Četiri Apple M4 verzije procesora u planu, vodeći model pod kodnim imenom Hidra

Vodeći, Ultra model predstojeće Apple M4 serije procesora nosi kodno ime Hidra, a četiri verzije čipa kompanija će objavljivati na sličan način kao i M3 seriju

Četiri Apple M4 verzije procesora u planu, vodeći model pod kodnim imenom Hidra

U narednoj, Apple M4 seriji procesora nove generacije najverovatnije ćemo videti četiri modela čipa, pri čemu će kompanija navodno slediti sličnu strategiju objavljivanja kao i za prethodne M3 čipove. To znači da vodeći Ultra model nove generacije, koji inače nosi kodno ime Hidra, nećemo videti do sledeće godine, s obzirom na to da ni M3 Ultra i dalje nije objavljen, dok ostali pripadnici njegove serije jesu i to krajem prošle godine.

U svakom slučaju, nove M4 čipove, odnosno dobar deo serije trebalo bi da vidimo ove godine, zajedno sa novim Mac računarima koje će pokretati. Nove glasine otkrivaju da će svi modeli Apple M4 serije imati „neverovatne“ mogućnosti, jer će podržavati napredne funkcije u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Iako i dalje nisu poznate detalje specifikacije predstojećih čipova, što nije posebno iznenađujuće, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da i dalje čekamo na izlazak M3 Ultra, o nekim njihovim karakteristikama se među insajderima već šuška.

Novinar portala Bloomberg Mark Gurman, inače poznat po često tačnim insajderskim informacijama, sugeriše da će osnovni M4 model biti lansiran zajedno sa M3 Pro i M3 Max, baš kao što je bilo i sa M3 serijom.

Kompanija planira tri glavne varijante M4: osnovni čip interno nazvan Donan; visokopozicionirane Pro i Pro Max verzije kodnog imena Brava kao i M4 Ultra nazvan Hidra“, piše Gurman.

Broj CPU i GPU jezgara je nepoznat, ali su prethodni izveštaj ukazivali da će budući Mac računari podržavati dodatke vezane za veštačku inteligenciju. Kao što je većini već poznato, pokretanje generativne veštačke inteligencije i drugih funkcija koje spadaju pod granu AI zahteva ogromnu procesorsku snagu, što posledično ukazuje da bi cela M4 porodica mogla da stigne sa više CPU i GPU jezgara kako bi se nosila sa takvim zahtevima.

Osim toga, Apple M4 procesori možda dobiju i veći keš kao i Neural Engine, takođe za obavljanje specifičnih funkcija vezanih za veštačku inteligenciju, ali precizne informacije su i dalje u magli.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi