Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad

Statistika govori da je trenutno, u zemljama Evrope, 22% svih novoprodatih automobila u sebi imaju neku vrstu pogona na baterije

Ma ko to kaže da električni i hibridni automobili ne valjaju? Svakako ne građani evropskih zemalja koji očigledno sve više i više kupuju ova moderna vozila. Tradicionalisti će se samo nasmejati na ovakve tvrdnje dok sipaju gorivo u svoje automobile, dok će se vlasnici električnih vozila samo nasmejati dok posmatraju trenutne cene benzina i dizela.

O rastućoj popularnosti vozila na električni i hibridni pogon svedoči i, iskreno, blago iznenađujuća statistika koja govori da je trenutno, u zemljama Evrope, 22% svih novoprodatih automobila u sebi imaju neku vrstu pogona na baterije. Dakle, potpuno električni automobili zajedno sa hibridnim automobilima zauzimaju petinu evropskog tržišta. Iako je prodaja svih automobila opala za 19% u odnosu na prošlu godinu, prodaja električnih vozila uzima sve veći udeo kod novih automobila koje vozači kupuju.

Samo tokom marta je registrovano oko 250.000 novih električnih i hibridnih vozila u zemljama širom Evrope, a sve skupa je registrovano 565.000 ovakvih vozila tokom prvog kvartala ove godine. To je porast of čitavih 24% u odnosu na isti period prošle godine. Unutar tih 24%, najveći udeo je u potpunosti električnih automobila koji su zabeležili rast od 47% u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok su PHEV vozila, tj. hibridna vozila na električni pogon zabeležila pad od čak 22% u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

Sve ovo govori u prilog činjenici da električna i hibridna vozila, stvarno, ne idu nigde i da ih vozači sve više i više prihvataju kao svoje primarno sredstvo prevoza, piše CleanTechnika.

A koja su to najpopularnija električna i hibridna vozila koja se prodaju u zemljama Evrope? Na prvom mestu je Tesla Model 3. Tokom marta prodato je 23.198 modela ovog automobila. Na drugom mestu nalazi se Tesla Model Y, koji je ostvario uspeh od 19.500 prodatih primeraka tokom marta. Dakle, električni automobili kompanije Tesla i dalje su najpopularniji na tržištu.

Na trećem mestu nalazi se Fiat 500e, električni parnjak legendarnom modelu 500. Tokom marta vozači su kupili 6.554 ovih automobila. Na četvrtom mestu je Kia Niro EV, crossover koji je prodat u 5.319 primeraka. Na petom mestu nalazi se Volkswagen ID.4, prodat u 5.070 primeraka. Učinak ostalih modela možete videti u tabeli koja se nalazi ispod:
 
EVevropaprodaja.jpg
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi