Hisense U8KQ Mini LED TV Test - Najzad pravi

Hisense U8KQ Mini LED TV Test - Najzad pravi

Hisense U8KQ TV donosi Mini LED sa 1000 zona i 1500 nita, 144Hz i još puno toga. Kako radi u praksi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Hisense U8KQ Mini LED TV Test – Najzad pravi

   Pozitivne ocene

   • 1000 zona lokalnog zatamnjivanja
   • Maksimalnog osvetljenje koje bitno premašuje deklarisanih 1500 nita 
   • Izvanredan nivo crne i HDR prikaz
   • 144Hz osvežavanje

   Negativne ocene

   • Lokalno zatamnjivanje nije dostupno u game modu

   TV koji nudi izvanrednu sliku i pokazuje pune mogućnosti kombinacije Mini LED-a sa velikim brojem zona i VA panela.

   U trenutku svoje pojave na tržištu, MiniLED tehnologija je najavljivana kao bitna evolucija LCD televizora i rešenje njihovih najvećih nedostataka. MiniLED je trebao da održi relevantnost LCD modela u najvišoj klasi, ali i da postepeno siđe u srednju i pruži nivo kvaliteta prikaza kakav prethodno nismo bili u prilici da vidimo. Iako je od tada prošlo prilično vremena, ne možemo baš reći da je MiniLED u potpunosti ispunio očekivanja i to iz nekoliko razloga.

   Najpre pandemija koja je omela razvoj ovih modela skoro u samom startu, a znamo kakve je posledice ona imala na tržište potrošačke elektronike. Zatim OLED, koji je možda i neočekivano napravio sopstvena unapređenja po pitanju cene, dugotrajnosti i maksimalne svetline koja su usporila prihvatanje MiniLED-a na premijum modelima i dovela u pitanje njihovu isplativost.

   Poslednji razlog je i činjenica da je većina proizvođača MiniLED ili implementirala u ograničenom kapacitetu u smislu broja zona zatamnjivanja, svetline i sl. ili u kombinaciji sa IPS panelima, što u krajnjem zbiru često i nije delovalo kao neko pravo unapređenje u odnosu na vrhunske Direct LED modele koje smo viđali prethodno. Bilo je modela koji su demonstrirali ne baš mali potencijal MiniLED-a, neke od njih smo i testirali, ali je nekako ostao utisak da to sve može i mora bolje, ali i povoljnije.

   Jedan od proizvođača od kojih smo upravo očekivali više je i Hisense, koji nakon sada već legendarnog U8QF TV-a nije izbacio model koji bi bio njegov MiniLED ekvivalent i predstavljao tako dobru kupovinu za one koji žele vrhunski TV za razuman novac.
   No, kako je tržište najzad ušlo u neki normalan tok, snabdevanje komponentama se stabilizovalo, a i MiniLED dodatno sazreo, možda je najzad došao trenutak da od Hisense-a dobijemo ono što smo dugo čekali.

   Ovogodišnji model koji nosi oznaku U8KQ po specifikacijama obećava puno toga – MiniLED u kombinaciji sa VA panelom, gaming na 144Hz, varijabilno osvežavanje, naravno Quantum Dot i maksimalno osvetljenje do 1500 nita, a sve u cenovnim granicama više srednje klase kojoj U8 serija pripada. Deluje vrlo interesantno na papiru, ali hajde da vidimo šta ovaj TV zapravo isporučuje u praksi.

   Hisense U8KQ – Dizajn

   Što se spoljašnjosti tiče, u pitanju je TV modernog izgleda koji izborom materijala i dizajnom zapravo više podseća na visoku nego srednju klasu. Panel okružuje tamnosivi metalni okvir iz komada, dok se ispod panela nalazi lajsna umerene širine presvučena tkaninom, iza koje se nalaze i otvori za zvučnike sa projekcijom ka napred i ka dole. Vizuelni utisak sa prednje strane upotpunjuje i postolje koje je izvedeno u vidu robustne metalne baze iznad koje je panel podignut oko 5.5cm.

   Ukupno, elegantan izgled koji u kombinaciji sa izuzetno dobrom izradom ostavlja upečatljiv utisak. Osim okvira, metal se nalazi i sa zadnje strane čitavim obodom kako bi panelu i uređaju pružio odgovarajuću čvrstinu, dok je u sredini površina od čvrste plastike sa rebrastom teksturom na kojoj se nalaze različiti elementi, a iza koje su smešteni elektronika i deo zvučnog sistema. Pored zvučnika na dnu prednje strane, još jedan stereo par se nalazi i pri vrhu poleđine na sredini, dok je u centru poleđine tu još i otvor za subwoofer.

   Konektori i gaming mogućnosti

   Što se konektora tiče, većina je smeštena u sekciju dostupnu sa boka TV-a u kojoj su tu četiri HDMI porta, CI+ slot, jedan USB 3.0, antenski i satelitski konektori, servisni port, izlay za slušalice i kompozitni audio video konektor putem 3.5mm adaptera. U maloj sekciji izdvojenoj sa zadnje strane su tu još i LAN port, optički audio izlaz i USB 2.0 konektor.

   Što se HDMI portova tiče, HDMI 1 i 2 podržavaju ulaz do 4K u 60Hz, ali su HDMI 3 i 4 “punokrvni” HDMI 2.1 portovi, pa i malo više od toga. Podržane su sve 2.1 funkcije poput eARC, Auto Low Latency moda i varijabilnog osvežavanja, ali je umesto maksimalnih 120Hz u 4K tu osvežavanje od 144Hz. Doduše, na našem test računaru smo 144Hz mogli da dobijemo samo u QHD rezoluciji, a zanimljivo je da je moguće odabrati i 240Hz u 1080p, ali je u tom slučaju u pitanju interpolacija, pa prikaz zapravo deluje glatkije u 144Hz.

   Sa ovim osvežavanjem, podrškom za Freesync i G-Sync, ali i game menijem u kome je moguće uključiti i prikaz trenutnog osvežavanja odnosno FPS brojač, ovo jako podseća na ono na šta smo navikli od gaming monitora. Iako input lag na 60Hz nije baš šampionski sa 13ms u Game modu, iskustvo igranja na visokom frame rate-u je svakako veoma dobro, čak i u takmičarskim FPS igrama.

   U svakom slučaju, izuzetno dobre gaming mogućnosti, pa je ovaj TV odlična opcija za igranje na velikom ekranu i u HDR-u, bilo u kombinaciji sa konzolom ili PC računarom. Uz jednu začkoljicu doduše, koju ćemo pomenuti uskoro.

   Panel i kvalitet prikaza

   Što se slike tiče, u pitanju je vrlo sposoban TV kakve smo navikli da očekujemo od U8 serije, opremljen mnoštvom tehnologija koje su tu da prikaz podignu na viši nivo.
   U osnovi je u pitanju VA panel, koji se najzad vraća u ovu seriju, prvi put nakon U8QF modela i donosi prednost u kontrastu, ali uz korentnu, mada ne impresivnu uniformnost i uglove gledanja.

   Očekivano, u pitanju je panel koji desetobitni prikaz boja postiže upotrebom FRC-a, a opremljen Quantum Dot filterskim slojem koji poboljšava prikaz boja i omogućuje prikaz šireg spektra, konkretno čak 95.8% DCI-P3 prema našim merenjima. Lepa cifra, kao uostalom i prikaz koji U8KQ nudi, jer je odmah vidljivo da je u pitanju natprosečno dobar TV.

   Prijatno nas je iznenadila i fabrička kalibracija koja čak u tri moda nudi zavidnu preciznost, sa Delta E odstupanjem od svega 1.8. Ona je dostupna u Filmmaker, Cinema Day i Cinema Night modovima, dok je u Standard modu akcenat na atraktivnijem prikazu koji je čini se postignut sa malo više mere nego inače, gde unapređenja poput izoštravanja detalja ne bodu oči, već prosto doprinose dobrom utisku.

   Zapravo, Standard mod ukoliko toplinu boja promenite na Warm2 daje sliku koja će za većinu korisnika biti i vizuelno najimpresivnija. U HDR-u je dostupan i IMAX sertifikovani mod, pa je opcija za izbor prikaza po ukusu sasvim dovoljno, čak i ako ne zaronite u detaljne opcije. Kad pominjemo HDR, vredi reći i da U8KQ podržava sve aktuelne HDR formate uključujući i Dolby Vision IQ i HDR10+, dakle sa mogućnošću prilagođavanja prikaza osvetljenju u prostoriji zahvaljujući ambijentalnom senzoru.

   Hisense U8KQ – Mini LED i osvetljenje

   Ono što nas je posebno zanimalo su performanse MiniLED osvetljenja, kako po pitanju maksimalne svetline, tako i u pogledu lokalnog zatamnjivanja, jer je u ovoj klasi to ono što pravi razliku između dobrog i vrhunskog. Hisense U8KQ je definitivno vrlo svetao TV, jer je maksimalna svetlina koju je u stanju da postigne u HDR-u izmerena na čak 1848,8 nita.

   Jednako impresivan je i statički kontrast koji smo u većini modova izmerili na preko 7000:1, pa je jasno da MiniLED u ovom slučaju ima sjajnu osnovu koju može dalje da nadogradi. Sistem pozadinskog osvetljenja je u ovom slučaju podeljen na 25 horizontalnih i 40 vertikalnih zona, makar smo toliko izbrojali u testu, što je u krajnjem zbiru čak 1000 nezavisnih polja koja se mogu podešavati po svetlini ili isključiti u potpunosti.

   Pritom, algoritam kontrole je izveden vrlo dobro i vrlo efikasno koristi individualne zone. Rezultat ovoga u kombinaciji sa VA panelom je apsolutno impresivan HDR prikaz, jer se čak i u zahtevnim scenama postiže prava crna u određenim delovima, uz punu svetlinu u drugom delu scene, a što je najbitnije, sa praktično neprimetnim bloomingom, odnosno isijavanjem oko objekata na crnoj pozadini. S obzirom na veliki broj vertikalnih zona, blooming oko titlova je takođe izuzetno nizak i skoro neprimetan, pa je ovo možda i najbolja MiniLED implementacija koju smo videli do sada.

   Naravno, da ne bi bilo sve idealno, tu su i neke čudne odluke i propusti. Najpre, iz nama nerazumljivog razloga, lokalno zatamnjivanje je isključeno u svim modovima kada TV aktivirate, pa će kupci koji ne obrate pažnju, što je verovatno većina, zapravo koristiti U8KQ sa znatno lošijim prikazom, odnosno bez ključne funkcije. Pretpostavljamo da će ovo biti ispravljeno u nekom narednom softveru, ali treba obratiti pažnju jer pravi ogromnu razliku.

   Druga bitna stvar je da lokalno zatamnjivanje i nije moguće aktivirati kada TV koristite putem HDMI izvora, što znači da za gaming nećete biti u mogućnosti da uživate u maksimalnom kvalitetu prikaza, odnosno pravom HDR-u. Ovo ima smisla ako se koristi varijabilno osvežavanje ili za gaming gde je potrebno minimalno kašnjenje usled procesiranja, ali ne baš za HDMI izvore sa fiksnim osvežavanjem poput npr. Blue Ray plejera, gde ne postoji razlog za ovakvo ograničenje.

   Praktično, pune mogućnosti u pogledu slike su dostupne putem svih internih funkcija, u streaming servisima, za USB fajlove, za castovanje putem mreže, Airplay i sl.

   Hisense U8KQ – Procesiranje slike

   Što se procesiranja slike tiče, U8KQ na raspolaganju ima sve ono čime Hisense raspolaže – ne možemo reći da je implementacija svih opcija u vrhu industrije, ali ako baš niste zahtevni korisnik koji dolazi sa nekog Sony ili Panasonic modela, verovatnoća je da ćete biti više nego zadovoljni onime što ovaj model pruža.

   Ono najkorisnije u pogledu procesiranja je svakako MEMC, odnosno procesiranje kretanja koje generalno radi prilično dobro, mada rekli bismo bolje za one koji vole glatkiji prikaz nego potpuno prirodan. Glatko može biti čak i vrlo glatko, istina uz malo očekivanih artefakata na ivicama objekata, dok je nam se filmski prikaz 24fps sadržaja više dopadao sa isključenim MEMC-om i korišćenjem samo pulldown tehnike umesto MEMC-a.

   Na raspolaganju su vam predefinisani profili poput Standard, Smooth, Film, Clear i sl. kao i dva slajdera za redukciju trzanja i zamućenja u Custom modu kojima je algoritam moguće prilagoditi sopstvenom ukusu. Pored toga, tu je i Clear Motion opcija strobovanja pozadinskog osvetljenja za one koji žele maksimalnu jasnoću brzih sadržaja, poput sporta i gaminga.

   Što se ostalih opcija tiče, tu je Smart Scene opcija prilagođavanja slike konkretnim scenama, koja će suptilno menjati određene parametre radi boljeg prikaza. Uz korektno skaliranje slike sa nižih rezolucija, tu su i adaptivni kontrast, poboljšanje prikaza gradijenta boja (koji je doduše i inače ok), Dark Detail funkcija koja poboljšava prikaz detalja u tamnim scenama, kao i Dynamic Tone Mapping za bolje korišćenje raspoloživog kontrasta i osvetljenja u video sadržajima.

   Ukupno, izvanredno dobra slika koja je više nego porediva sa onim što ćete zateći i u najvišoj klasi.

   Hisense U8KQ – Zvuk

   Što se zvuka tiče, rekli smo već da ga proizvodi 2.1.2 sistem. U pitanju su dva zvučnika na dnu prednje strane sa 2×15 W snage, dva na vrhu poleđine sa 2x5W i subwooferom od 20W.

   Dakle, ukupno 60W što rekli bismo i nije daleko od realne cifre, jer je TV veoma glasan i što je bitno, ima upotrebljiv opseg glasnoće sve do 100%. Ovakav raspored zvučnika pruža veoma dobru zvučnu sliku i dobru reprodukciju surround zvuka uz Dolby Atmos procesiranje, naravno u okvirima onoga što je moguće bez fizičkih zvučnika oko vas.

   Što se kvaliteta zvuka tiče, ne možemo reći da je baš na vrhunskom nivou u pogledu frekventnog balansa, ali svakako jeste iznad proseka i vrlo ubedljiv za reprodukciju muzike i filmskih sadržaja. Niske frekvencije se prostiru do oko 35Hz, ali uz ne baš idealan nivo izobličenja, i kao i u ostatku spektra, određene varijacije u glasnoći, zbog čega bass ne zvuči baš onako dobro kako bi mogao.

   Od podešavanja zvuka, na raspolaganju su vam šest predefinisanih profila, sedmopojasni ekvilajzer, Bass Boost opcija, automatska kontrola glasnoće, kao i korekcija odziva u slučaju montaže na zid.

   Smart mogućnosti – Vidaa U

   Kada su u pitanju pametne mogućnosti, Hisense se, makar na većini evropskih modela, oslanja na Vidaa platformu koja svake godine dobija sitna unapređenja i ovog puta je dogurala do verzije 7.0. Ako ste na TV-u koristili neku od prethodnih Vidaa verzija, unapređenja se odnose najpre na neke sitne dizajnerske detalje u interfejsu, poneku novu aplikaciju, funkciju i sl, ali je u suštini u pitanju sistem koji nam je još od verzije 4 dobro poznat i koji nudi vrlo dobro iskustvo korišćenja.

   Jasan, pregledan i solidno brz, Vidaa je po pitanju korisničkog iskustva u vrhu onoga što je dostupno na pametnim televizorima. Ono gde još uvek nije su aplikacije, gde ovaj sistem i dalje zaostaje za Androidom, pa i Tizenom i WebOS-om, iako se razlika polako smanjuje u odnosu na poslednja dva.

   Dostupna je većina relevantnih video i muzičkih striming servisa, uz brojne dečije, informativne, IPTV, lifestyle i druge aplikacije. Tu je i gomila sportskih poput NBA, FIFA+, UEFA TV, UFC i slično. Praktično, jedino baš bitno što nedostaje je HBO, mada postoje najave da bi se i to trebalo pojaviti, zajedno sa još nekim lokalnim aplikacijama TV provajdera.

   Zanimljivo, selekcija igara je nešto poboljšana, pa iako i dalje nisu na Android nivou, rekli bismo da su bolje od onoga što se sreće na Tizenu i WebOS-u. Vidaa nudi i sopstveni Vidaa Free servis koji objedinjuje razne besplatne video sadržaje, a tu je i Vidaa Art kolekcija slika u saradnji sa Deviant Artom, koja služi da TV pretvorite u dekoraciju prostorije u trenucima kada ga ne koristite.

   Što se kontrole TV-a tiče, ona je poverena daljincu kakav smo viđali i na nekim ranijim Hisense modelima, a koji je verovatno najkvalitetnija opcija koju ovaj proizvođač ima u ponudi. Aluminijumsko telo, zgodan i kompaktan oblik i vrlo kvalitetni tasteri sa jasnim odzivom i kratkim hodom – plus korisne prečice u donjem delu pružaju odlično iskustvo u korišćenju. Kontrola je doduše moguća i putem Vidaa mobilne aplikacije, koja nudi i lako deljenje sadržaja sa telefona.

   Hisense U8KQ – Utisci i cena

   Sve u svemu, nakon nekoliko prethodnih modela U8 serije koji su doneli određena unapređenja, ali i neke jasne slabe strane, čini se da je Hisense kroz U8KQ najzad ponudio dostojnog naslednika legendardnog U8QF. Ne samo to, već i TV koji zaista donosi konkretno unapređenje u odnosu na njega u pogledu kvaliteta prikaza, sa impresivnim HDR-om i performansama MiniLED pozadinskog osvetljenja.

   I pored možda ne baš vrhunskog zvuka, paket zvuka i slike koji U8KQ nudi je ukupno na zaista visokom nivou. Ostaje žal što vrlo dobre gaming mogućnosti poput 144Hz i varijabilnog osvežavanja nisu upotpunjene i lokalnim zatamnjivanjem u Game modu, makar u nekoj pojednostavljenoj varijanti kao što to radi Samsung, ali dobro.

   U svakom slučaju, Hisense U8KQ je izvanredan TV koji za oko 173.000 dinara, t.j. 1460€ za 65” pruža performanse poredive sa znatno skupljim Neo QLED modelima, pa i validnu alternativu za OLED za one koji ne žele da razmišljaju o Burn In-u. Kada se u obzir uzme inflacija, rekli bismo da je ovo zaista pravi naslednik U8QF, po ceni, ali i po onome što pruža, pa mu ovom prilikom dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi