Predstojeći Apple A18 Pro čip bi mogao da ograniči grafičke performanse iPhone 16 Pro linije

Sledeći Apple A18 Pro čip za iPhone 16 Pro modele, navodno zadržava isti šestojezgarni GPU kao i A17 Pro što može da ograniči grafičke performanse telefona

Predstojeći Apple A18 Pro čip bi mogao da ograniči grafičke performanse iPhone 16 Pro linije

Predstojeći Apple 3 nm čipset za telefone trebalo bi da bude A18 Pro, i kao što je to praktikovao njegov prethodnik, on bi trebalo da bude ekskluzivan samo za Pro modele sledeće, iPhone 16 serije telefona. Međutim, dok javnost očekuje unapređenja, pojedini analitičari smatraju da će ovaj čipset biti ograničen na istovetni šestojezgarni GPU deo, što će navodno rezultirati bez poboljšanja u grafici telefona.

Ipak, uprkos tome, Apple navodno za A18 Pro ima još neke trikove u rukavu koji bi mogli da poboljšaju njegovu ukupnu ocenu, piše WccfTech.

Za razliku od A17 Pro, predstojeći A18 Pro će imati generativne AI funkcije. Ranije je objavljeno da će on imati unaprešeni Neural Engine koji će mu dati napredne mogućnosti generativne veštačke inteligencije, što se uklapa u najave kompanije da stiže najveće unapređenje operativnog sistema za njegove iPhone telefone.

Po pitanju drugih specifikacija, analitičar nije naveo konfiguraciju samog čipa, ali gledajući Apple istoriju, neće biti iznenađenje ako kompanija zadrži šest jezgara, pri čemu su dva fokusirane na performanse, dok su preostala četiri za efikasnost. Kompanija će verovatno zadržati ovu konfiguraciju jer šestojezgarni CPU nudi dobar balans između performansi i energetske efikasnosti, mada možda se desi da krene za industrijskim trendovima koje je uspostavio tajvanski MediaTek, a ispratio ga Qualcomm.

Povećanje broja jezgara može da ima štetan efekat na vreme trajanja baterije, pa bi Apple prisilna ograničenja zapravo mogla da donesu korist korisniku u jednom segmentu, a istovremeno, timovi kompanije mogu da se fokusiraju a poboljšanje tih pojedinačnih jezgara umesto povećanja njihovog broja da bi postigli isti efekat.

Arhitektura A17 Pro donela je povećanje performansi od 20 posto u odnosu na petojezgarni A16 Bionic, dok je istovremeno trošio manje energije, ali nije najjasnije koji će odnos poboljšanja biti sa narednom generacijom, ukoliko ga uopšte bude.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi