Microsoft veza sa OpenAI startapom postala tema britanskih regulatora za konkurenciju

Britanska Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) razmatra da li je Microsoft veza sa OpenAI kompanijom dovoljno jaka da bi bila deo antimoponolske istrage

Microsoft veza sa OpenAI startapom postala tema britanskih regulatora za konkurenciju

Vlasti Velike Britanije, tačnije Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) razmatra istragu u kojoj bi utvrdila da li je Microsoft veza sa OpenAI startapom rezultirala sticanjem kontrole na tržištu, koja podleže antimonopolskim zakonima. CMA je objavila da ispituje partnerstvo ove dve kompanije, uključujući „nedavna dešavanja“, verovatno aludirajući na dramu u vezi sa smenom i vraćanjem Sema Altmana na poziciju izvršnog direktora OpenAI, u kojoj je Microsoft imao veliku ulogu.

CMA sada izdaje ITC (The Invitation to Comment) da bi utvrdila da li je partnerstvo Microsoft i OpenAI, uključujući nedavne događaje, rezultiralo relevantnom situacijom spajanja i, ako jeste, potencijalnim uticajem na konkurenciju“, piše u saopštenju Uprave.

ITC je dokument koji predstavlja prvi deo procesa prikupljanja informacija u okviru CMA i on dolazi pre svakog pokretanja formalne istrage prve faze. Uprava navodi da će pregledati da li je Microsoft veza sa OpenAI rezultirala preuzimanjem kontrole – gde jedna strana ima materijalni uticaj, de fakto kontrolu ili više od 50 posto prava glasa nad drugim subjektom.

Regulatori su primetili da između ove dve kompanije postoji „blisko i višeslojno“ partnerstvo, uključujući milijarderske investicije kompanije Microsoft, saradnju u razvoju tehnologije i usluga u oblaku. CMA još navodi da obe firme imaju značajne aktivnosti na finansijskim i srodnim tržištima, što znači da njihovi poslovni odnosi direktno utiču na investitore.

Kada je Sem Altman otpušten od strane upravnog odbora kompanije OpenAI, Microsoft je uskočio u priču tako što ga je zaposlio, a potom je većina OpenAI zaposlenih zapretila da će preći u Microsoft ukoliko se Altman ne vrati. OpenAI odbor se ubrzo predomislio, a Altman se vratio na svoju nekadašnju poziciju.

Partnerstvo sa kompanijom OpenAI održava nezavisnost obe kompanije, tvrdi Microsoft u izjavi za portal Engadget.

Od 2019. godine smo uspostavili partnerstvo sa kompanijom OpenAI, koje je podstaklo više inovacija i konkurencije u oblasti veštačke inteligencije, čuvajući nezavisnost obe kompanije“, navodi Microsoft čelnik Brend Smit u saopštenju.

Jedina stvar koja se promenila je to što će Microsoft sada imati mesto u upravnom odboru startapa, ali sa ulogom posmatrača bez prava glasa, što je, kako tvrdi, vrlo različito od preuzimanja kompanije kao što je to bio slučaj sa Google kupovinom DeepMind kompanije u Velikoj Britaniji. On dodaje da će predstavnici kompanija blisko sarađivati sa Upravom koja ispituje ovaj slučaj, pružajući joj sve potrebne informacije.

Ukoliko CMA odluči da ima materijala za pokretanje istrage, to bi bila druga istraga u koju je Microsoft uključen u poslednjih godinu dana, nakon duge sage o kupovini kompanije Activision Blizzard. Britanska istraga imala je materijalne efekte na tu kupovinu, jer se Microsoft složio da proda prava na strimovanje Activision Blizzard igara kompaniji Ubisoft kako bi zadovoljio zahteve CMA.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi