pitanja oko autorskih prava. Chatbotovi nekada koriste i čitave fraze, rečenice ili pasuse originalnih autora, pa je za očekivati da i muzički botovi rade istu stvar, pogotovo s obzirom na ograničeniji opseg muzičkih nota u odnosu na čitav jezik.

UMG poseduje licence za oko trećinu ukupnog globalnog muzičkog tržišta, predstavljujući popularne autore kao što su Taylor Swift, Elton John i The Weeknd. Kako prenosi The Financial Times, UMG je u emailu tražio od najvećih muzičkih streaming servisa, uključujući i Apple Music i Spotify, da blokiraju svaki vid prikupljanja informacija od strane AI-a.

“Došli smo do informacije da se pojedini AI sistemi treniraju na postojećoj muzici bez pribavljanja odobernja ili plaćanja kompenzacije držaocima prava koji proizvode sadržaj ili su njegovi vlasnici. Nećemo oklevati da preduzmemo korake kako bismo zaštitili naša i prava umetnika.” navodi se u emailu koji je poslao UMG.

Izvor Financial Times-a je dao primer kako upit muzičkom botu poput “Komponuj mi pesmu sa tekstom u stilu Taylor Swift, vokalima u stilu Bruno Mars, a muzikom kao Harry Styles” može dati originalan rezultat, ali poput semplovanja, pozajmljuje suštinu od postojeće muzike.

Jedna od kompanija koja ima sopstveni songbot je i Google, čiji se model zove MusicLM. Na stranici projekta navodi se da model generiše autentičnu muziku iz tekstualnih opisa poput “smirujuća melodija na violini uz distorzirani gitarski rif”, ali i iz primera koje možete otpevati ili zviždati, kao i kombinacije oba. Google tvrdi da iako model postojeću muziku koristi samo u 1% slučajeva, neće objavljivati javnu verziju modela dok to ne bude moguće izbeći u potpunosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi