TSMC otkriva planove za 1.4nm tehnologiju nakon postizanja cilja od 2nm

TSMC, ključni igrač u poluprovodničkoj industriji, pružio je uvid u budućnost proizvodnje nakon postizanja 2nm procesnog noda

TSMC otkriva planove za 1.4nm tehnologiju nakon postizanja cilja od 2nm

U eri u kojoj kupovina pametnog telefona uključuje zaranjanje u suštine proizvodnje čipova i broja tranzistora, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), ključni igrač u poluprovodničkoj industriji, pružio je uvid u budućnost proizvodnje nakon postizanja 2nm procesnog noda.

Značaj razumevanja detalja čipa, od aplikativnog procesora (AP) do senzora kamere i modema, eksponencijalno je porastao. Potrošači sada pretražuju specifikacije kako bi utvrdili performanse, efikasnost i mogućnosti svojih uređaja. Otkriće TSMC-a baca svetlo na neumorno stremljenje ka napretku u tehnologiji poluprovodnika.

Trenutno, samo iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max kompanije Apple hvale se čipom od 3nm, što svedoči o tehnološkom momentumu TSMC-a. Međutim, fokus se premešta ka sledećem koraku, jer se očekuje da će Qualcomm predstaviti Snapdragon 8 Gen 4, navodno koristeći drugu generaciju 3nm tehnologije TSMC-a, planiranu za oktobar.

TSMC još nije precizirao datum prelaska na 1.4nm proizvodnju

Prekidajući tišinu u vezi sa planovima nakon 2nm, TSMC je predstavio svoju viziju za 1.4nm čvor, pod imenom A14. Ova objava je stigla tokom panela “Budućnost Logike” na skupu IEEE International Electron Devices Meeting. Iako tajvanska kompanija još nije precizirala datum početka prelaska masovne proizvodnje na 1.4nm, stručnjaci sugerišu da bi to moglo biti između 2027. i 2028. godine, usklađujući se sa trenutnim tokom proizvodnje u 2nm tehnologiji.

Očekuje se da će 1.4nm nod koristiti tranzistor dizajna “Gate-All-Around” (GAA), tehnologiju koja pokriva kanal tranzistora sa sve četiri strane kako bi se smanjilo gubljenje struje i povećala energija pogona.

Ova inovacija rezultira moćnijim čipovima sa smanjenom potrošnjom energije. Integracijom GAA tranzistora TSMC će započeti sa proizvodnjom na 2nm, što odražava implementaciju Samsung Foundry-a na čipovima od 3nm, javlja Tom’s Hardware.

Plan kretanja industrije ka manjim nodovima i većem broju tranzistora, ističe neumoran stremljenje ka brzini, energetskoj efikasnosti i minijaturizaciji u integrisanim kolima. Otkriće TSMC-a označava nastavak ovog tehnološkog puta, s poluprovodničkom industrijom koja gura granice onoga što je nekada smatrano nezamislivim.

Potvrda dolaska 1.4nm čvora TSMC-a označava još jedno bitno poglavlje u svetu tehnologije poluprovodnika, ostavljajući potrošače i zaljubljenike u tehnologiju da sa nestrpljenjem iščekuju sledeći talas vrhunskih premium mobilnih uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Tehnologija napreduje neverovatnom brzinom. Da li se radi o realnoj potrebi ili je to takmičenje. Najmoderniji čipovi se veoma malo razlikuju u realnoj brzini ali čak i najmanji procenat poboljšanja se marketinški prikazuje kao ogroman napredak ili prednost nad konkurentima.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi