AI Bard pogrešio na pitanju iz osnovne škole 

Lansiranje Google AI Bard alata i unapređenje Bing pretraživača važni su događaji u oblasti veštačke inteligencije koja poslednjih dana doživljava ekspanziju.

AI Bard pogrešio na pitanju iz osnovne škole 

Microsoft je juče predstavio unapređenu verziju pretraživača Bing, a samo dan ranije Google je lansirao eksperimentalnu uslugu AI Bard koju pokreće njegova aplikacija za dijalog „LaMDA“. Kineska kompanija Baidu usavršava svoju verziju softvera za konverzaciju sa korisnicima pod nazivom Ernie. 

Svaki od pomenutih programa još uvek je u fazi razvoja, pa će ekspertima biti potrebno vreme da se izbore sa svim njihovim manama. Na društvenim mrežama pojavio se kratak video u kojem alat Bard objašnjava dostignuća svemirskog teleskopa poznatog pod nazivom „Džejms Veb“. Bard je dao nekoliko zanimljivih odgovora, među kojima je i tvrdnja da je teleskop Veb zabeležio prve fotografije jedne planete van Sunčevog sistema. Problem je u tome što ova tvrdnja nije istinita. 

Ovaj odgovor ne odgovara zvaničnim podacima agencije NASA. Prvu fotografiju planete van Sunčevog sistema (2M1207b) napravio je veliki teleskop Evropske južne opservatorije (VLT) 2004. godine. Veb je prvu fotografiju planete izvan Sunčevog sistema napravio prošle godine, ali to nije prva fotografija neke egzoplanete ikada napravljena.

Tvit sa pogrešnim odgovorom AI alata Bard objavljen je 6. februara i ima više od milion pregleda. Jedno vreme se našao i na zvaničnim stranicama kompanije Google, ali je u međuvremenu uklonjen, prenosi Tech spot

Microsoft se ograđuje od netačnih odgovora 

U zvaničnom dokumentu koji odgovara na najčešće postavljena pitanja, Microsoft je izdao važno upozorenje korisnicima osveženog pretraživača Bing. Kompanija upozorava da pretraživač može pogrešno predstaviti tražene informacije i prikazati odgovore koji izgledaju uverljivo. Ipak, pojedni odgovori mogu biti netačni, nepotpuni i neprikladni. 

Kompanija iz Redmonda upozorila je korisnike da prilikom upotrebe Bing pretraživača uključe sopstvenu procenu i naknadno provere činjenice, pre nego što donesu odluku na osnovu dobijenih odgovora. 

„Učimo zajedno. Bing pokreće AI, tako da su iznenađenja moguća. Obavezno proverite tačnost činjenica i pošaljite povratne informacije, kako bismo zajedno napredovali“, stoji na interfejsu nove verzije pretraživača Bing. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi