Alibaba sprema rivala ChatGPT sa podrškom za engleski i kineski

Kineski gigant Alibaba najavio je sopstveni jezički model koji bi trebao biti konkurencija ChatGPT, sa podrškom za kineski i engleski jezik.

Među sve većim brojem generativnih AI modela čiju je lavinu pokrenuo ChatGPT, uskoro će se pojaviti još jedna opcija. Alibaba Cloud je u ponedeljak najavila Tongyi Qianwen, proizvod baziran na veštačkoj inteligenciji nalik ChatGPT, a koji poseduje mogućnost razumevanja kineskog i engleskog jezika. Plan kompanije je da ovo rešenje u bliskoj budućnosti primeni širom svojih e-commerce biznisa u Kini.

Pristup AI modelu će takođe biti ponuđen i klijentima i developerima, omogućujući ima da naprave sopstvene prilagođene jezičke modele kako odgovorili njihovim potrebama, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi CNET.

“U ovom trenutku smo na prekretnici koju definiše generativna veštačka inteligencija i računarstvo u cloudu. Poslovi u svim sektorima su počeli da usvajaju veštačku inteligenciju i promene koje ona donosi kako bi zadržali tržišnu konkurentnost”, rekao je u izjavi CEO kompanije Daniel Žang.

Generativni AI je privukao pažnju javnosti u novembru lansiranjem ChatGPT platforme kompanije OpenAI, a koji je u stanju da radi mnoge stvari, od razgovora i pisanja pesama do pisanja softvera. Od pojave ChatGPT velike tehnološke kompanije se utrkuju kako bi iskoristile prilike koje otvara nova oblast.

Microsoft je najavio partnerstvo sa OpenAI vredno više milijardi dolara kako bi ovu tehnologiju implementirao u svoj Bing. GPT-4, poslednja verzija platforme je iskorišćena kako bi se unapredila Bing pretraga, automatizovalo pisanje email poruka i olakšalo pravljenje prezentacija. Google je u međuvremenu najavio sopstveno rešenje nazvano Bard.

Ipak, nisu svi AI chatbotovi jednaki, pa originalni ChatGPT čini se i dalje ima prednost u odnosu na implementaciju u Bingu ili Bard. Što se Alibaba AI modela tiče, on će najpre biti integrisan u DingTalk, alat kompanije za saradnju na poslu, kao i Tmall Genie, pametni zvučnik koji proizvodi Alibaba.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. MegaSkot

    Da spremim pitanje:

    What make Asians (especially Koreans and Chinese) between the ages of 35 - 60 look young and petite, compare to other whites and blacks of similar age bracket?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi