Kraj sage: Microsoft dobija zeleno svetlo da kupi Activision Blizzard, UK regulatori zadovoljni novim ugovorom

UK regulatori koji kontrolišu monopol na tržištu, odobrili su kupoprodajni ugovor kojim sada Microsoft dobija zeleno svetlo da kupi Activision Blizzard

Kraj sage: Microsoft dobija zeleno svetlo da kupi Activision Blizzard, UK regulatori zadovoljni novim ugovorom

Ugovor vredan 68,7 milijardi dolara kojim sada Microsoft dobija zeleno svetlo da kupi gejming giganta Activision Blizzard, konačno može da se realizuje jer su ga britanski regulatori tržišta posle izmena zvanično odobrili. Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) zaključila je da se posao akvizacije može nastaviti, nakon što je Microsoft pristao da prenese prava na Activision Blizzard igre u oblaku na Ubisoft

Regulatorno telo Ujedinjenog Kraljvstva koje kontroliše monopolsku situaciju na tržištu ranije je blokiralo Microsoft kupovinu zbog zabrinutosti da će kupovina loše uticati na cloud gejming tržište, stvarajući monopolsku poziciju.

„CMA je odlučila da Microsoft korporaciji da saglasnost za kupovinu Activision Blizzard, isključujući Activision prava na striming u oblaku van Evropskog ekonomskog prostora“, piše u saopštenju ovog tela. Ugovor je odobren pod uslovom da prodaja Activision Blizzard gejming prava Ubisoft kompaniji bude završena pre Microsoft akvizacije ovog gejming giganta

Regulatori tvrde da Microsoft potez menja situaciju u industriji jer će promovisati konkurenciju na rastućem tržištu igara u oblaku. Prodajom gejming prava kompaniji Ubisoft, tvrde, pobrinuli su se da Microsoft ne može da drži kompletnu kontrolu nad tržištem koje se brzo razvija. Intervencije u ugovoru omogućiće ljudima da dobiju konkurentnije cene, bolje usluge i veći izbor, zaključuju regulatori i tvrde da su jedina agencija na globalnom nivou koja je postigla ovakav ishod.

Predsednik kompanije Microsoft Bred Smit kaže da pozdravlja odluku CMA i kaže da je sada konačno završena poslednja regulatorna prepreka za obavljanje ove kupovine za koju veruje da će „koristiti gejmerima širom sveta“, piše TheVerge.

Sa druge strane, i izvršni direktor giganta Activision Blizzard Bobi Kotik poslao je obaveštenje svim zaposlenima da su sva regulatorna odobrenja stigla, te da se raduje što će „doneti radost gejming industriji širom sveta“.

Posle CMA odluka o blokiranju kupovina i Microsoft žalbi u prethodnim mesecima, obe strane su obustavile proces spajanja kako bi napravile prostora za izmenu ugovora kako bi rešili regulatorne probleme. Posle razgovora ove dve kompanije sa britanskim regulatorima, složile su se da produže rok za sporazum o spajanju do 18. oktobra. To donosi kraj sage koja traje još od januara 2022.

Obaveze kompanije Microsoft prema Evropskoj komisiji omogućiće potrošačima u zemljama EU da strimuju preko „bilo koje usluge striming igara u oblaku po svom izboru“ sve trenutne i buduće Activision Blizzard igre za PC i konzole za koje imaju licencu. S druge strane, Ubisoft sada dobija gejming prava na period od 15 godina, omogućavajući izdavaču da licencira naslove nazad kompaniji Microsoft kako bi oni bili uključeni i u Xbox Cloud Gaming.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi