Hisense GoBoard Live recenzija - Edukacija i biznis na intuitivan način

Hisense GoBoard Live recenzija - Edukacija i biznis na intuitivan način

Hisense GoBoard Live je savršen alat za edukaciju i biznis, poput džinovskog tableta na kome možete da radite apsolutno sve.

  Sadržaj
   Hisense GoBoard Live recenzija – Edukacija i biznis na intuitivan način

   Pozitivne ocene

   • Izuzetno intuitivan alat koji ne zahteva predznanje
   • Visoka fleksibilnost povezivanja sa drugim uređajima koja olakšava posao i učenje
   • Android platforma sa korisnim i lepo osmišljenim dodacima

   Negativne ocene

   • Ništa bitno

   Interaktivna tabla koja će promeniti način na koji se obavljaju edukacija, poslovne prezentacije i sastanci, a koja odlično osmišljenim funkcijama i izvedbom fokus baca na sadržaj.

   Napredak tehnologije u svim sferama neumitno menja i načine na koje obavljamo različite zadatke i poslove, ili na koje dolazimo do novih znanja i informacija. Ekrani su odavno postali nezaobilazna stvar za sve, od zabave i informisanja do posla, a kako praktično svi sa sobom uvek imamo svoje lične uređaje, tu najpre mislimo na mobilni telefon, sve bitnija postaje i mogućnost saradnje i interakcije drugih uređaja sa njima. Praktično, cilj je da vam vaše čitavo okruženje bude dostupno na dlanu, a svaka interakcija i komunikacija jednostavnija i efikasnija.

   I da, postoji taj momenat gde tehnologija može da nas otuđi jedne od drugih, ali sa druge strane ima i moć da nas približi u situacijama kada nije moguća fizička prisutnost na istom mestu ili nam vreme to ne dozvoljava. Ili, da nam npr. određene zajedničke aktivnosti učini jednostavnijim, zanimljivijim i pomogne nam da ih doživimo na bolji način.

   Jedan od uređaja koji objedinjuju sve ovo su interaktivne pametne table, koje zbog svojih brojnih prednosti imaju prilično široku primenu, od biznisa i komunikacije do edukacije ili prezentovanja sadržaja. O pametnim tablama je već bilo reči na našem sajtu, ali je i u toj kategoriji prisutan konstantan razvoj i napredak, što je i vidljivo kod modela koji vam danas predstavljamo. U pitanju je Hisense GoBoard Live, novija verzija Hisense interaktivne table koju smo testirali prošle godine, a koja donosi unapređenja na hardverskom planu, ali i još bitnije – vrlo konkretna poboljšanja na softverskom i kada su u pitanju upotrebljivost i korisničko iskustvo.

   Ova kategorija proizvoda je još uvek relativno sveža, sama Hisense Commercial Display divizija je osnovana pre 7 godina, pa je razumljivo da se na osnovu novih tehnologija, ali i povratnih informacija korisnika brzo razvija. Ipak, moramo priznati da smo onim što GoBoard Live nudi i nekim detaljima i rešenjima prijatno iznenađeni, pa je očigledno da je primenjivosti u realnim situacijama posvećeno prilično pažnje.
   No da krenemo mi redom.

   Hisense GoBoard Live – Dizajn

   Sama tabla je zapravo jedan veliki ekran, a dolazi u dijagonalama od 65”, 75” i 86”. Konkretan primerak koji vidite u ovom slučaju je 65”. Srednja veličina je možda i neki optimum za većinu primena, a veća i manja verzija daju opciju za manje ili veće prostorije, pa je GoBoard Live moguće integrisati i u kancelarije, manje sale za sastanke, takozvani Huddle space i manje učionice, pa sve do većih prostora za sastanke i amfiteatara, pogotovo uz mogućnosti proširenja koje ćemo pomenuti kasnije.

   Montaža je moguća na zid ako za nju na umu imate konkretno mesto, ali je tu i dodatak u vidu postolja sa točkićima koje će omogućiti da se jedna tabla može lako premestiti i koristiti u više prostorija, što je za određene upotrebe može učiniti isplativijom investicijom.

   Šetanje joj doduše neće škoditi, jer je u pitanju robustan uređaj predviđen i za neke nepredviđene okolnosti, pogotovo za upotrebu u obrazovanju, pa je preko ekrana tu zaštitno staklo sa anti refleksivnim slojem, a poleđina i deo okvira su napravljeni od metala što daje neophodnu čvrstinu i izdržljivost. Plus, na vrhu poleđine na dva veća modela se sa obe strane nalaze i ručke za lakše nošenje i pomeranje. 65” realno nisu ni potrebne.

   Dizajn je relativno jednostavan i pre svega funkcionalan, pa su oko ekrana tu okviri od nešto tamnije plastike na bokovima i dve šire lajsne na gornjoj i donjoj strani. Na sredini gornje lajsne je tu kamera, kao i sistem od osam mikrofona, o čemu ćemo detaljnije nešto kasnije. Na donjoj strani je tu Hisense logotip na sredini, magnetna mesta za držanje olovki sa leve i desne strane, kao i dva otvora za zvučnike pored njih sa obe strane.

   Na dnu desne strane se nalazi i sekcija sa NFC senzorom, dva USB-A porta, jednim USB Type-C i HDMI portom, za brzi pristup, kada vam zatreba da nešto brzo povežete ili podelite neki sadržaj. To nije sve od konektora, jer je na desnom boku dostupna još jedna veća sekcija u kojoj se nalaze dva HDMI ulaza od čega jedan sa eARC podrškom i HDMI izlaz, što nudi prilično fleksibilnosti u prikazu sadržaja na tabli ili sadržaja table na dodatnim ekranima za npr. velike prostorije i amfiteatre.

   Tu je i USB port za omogućavanje kontrole dodirom za povezane eksterne uređaje, jedan standardni USB port za povezivanje periferija, LAN port, kao i 3.5mm analogni audio izlaz. U svakom slučaju selekcija koja omogućuje da tablu upotrebite u najrazličitijim scenarijima.

   Iznad ove sekcije je tu još jedan sličan prostor, a u pitanju je zapravo slot za OPS module u koji je po potrebi moguće ubaciti čitav dodatni računar u tom formatu i dobiti npr. Windows podršku i dodatne mogućnosti koje dolaze sa tom platformom.

   Softver i korisničko iskustvo

   Modul ne dolazi podrazumevano uz tablu, kupuje se posebno, ali realno većini korisnika neće biti ni potreban, usled činjenice da GoBoard Live pokreće Android 13 i to u zvaničnoj verziji, sa sve podrškom za Google Play prodavnicu i sve sve ostalo što Google nudi i na telefonima i tabletima. Naravno, uz neke softverske dodatke koji proširuju mogućnosti i čine ovaj uređaj sjajnim rešenjem za edukaciju i poslovnu primenu.

   Upravo ovo je možda i najveće unapređenje u odnosu na model koji smo prethodno testirali, jer je korišćenje GoBoard Live izuzetno intuitivno i praktično kao da imate ogromni tablet ispred sebe. Svako ko koristi (ili je koristio) Android mobilni telefon će se snaći iz prve sa svime što ova tabla nudi i to je itekako značajno za korisničko iskustvo.

   Tim pre što je ovo uređaj koji će se uglavnom koristiti za konkretne zadatke, poput edukacije, prezentacija i poslovnih sastanaka gde fokus mora biti na nivou, pa je moguće koncentrisati se na to što treba obaviti, bez razmišljanja o tome kako se uređaj koristi i kako postići ono što želite.

   Tu su sve uobičajene stvari koje srećemo i na telefonima, poput standardne navigacije putem tri tastera na dnu ekrana ili npr. padajućeg menija koji dobijate prevlačenjem sa vrha ekrana, a gde vas čekaju sve notifikacije i podešavanja, naravno uz mogućnost konfigurisanja prečica. Od korisnih stvari koje ne srećemo baš na svim telefonima tu je opcija deljenja ekrana i rada u dve aplikacije istovremeno, sa fleksibilnim podešavanjem toga koliko prostora će koja aplikacija koristiti.

   Ono što nam se posebno dopalo je što se nije štedelo na tehnologiji, pa je ekran osetljiv na istovremeni dodir u čak 40 tačaka, što znači da je moguće organizovati aktivnosti u kojima na tabli istovremeno može raditi priličan broj korisnika – nešto što će pogotovo u edukaciji naći svoju primenu za neke kreativne radionice npr.

   Nije u pitanju kapacitivni touch kao na telefonima, već se koriste senzori u okviru ekrana, ali ovo radi jako dobro i nudi neke dodatne mogućnosti.
   Pored dodira prstima, moguće je naravno koristiti i olovke koje dolaze uz tablu, a koje nude preciznije i prirodnije crtanje i pisanje. Uz to, tabla omogućuje i prepoznavanje rukopisa i pretvaranje u tekst, mada ova opcija za sada radi isključivo sa engleskom abecedom, pa neće uvek biti korisna u situacijama kada su vam potrebna i naša slova.

   Ovo naravno ne isključuje mogućnost da je tako nešto podržano u samoj aplikaciji koju koristite (ili razvijete za sopstvene potrebe), jer kao što smo pomenuli, na raspolaganju su vam sve aplikacije dostupne za Android platformu.

   Upravo to je i velika prednost GoBoard Live, jer s obzirom na mnoštvo raspoloživih aplikacija za različite svrhe, tablu je vrlo lako moguće pretvoriti u alat za različite specifične primene, od npr. muzičke edukacije, interaktivnih kvizova i testova, crtanje, kreiranja taktike za različite sportove, ili bilo šta za šta možete pronaći aplikaciju u Play Store-u. Verovatnoća je da sve što možete da zamislite već postoji u vidu aplikacije i da je dostupno za download.

   Hisense GoBoard Live – Mogućnosti i korisni alati

   Hisense se doduše potrudio da tablu u startu opremi i nekim sopstvenim aplikacijama koje pokrivaju ono za šta bi ona najčešće i bila korišćena.
   Tako je tu npr. Whiteboard aplikacija koja omogućuje pisanje i crtanje, sa izborom različitih boja i debljina tragova olovke, pomenuto prepoznavanje rukopisa, prepoznavanje i korekciju geometrijskih figura i slične stvari koje mogu ubrzati ili olakšati uobičajene zadatke koji se obavljaju na tabli.

   Podržan je i Pen written mod u kome se olovkom piše, a prstima se selektuje, što dodatno može ubrzati rad, a brisanje je moguće poleđinom olovke, rukom, cele table jednim potezom ili samo određene selekcije u željenom obliku. Vrlo fleksibilno i za one koji se izvešte potencijalno jako efikasno. Whiteboard aplikacija je ograničena na 20 istovremenih dodira, što je i dalje više nego dovoljno.

   Naravno, ovo ne bi bila interaktivna tabla da nije moguće i ubacivanje slika ili markiranje sadržaja, kao i selekcija različitih objekata na tabli, njihovo premeštanje, promena veličine i sl. Takođe, na raspolaganju vam nije samo jedan ekran već možete praviti i stranice i vratiti se na njih kasnije, bez potrebe da brišete.

   Još bolje, čitavu stranicu, ili više njih je moguće i snimiti, pa i podeliti sa prisutnima u prostoriji putem QR koda, što je sjajna stvar i omogućuje npr. učenicima ili onima koji prate prezentaciju da se fokusiraju na suštinu umesto prepisivanja i zapisivanja.

   Moguća je i promena pozadine poput bele, zelene, crne i sl, izbor podele na linije, kvadrate, tačkice i sl, kao i ubacivanje sopstvene pozadine u vidu slike, što može znatno proširiti primenu za neke specifične upotrebe.

   Što se samog ekrana tiče, u pitanju je panel 4K rezolucije, a treba napomenuti da je, netipično za Android, i sam interfejs prilagođen da iskoristi 4K na pravi način, što rezultuje sa prilično radnog prostora. Istina, zbog ovako visoke rezolucije interfejs nije uvek baš savršeno brz, ali to nije u meri u kojoj bi kvarilo utisak ili uticalo na korišćenje.

   Kad smo kod brzine, tablu pokreće AMLogic A311D2 platforma sa octa-core procesorom sa 4 Arm Cortex-A73 jezgra na do 2.2 GHz i 4 Cortex A53 jezgra na do 2.0 GHz, Arm Mali-G52 MP grafikom, pa čak i nekim NPU mogućnostima. Tu je i 4GB RAM-a – iako bi 8GB verovatno bio adekvatniji izbor, kao i 64GB skladišnog prostora koji su s obzirom na mogućnost korišćenja USB memorija i cloud servisa sasvim korektni.

   Hisense GoBoard Live – Video conferencing

   Kad pominjemo cloud i online servise, Hisense GoBoard Live je opremljen i kamerom, zapravo čitavim sistemom kamere, osam mikrofona i mogućnošću dodatnog proširenja, koji ovu tablu čine i vrlo sposobnim video conferencing rešenjem.

   Kako je upotreba u konferencijskim salama jedna od najčešćih namena ovakvih uređaja, ovome je posvećeno prilično pažnje, pa kao i u slučaju onog što smo pominjali u pogledu edukacije, verovatnoća je da ćete ono što smislite moći da izvedete i da je sve potrebno već implementirano.

   Najpre, kamera koja se nalazi na sredini gornje ivice uređaja je 4K rezolucije, odnosno 8.3MP sa otvorom blende od f/2.8. Kvalitet slike je sasvim adekvatan nameni i omogućuje da se svi prisutni u prostoriji jasno vide u uslovima uobičajenim za konferencijske sale. Kamere poseduje i hardverski shutter, odnosno “poklopac” koji jednostavno pomerite preko kamere kada ne želite da vidi bilo šta.

   Kadar je, ako je verovati očitavanju u softveru ekvilvalent širine 36mm objektiva, a moguće je i softversko zumiranje i pomeranje kako biste podesili da kamera vidi ono što želite. Najbolje od svega je što je implementirano i AI kadriranje, pa će kamera automatski prepoznavati onoga ko govori u tom trenutku, zumirati na njega i postaviti ga u optimalan kadar, dok će video čitave kancelarije biti vidljiv u malom prozoru u uglu. Ili, podeliti ekran da prikaže sve učesnike. Vrlo praktična stvar za Zoom i Teams sastanke, jer sve prosto radi kako treba, a vaše je da se fokusirate na suštinu.

   Pomenuli smo da se levo i desno od kamere nalazi i po četiri mikrofona, dakle ukupno 8, a Hisense je implementirao takozvanu beam-forming tehnologiju kako bi mikrofoni mogli da fokusiraju određenog govornika u prostoriji i umanje okolnu buku. Za velike konferencijske sale je tu čak i mogućnost proširenja sistema mikrofona dodatnim, put LAN konektora koji se nalazi na poleđini iza kamera sistema.

   Kako biste u prostoriji čuli sagovornike sa druge strane veze, na dnu leve i desne strane su tu otvori za zvučnike, a u pitanju je 2.1 sistem, sa 2x15W snage u satelitima i wooferom od 20W. Vrlo glasno rešenje dovoljno i za velike prostorije, a što se kvaliteta zvuka tiče, on je korektan, sa dosta dobrom reprodukcijom niskih frekvencija. Primenjeno je čak i Dolby Atmos procesiranje koje će najpre biti korisno za jasniju reprodukciju dijaloga, ili ako na poslu gledate filmove prekovremeno.

   Opcije povezivanja sa eksternim uređajima

   Za video sastanke, ali i za sastanke uživo i prezentacije, tu je i mnoštvo opcija koje će vam olakšati prezentovanje neke ideje, razmenu ideja i sadržaja i generalno povećati interaktivnost sastanaka, u skladu sa mogućnostima modernih uređaja.

   Sama tabla, s obzirom da je Android u pitanju je naravno u stanju da čita praktično sve moguće formate, od slika, office dokumenata, video fajlova i sl, što značajno olakšava prikaz svega što je potrebno tokom sastanka. Dodirom pet prstiju je moguće i pozvati meni koji će vam omogućiti da npr. tokom gledanja web sadržaja ili videa u realnom vremenu preko sadržaja vršite i anotacije, zabeleške i sl.

   Zahvajujući pomenutim portovima, ali i bežičnim putem poput Airplay-a, Webcasta, Miracasta, ili Hisense Share-a moguće je povezati i vaš uređaj, laptop ili telefon i prikazivati sadržaje na ekranu table. Uređaj je opremljen dvostrukim WiFi adapterom, pa može istovremeno biti povezan na ruter i povezivati se sa mobilnim uređajima direktnom vezom.

   Hisense nudi i sopstveni USB Dongle koji je dovoljno ubosti u USB port laptopa i jednim pritiskom tastera dobiti sliku na ekranu table, uz impresivno nisko kašnjenje koje nudi značajno bolje iskustvo od Miracasta i sličnih rešenja. Uz to, USB dongle omogućuje i kontrolu dodirom, kao da je tabla zapravo vaš laptop sa touch ekranom, pa možete uredno otvarati i editovati fajlove, pri čemu se sve čuva na samom računaru. Vrlo praktično i neuporedivo zgodnije od tradicionalnih rešenja sa projektorom.

   Jako interesantna opcija je i mogućnost da sadržaj table prikazujete na ekranu vašeg mobilnog uređaja, pri čemu imate potpunu kontrolu dodirom kao da radite na samoj tabli – zgodna opcija za sastanke kada je moguće bez ustajanja sa svog mesta raditi na tabli.

   Kad smo kod daljinske kontrole, Hisense nudi i opciju da tablu u trenucima kada nije u upotrebi za druge svrhe koristite i kao digital signage, odnosno za prikaz reklama, obaveštenja i sl., a za administraciju se koristi identično softversko rešenje kao i za Hisense Digital Signage proizvode o kojima je bilo reči u našem videu na tu temu. Takođe, administracija na daljinu je moguća i za sve Google servise, pa daljinski možete instalirati aplikacije ili pristupati sadržajima na nalogu uključujući i Google Drive i Docs.

   Ekran

   Za kraj, da kažemo nešto detaljnije o samom ekranu. U pitanju je panel IPS tipa, korektne uniformnosti i vrlo dobrog statičkog kontrasta za ovaj tip panela, koji smo izmerili na 1194:1. Maksimalna izmerena svetlina je bila 358.4 nita, što je uz antirefleksivni sloj dovoljno za korektnu vidljivost u jače osvetljenim prostorijama.

   Kako je prikaz boja podrazumevano podešen na Boosted, preciznost boja očekivano nije visoka, Delta E nešto ispod 15, a nismo uspeli da opciju promenimo, pa je to nešto što će verujemo biti rešeno softverskim ažuriranjem. No, za prezentacije i edukaciju, visok kontrast i izraženije boje mogu biti i prednost u smislu vidljivosti sa veće udaljenosti, pa to nećemo uzeti kao zamerku.

   HDR je podržan u smislu dekodiranja HDR formata, mada ovo nije HDR display u pravom smislu, s obzirom na pomenute parametre i pokriće boja od nešto ispod 70% DCI-P3 spektra.

   Hisense GoBoard Live – Utisci

   Sve u svemu, Hisense Go Board Live je praktično alat i to veoma dobro osmišljen kako bi edukaciju i poslovnu komunikaciju i razmenu ideja učinio što efikasnijim. Dolazi sa mnoštvom korisnih funkcija u startu koje pokrivaju sve najčešće potrebe za različite primene, ali ujedno omogućuje i hardverska proširenja i softversku fleksibilnost uz koje ograničenja u pogledu toga šta možete izvesti praktično i ne postoje.

   Verujemo da će vam ovaj video već dati neke ideje. Očigledno je u pitanju proizvod čijem je dizajnu posvećeno puno pažnje i vrlo intuitivan za korišćenje, pa je na nas ostavio odličan utisak.

   Nadamo se da će ovako nešto vrlo brzo postati standard u obrazovanju, Hisense je već donirao preko 30 tabli našim visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, a da će biti popularan u biznis segmentu, u to ne sumnjamo.

   Ako vam se Hisense GoBoard Live učini zanimljivim, moguće ga je pronaći u ponudi ovlašćenog distributera na teritoriji Srbije, Ewe Comp d.o.o.

   Mail adresa:
   [email protected]
   [email protected]

   Broj telefona:
   011/3535-500

   Sajt:
   Hisense

   Možda vam se svidi