Apple i TSMC se dogovaraju u vezi isporuka 2 nm čipova, za ostale ne ostaje skoro ništa

Apple želi da „stavi šapu“ na TSMC proizvodnju 2 nm čipova i time obezbedi silicijum za svoje najnovije procesore iz „A“ i „M“ serije kao i novi AI čip

Apple i TSMC se dogovaraju u vezi isporuka 2 nm čipova, za ostale ne ostaje skoro ništa

Tajni sastanak koji su održali Apple i TSMC je predmet izveštaja koji je danas objavio Economic Daily News. Prema objavljenim informacijama, izvršni direktor kompanije Apple, Džef Vilijams sastao se sa predsednikom TSMC-a u vezi navodne Apple želje da rezerviše kompletnu proizvodnju i kapacitete za izradu čipova pomoću TSMC 2 nm tehnologije. Apple želi da obezbedi dodatnu proizvodnju za svoje sopstveno dizajnirane AI čipove u svrhu rada veliki data centara.

Nije strana praksa da Apple kao najveći kupac silicijuma, često dobija poseban tretman. Na primer, tehnološki gigant je uspeo da rezerviše sve TSMC 3 nm proizvodne kapacitete prošle godine, što mu je omogućilo da prvi opremi svoje iPhone 15 Pro telefone najsavremenijim 3 nm čipsetom za pametne telefone u tom trenutku. To je bio A17 Pro čipset, izrađen uz pomoć TSMC 3 nm tehnologije prve generacije (N3B) i koji trenutno pokreće iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max telefone.

Apple i TSMC su dugogodišnji strateški partneri

Rezervisanje celokupnih TSMC 3 nm kapaciteta je takođe pomoglo kompaniji Apple da dobije 3 nm M4 čipove koji se koriste na nedavno objavljenim tablet iPad Pro (2024) računarima. TSMC kaže da će početi masovnu proizvodnju 2 nm čipova tokom druge polovine sledeće godine.

Za ovu godinu, sva četiri nova modela iPhone 16 telefona će ​​pokretati A18 AP proizveden korišćenjem 3 nm procesa druge generacije (N3E). iPhone 16 Pro serija će pokretati A18 Pro SoC verzija, dok će osnovni modeli koji ne pripadaju Pro liniji, imati ugrađen A18 SoC.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pored A-serije procesora za iPhone i čipova iz M-serije za Mac i iPad računare, Apple navodno naporno radi na dizajniranju novog AI čipa koji bi se koristio u radu velikih centara podataka koji se koriste za „cloud“ bazirane AI servise i usluge. Apple želi da obradu zadataka veštačke inteligencije izvršava na uređaju koja bi u potpunosti zaštitio privatnost korisnika, dok bi istovremeno pružili bolje i brže rezultate.

Za svoju AI obradu zasnovanu na „cloud“ infrastrukturi, Apple planira da svoje centre podataka opremi serverima koji će u početku raditi na 5 nm verziji M2 Ultra čipa. Potonji se trenutno koristi na Mac Pro i Mac Studio verzijama desktop računara, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi