iPhone 17 Pro biće prvi uređaj sa TSMC 2 nm čipom

Čipset izrađen u sledećem, naprednom TSMC 2 nm proizvodnom procesu neće stići pre izlaska iPhone 17 Pro, s obzirom na to da će on biti prvi koji će ga koristiti

iPhone 17 Pro biće prvi uređaj sa TSMC 2 nm čipom

Iako je jedan do najvećih proizvođača čipova na svetu, tajvanski gigant TSMC objavio da je počeo razvoj naprednog 2 nm proizvodnog procesa još 2022. godine, ovakav čip nećemo videti pre izlaska iPhone 17 Pro telefona, kog očekujemo na jesen sledeće godine. Još u vreme najave rada na 2 nm procesu, kružile su glasine o tome da će to biti prvi uređaj koji će ga koristiti, a sada su te informacije ponovo u etru.

Glasine su na jedan način potvrđene, novim insajderskim informacijama. Industrijski izvori tvrde da će proizvodnja čipova na TSMC 2 nm proizvodnom procesu u malim razmerama početi ove godine, dok će masovna početi početkom 2025, baš na vreme za lansiranje iPhone 17 Pro telefona na jesen.

U prilog informacijama da će Apple ekskluzivno biti prvi koji će lansirati uređaje sa TSMC 2 nm čipom idu i glasine sa početka ove godine koje su isticale da je američka kompanija navodno angažovala celokupnu 2 nm proizvodnju TSMC-a, barem njen početak. Osim iPhone 17 Pro, 2 nm čipovi trebalo bi da budu namenjeni i predstojećim Apple Silicon Mac računarima.

Posle proizvodnog 2 nm procesa, sledeći korak biće njegova unapređena verzija koju analitičari očekuju krajem 2026. godine, a nakon toga bi fabrika trebalo da pređe na 1,4 nm, piše Apple Insider. Ove godine očekujemo iPhone 16 seriju telefona, sa unapređenim operativnim sistemom, a akcenat će biti na veštačkoj inteligenciji, ali će svi ti AI zadaci namenjeni za obradu na uređaju, morati da se snađu bez 2 nm čipova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi