Apple M4 procesori biće izrađeni u poboljšanom TSMC N3E procesu

Dok čekamo da Apple M4 procesori zvanično budu najavljeni kasnije danas tokom Let Loose događaja, dobijamo nove glasine o njihovim unapređenjima

Apple M4 procesori biće izrađeni u poboljšanom TSMC N3E procesu

Novi, Apple M4 procesori trebalo bi da budu zvanično najavljeni tokom današnjeg Let Loose događaja, zajedno sa novim tabletima američke kompanije, a glasine pred njihovo objavljivanje se pojačavaju. Među njima je i informacija da će Apple čipove, umesto dosadašnjeg TSMC N3B proizvodnog procesa, preko tajvanske kompanije praviti na unapređenoj N3E tehnologiji izrade, što treba da rezultira raznim poboljšanjima.

Isti izveštaj koji ukazuje da će kupertinski gigant preći na napredniji TSMC proizvodni proces, ističe i da će predstojeći čipovi stići u tri varijante, što nije neuobičajeno kada je u pitanju Apple silicijum.

Prethodni insajderski izveštaj je sugerisao da bi Apple M4 mogao biti potpuno novi čipset u poređenju sa M3. TSMC 3 nm N3E proizvodnja omogućava bolje prinose, veću računske performanse i poboljšanu energetsku efikasnost u poređenju sa dosadašnjim N3B procesom izrade. S obzirom na to da China Times izveštava da će M4 preći na ovu tehnologiju, to znači da bi Apple mogao efikasno smanjiti troškove komponenti imajući više ponuda u rukavu.

Isti SoC navodno će se takođe naći i u drugim predstojećim mašinama, kao što su Mac računari nižeg nivoa, a uz višak čipova u svojim rukama, tehnološki gigant može imati adekvatnu isporuku dostupnu za kupce.

Izveštaj takođe govori i o drugim M4 varijantama, pri čemu će obična nositi kodno ime Donan, a sledi je moćnija Brava koja će verovatno pokretati unapređenu porodicu MacBook Pro računara i verovatno će se zvati M4 Pro i M4 Max. Na kraju, imamo Hidra modele, a prema informacijama koje smo ranije objavili, ovo kodno ime pripada Apple M4 Ultra čipu i trebalo bi da se napredstojećim Mac Pro i Mac Studio modelima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako nove informacije ukazuju da će se nova Apple M4 generacija razlikovati od aktuelne M3, s obzirom na kratki period između lansiranja dve generacije procesora, one bi ujedno trebalo da imaju i neke sličnosti.

Međutim, jedna jaka razlika je da bi noviji SoC mogao da donese poboljšanu funkcionalnost u vezi sa veštačkom inteligencijom iPad Pro modelima.

To znači da bi veći neuralna jedinica mogla da bude pronađen na čipu, s obzirom na to da je i za Apple A18 Pro takođe otkriveno da će dobiti ovu nadogradnju kako bi podržao generativnu AI za iOS 18. Iako još uvek nije poznat broj CPU i GPU jezgara, M4 bi mogao da ima istu konfiguraciju od četiri P-jezgra uparenih sa još četiri E-jezgara.

Sve te to bi zvanično trebalo da saznamo na događaju koji treba da se održi danas popodne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi