TSMC je blizu finalizacije svoje klijentske baze za 3nm i 2nm, tvrde izvori

Tokom 2025. godine, TSMC će započeti proizvodnju čipova od 2nm, dok će se proizvodnja čipova od 3nm povećavati kvartalno tokom 2024. godine.

TSMC je blizu finalizacije svoje klijentske baze za 3nm i 2nm, tvrde izvori

Klijenti za TSMC proizvode izrađene u 3nm i 2nm tehnologiji, verovatno neće menjati narudžbine zbog povećane težine tehnologije procesa i AiO usluge koju TSMC pruža, a koja uključuje napredno backend pakovanje, prema izvorima iz industrije.

TSMC se približava finalizaciji svoje klijentske baze za 3nm i 2nm, kako su pokazali izvori. Tokom 2025. godine, ova nezavisna fabrika će započeti proizvodnju čipova od 2nm, dok će se proizvodnja čipova od 3nm povećavati kvartalno tokom 2024. godine.

Osim Apple-a, AMD-a, Nvidia-e, Broadcom-a, MediaTek-a i Qualcomm-a, izvori tvrde da su i drugi veliki klijenti TSMC-a zaintersovani za čipove od 3nm i 2nm. Malo je verovatno da će ovi ključni klijenti smanjiti proizvodnju wafer-a od 3nm i 2nm u TSMC-u pre 2027. godine.

Iako su CEO Nvidia-e Jensen Huang, CFO Colette Kress, kao i viši izvršni direktori iz AMD-a, Qualcomm-a i MediaTek-a ranije izjavili da je saradnja sa drugim fabrikama moguća, njihov primarni cilj je pregovaranje o cenama sa TSMC-om ili ublažavanje pritiska vlade SAD-a koja želi da podrži domaću proizvodnju poluprovodnika.

Hoće li Nvidia promeniti narudžbine od kompanije TSMC?

Razne glasine kruže u poslednje vreme, sugerišući da Nvidia, Qualcomm, MediaTek, AMD i drugi razmatraju mogućnost poručivanja čipova od 3nm i 2nm od Samsung Foundry i Intela.

Prema izvorima, Nvidia je sve narudžbine za svoju GeForce RTX 40 seriju grafičkih kartica i AI GPU-a smestila kod TSMC, dok se saradnja sa Samsung-om fokusira na memorijske čipove. Kompanija koja proizvodi GPU-ove još uvek nije klijent odeljenja za proizvodnju Intela.

S obzirom na to da je TSMC-ova proizvodna sposobnost CoWoS (Chip on Wafer on Substrate) nedovoljna u odnosu na tražnju, Samsung navodno pokušava privući neke narudžbine za napredno pakovanje od Nvidije, a potom i narudžbine za procese ispod 7nm. Međutim, izvori tvrde da Nvidia, prema planu za 2024. godinu, i dalje radi na dobijanju proizvodnih kapaciteta CoWoS-a od TSMC-a i nema planove da prebaci deo svojih narudžbina kod Samsung-a.

Osim toga, s obzirom na Intelov fokus na marketingu CPU-ova i GPU-ova kako bi iskoristio značajne finansijske prilike pružene ekspanzijom AI procesora, Nvidia verovatno ne vidi razlog da ograniči svoju saradnju sa TSMC-om i potencijalno prebaci narudžbine na Intelovu odeljenje za proizvodnju, prenosi DigiTimes.

Takođe treba napomenuti da je stepen odvajanja između dizajna i operacija proizvodnje Intela samo interni, ne dosežući nivo potpunog odvajanja između AMD-a i GlobalFoundries (GF). Iz tog razloga, čak i ako Intel nudi niže cene, izvori primećuju da je verovatnoća da će Nvidia preći kod Intela niska, osim ako to bude rezultat prinude ili zahteva SAD-a.

Prema izvorima, AMD se nalazi u sličnoj situaciji kao i Nvidia, ali je za AMD teže preusmeriti narudžbine sa TSMC-a. AMD je prethodno platio značajnu sumu GF-u kako bi dobio veću autonomiju u izgradnji svoje visokoperformantne produktne mape sa alternativnim fabrikama, omogućavajući mu da koristi TSMC-ovu tehnologiju za proizvodnju ispod 7nm. Taktička odluka koja se razmatra bila je ključna za operativni povratak AMD-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Šta slijedi nakon 1nm? Kakvi nas procesori očekuju nakon 1nm?

  2. MegaSkot

    Mili, micro, nano, pico, femto, atto...

  3. Poolmaker

    Šta slijedi nakon 1nm? Kakvi nas procesori očekuju nakon 1nm?

    Ionako su sve to samo trgovački nazivi tako da nije bitno.

  4. nikola1970

    ^ Slažem se.

    Svakim smanjenjem procesa se najavljuje neka efikasnost od 20-30% a u realnosti npr baterije u telefonima traju otprilike isto poslednjih 10 godina. Do sada bi trebale da traju bar po 5 dana da je taj njihov marketing realan.

  5. Nije jedini potrosac na telefonu procesor, to niko ne gleda a najveci potrosac je upravo display😁 2000 nits 120hz its itd

  6. Šta slijedi nakon 1nm? Kakvi nas procesori očekuju nakon 1nm?

    1nm = 10Å (ENG-Angstrom; RS-Angstrem) = 10^-10m.
    Posle N2 procesa, u planu je A14, a zatim A10...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi