TSMC na leto odlučuje o fabrici poluprovodnika u Nemačkoj

Najveći proizvođač poluprovodnika na svetu, tajvanski TSMC objavio je da širi svoje poslovanje u Evropi, kao i da će odluka o novoj fabrici biti poznata na leto

TSMC na leto odlučuje o fabrici poluprovodnika u Nemačkoj

Razgovori između nemačke vlade i kompanije TSMC oko velika fabrike poluprovodnika su u toku, a plan je da Nemačka pokrije do 50% troškova fabrike, koja bi trebalo da košta 10 milijardi evra, piše Bloomberg.

Vlada Nemačke pregovara sa TSMC, ali i sa partnerima na projektu, kompanijama kao što su Bosch, NXP Semiconductors NV i Infineon Technologies AG oko potencijalne saradnje. Finalna odluka još uvek nije donesena, a subvencije nisu do kraja definisane, pa do leta stvari mogu da se promene, posebno jer subvencije mora da odobri Evropska komisija.

Fabrika u Drezdenu koja bi trebalo da pravi 28 nm poluprovodnike će najverovatnije koštati oko 10 milijardi evra. Subvencije su tu da privole TSMC da napravi fabriku u Nemačkoj, jer je izgradnja slične fabrike već otpočela u Japanu, a vlada ove zemlje se obavezala da plati polovinu od 8 milijardi dolara, koliko će koštati izgradnja fabrike.

Nemačko ministarstvo ekonomije je u saopštenju navelo da je u pregovorima sa kompanijom TSMC „sa ciljem da zajednički razgovaraju o preduslovima za odluku o ulaganju“. Predstavnik tajvanske kompanije izjavio je da TSMC za sada procenjuje mogućnost izgradnje fabrike u Evropi i odbio je da dalje komentariše, što je karakteristično za TSMC. Sa druge strane, C. C. Vei, glavni izvršni direktor TSMC-a je u aprilu rekao da će odluka biti zasnovana na potražnji kupaca i nivou državne podrške.

Nova fabrika bi bila velika pobeda za EU ​​Zakon o čipovima od 43 milijarde evra, koji ima za cilj povećanje domaće proizvodnje kako bi se izbegli budući poremećaji u lancu snabdevanja. STMicroelectronics NV, GlobalFoundries Inc., Infineon Technologies AG i Volfspeed Inc. su među proizvođačima čipova koji su najavili nova ulaganja u Evropi od kada je to prvi put predloženo prošle godine.

TSMC i tenzije na Tajvanu

Tajvanski gigant se odlučio na fabrike van Tajvana i zbog geopolitičkih dešavanja i tenzija između SAD i Kine. Primarni deo TSMC fabrika se nalazi upravo na Tajvanu, pa bi bilo kakvi sukobi mogli da utiču na lanac snabdevanja i rad fabrike uopšte, a svi znamo šta se dešavalo prethodnih nekoliko godina kada je proizvodnja čipova u pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Cineman

    Lagano se radi na premeštanju TSMC sa Tajvana.
    Verovatno je odluka već doneta.

  2. DukeLander

    Ako dodju u Nemacku, odose cene gore...

  3. Cineman

    Verujem da im to jeste cilj, globalno gledajući svi idu ka nelogičnom dizanju cena.
    Svakako se manje više zna plan da se TSMC raspodeli po svetu u sledećih tri do pet godina.

  4. MegaSkot

    Politicka situacija diktira odluke u ovom slucaju.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi