Budućnost (i sadašnjost) edukacije - Hisense pametne table

Budućnost (i sadašnjost) edukacije - Hisense pametne table

Digitalne interaktive pametne table bismo već za par godina mogli da vidimo u svim školama. Kako one menjaju obrazovanje pogledajte u našem testu.

  Sadržaj
   Budućnost (i sadašnjost) edukacije – Hisense pametne table

   Pozitivne ocene

   • Puno korisnih alata za prenošenje znanja
   • Lako deljenje sadržaja sa učenicima
   • Mogućnost istovremenog rada više korisnika (dodir u 20 tačaka istovremeno)

   Negativne ocene

   • Aktuelni model je sa nezvaničnim Androidom, mada zvanični stiže do kraja leta

   Izuzetno praktično sredstvo za prenošenje znanja, bilo u školama ili na prezentacijama i kursevima, koje će vrlo brzo postati nezaobilazno u školama i kompanijama.

   Svedoci smo da tehnologija svakodnevno menja naše živote i navike na različite načine. Nekada to možda i ne primetimo, ali ako se osvrnemo unazad na neki malo duži vremenski period, postane nam jasno koliko toga se zapravo promenilo. Danas svi u džepu nosimo telefone koji su i računar i kamera i notes i digitron i bezbroj drugih stvari, a pre tri decenije retko ko je posedovao računar ili fotoaparat, za internet nismo znali, a telefon je bio neugledni uređaj preko koga ste mogli samo da zovete, pod uslovom da znate broj i da komšija dvojnik nije zaseo na svoj telefon.

   No, ima stvari koje se, nažalost uspešno, odupiru vremenu i tehnologiji, poput npr. školske table, one zelene, koja i dalje krasi skoro sve učionice u svim školama, baš kao i kada sam ja bio đak, nekada davno. Odupiru, iako je i njihovo vreme prošlo, jer tehnologija pruža neke, pa malo je reći “naprednije” alternative, koje će već u narednoj deceniji potpuno promeniti ne samo izgled učionica, već i kompletnu edukaciju, odnosno način na koji se znanje prenosi i stiče.

   Današnja deca imaju suštinski drugačiji pogled na svet oko sebe od starijih generacija, jer su odrasli u vremenu kada su im sve informacije dostupne odmah i gde god se nalazili. Ako želite da naučite da spremite neko jelo, napravite neki predmet, uradite nešto što niste nikada do tada ili savladate neku novu veštinu, verovatnoća je da ćete to moći i kroz Youtube, kao i kroz razne interaktivne kurseve koji kombinuju video, slike i tekst kako bi vam na najlakši način preneli potrebno znanje.

   U takvom stanju stvari, malo je poražavajuća činjenica da deca i dalje pišu kredom po tabli, brišu sunđerom i da se troše tone papira na knjige koje se menjaju na par godina, a odavno postoje daleko bolje alternative koje bi edukaciju olakšale i omogućile im da nauče više za manje vremena. U kom pravcu bi te alternative mogle da nas odvedu, videćemo danas kroz pogled na mogućnosti interaktivnih tabli.

   One donose brojne moderne funkcije i neke vrlo konkretne prednosti koje su i nama odmah aktivirale maštu i učinile da se radujemo pomisli na to kako bi edukacija mogla da izgleda, ne samo u budućnosti, već i u ovom trenutku i sa dostupnom tehnologijom. Videćete i sami, u pitanju je vrlo zanimljiva tema, i to ne samo za edukaciju u školama, već i svaki drugi vid upotrebe u kome je potrebno preneti neko znanje ili informaciju ili nešto predstaviti na jasan način.

   Hisense WR digitalne interaktivne pametne table

   Što se konkretnog uređaja tiče, u pitanju je Hisense WR serija interaktivnih digitalnih tabli koja je odličan primer ovoga o čemu smo pričali. Ove table su dostupne u veličinama od 65”, 75” i 86”, koje pokrivaju upotrebe od manjih učionica ili konferencijskih prostorija, do standardnih učionica i većih sala za sastanke.

   Osnovu table naravno čini ekran, koji je u svim veličinama IPS tipa radi dobre vidljivosti iz svih uglova i 4K rezolucije. Iako tehničke specifikacije u ovom slučaju nisu ključne, pomenimo da je maksimalna svetlina između 330 i 400 nita zavisno od modela, na konkretnom primerku smo izmerili 365, što je sasvim dovoljno za unutrašnju upotrebu.

   Osvežavanje ekrana je 60Hz. a za prikaz boja se koristi 10 bita, odnosno najverovatnije 8bit+frc, pošto prema našim merenjima pokriva oko 74.2% DCI-P3 spektra. Bitno je pomenuti i da je ekran, s obzirom da je ovo ipak profesionalni uređaj, zaštićen kaljenim staklom koje štiti od mehaničkih oštećenja, poseduje filter plavog svetla za prijatnije dugotrajno gledanje, kao i da je sam ekran presvučen antirefleksivnim slojem koji poboljšava vidljivost u situacijama kada kroz prozor dopire jaka dnevna svetlost.

   Ono što je najbitnije je da je ekran osetljiv na dodir i to u čak 20 tačaka, što uz brojna softverska rešenja omogućuje dobar deo interaktivnosti ovog uređaja. Korišćenje je moguće prstima ili dvema olovkama koje se dobijaju uz uređaj, a obe varijante su lakša i čistija opcija od krede – plus ne mora niko da bude dežuran za brisanje jer čitav ekran možete obrisati u dva poteza.

   Olovka, kao i prava ima dva kraja – jedan kojim pišete i jedan kojim se briše, a softver nudi brojne opcije za izbor boje, širine traga, kao i za lakše crtanje raznih geometrijskih oblika. Odziv je veoma dobar, sa kašnjenjem ispod 40ms i preciznošću od 2mm sa olovkama, pa je i pisanje i crtanje intuitivno i ne zahteva navikavanje.

   Pametne table – Prednosti i mogućnosti

   Kad pominjemo intuitivnost, glavna prednost ovog uređaja verovatno leži u softveru, koji je odlično osmišljen i sa mnoštvom korisnih mogućnosti. Pored pisanja i crtanja, odnosno korišćenja poput elektronske verzije klasične table, moguća je i projekcija slike sa mobilnih uređaja ili računara bežičnim putem. Za ovo je zadužen USB ključ koji se dobija uz uređaj, a koji omogućuje lako prebacivanje na taj izvor jednim dodirom tastera, uz kašnjenje veze od oko 65ms, što je dovoljno nisko za udoban rad.

   Odlična stvar je i što se on lako može prebacivati između nekoliko računara ukoliko tablu koristite na nekom sastanku gde se zahteva deljenje slike. Naravno, na raspolaganju su vam i fizičke konekcije u vidu HDMI, VGA i DisplayPort ulaza, HDMI izlaz za prosleđivanje slike ka dodatnim ekranima, kao i USB portovi za povezivanje periferija ili USB diskova za reprodukciju sadržaja. Podržano je i deljenje ekrana, odnosno Split Screen mod za istovremeni prikaz do četiri izvora na jednom ekranu.

   Vrlo korisna opcija je i mogućnost pisanja preko nekog sadržaja koji se nalazi na ekranu, gde je moguće nešto istaći u realnom vremenu. Takođe, na tablu se može povezati i više korisnika, pa je moguće npr. glasanje u vezi nečega putem mobilnih telefona sa prikazom rezultata na ekranu, ili davanje komentara svakog od korisnika koji se prikazuju paralelno sa sadržajem. Sve ovo otvara neke nove vidove interakcije sa predavanjima i motiv đacima da aktivnije učestvuju i prate šta se dešava.

   Kao neko ko je kroz čitavo školstvo morao da prepisuje sa table, moram reći da mi je verovatno omiljena stvar sa ovom tablom mogućnost deljenja čitavog sadržaja ekrana na telefon putem QR koda. Tako učenici ne moraju da troše energiju na prepisivanje, pogotovo sa starih tabli na kojima se pola ne vidi kako treba, već mogu da se fokusiraju na razumevanje predavanja, a sadržaj na kraju dobiju u elektronskom formatu.

   Iz svega ovoga jasno je koliko jedan ovakav uređaj predavačima daje više mogućnosti za prenošenje znanja, sa zanimljivim sadržajima i interakcijom, korišćenjem različitih formata poput videa, zvuka, slika i internet resursa. Praktično, jedino ograničenje je mašta onoga ko sprema predavanje, pa je lako zamisliti da bi već kroz par godina školski čas mogao izgledati bitno drugačije uz ovako nešto.

   Poslovna upotreba, video conferencing, hardver

   Naravno, sve pomenuto je jednako primenjivo i u poslovnim okruženjima, za razne obuke, radionice i predavanja ili prezentacije i sastanke sa klijentima. Zapravo, vrlo je verovatno da će ovakva rešenja masovniju primenu naći i pre u kompanijama nego obrazovnom sistemu, ali je samo pitanje vremena kada će svaka učionica i konferencijska sala biti opremljena ovakvim rešenjima.

   Kada pominjemo poslovnu upotrebu, tu je još jedna vrlo bitna mogućnost ovih tabli, a tiče se video konferencija. Naime, na vrhu table se nalazi port u koji je moguće postaviti dodatak u vidu opcione video kamere, a tu je i šest mikrofona koji podržavaju redukciju buke kako bi se omogućila jasna komunikacija.

   Praktično, ako dodate kameru, ovo postaje i potpuno funkcionalno i kompletno rešenje za video conferencing, bez potrebe za zasebnim ekranom, zvučnicima, mikrofonima i video konferencing sistemom. Što se zvuka tiče, tabla je opremljena zvučnicima sa 2x15W snage koji su dovoljno glasni za učionicu ili poslovnu upotrebu.

   U pozadini svega što ovaj uređaj nudi je zapravo Android 9 platforma koja omogućava i instalaciju raznih aplikacija koje dodatno proširuju upotrebljivost nekim novim mogućnostima. Na primer, dostupna je aplikacija za fudbalsku taktiku koja je pravi alat koji se zapravo koristi u klubovima i koja je sama po sebi dovoljan razlog za nabavku ovakve table kada su timovi u pitanju. A to je samo jedan od primera.

   Čitavu platformu pokreće HiSilicon Hi3751V811, osmojezgrani čipset namenjen Android televizorima koji nudi prilično dobre performanse za ovu svrhu. On je ovde uparen sa 3GB RAM-a i 32GB skladišnog prostora. Za slučajeve kada je nekome za specifičnu primenu potreban jači hardver, ili možda želi Windows umesto Androida, Hisense WR serija podržava i Open Pluggable Standard, format hardverskih modula koji nude npr i Intel X86 procesore, a jednostavno se povezuju na tablu dajući joj nove mogućnosti.

   Kad pominjemo dodatke, tablu je naravno moguće montirati na zid, ali je dostupan i opcioni nosač u vidu kolica, odnosno postolja sa točkićima i malom policom, koji može biti vrlo zgodan za određene primene, pogotovo u manjim prostorijama, ili npr. za situacije u kojima je tablu potrebno koristiti u više različitih prostorija.

   Naši utisci

   Sve u svemu, interaktivne table ovog tipa su definitivno budućnost kada je obrazovanje u školama u pitanju, nadamo se ne tako daleka u državnim, dok su u nekim privatnim naravno i sadašnjost. Impresionirale su nas mogućnostima, ali i izvedbom, jer je očigledno da je proizvodu i funkcionalnosti posvećeno puno pažnje kako bi iskustvo korišćenja bilo na najvišem nivou.

   Iskreno, lako bismo ovako nešto zamislili i u našim kancelarijama za timske sastanke, organizaciju posla i još puno toga. Izuzetno korisni uređaji kojima svako može pronaći neku korisnu primenu.

   Vredi pomenuti i da će početkom nove školske godine Hisense u ponudu uvrstiti i potpuno nove GoBoard table sa zvanično sertifikovanim Android 13 i Play Store prodavnicom, što će olakšati korišćenje, ali i dodatno proširiti upotrebljivost za sve vidove upotrebe, uz brojne aplikacije kakve imate i na mobilnim telefonima.

   A ukoliko ste neko koga su interaktivne table zainteresovale i pitate se gde se one mogu nabaviti, preporučujemo da posetite rs.hisense.com ili sajt domaćeg Hisense distributera ewe.rs gde ćete pronaći sve potrebne informacije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi