Hisense E7KQ Pro test - Pro, ali u pristupačnoj klasi

Hisense E7KQ Pro test - Pro, ali u pristupačnoj klasi

Hisense E7KQ Pro donosi karakteristike kakve nismo do sada viđali u ovoj klasi. O čemu se radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Hisense E7KQ Pro test – Pro, ali u pristupačnoj klasi

   Pozitivne ocene

   • Quantum Dot
   • 144Hz i Freesync Premium Pro
   • Odličan 2.1 zvuk

   Negativne ocene

   • Preciznost boja nije na nivou na koji smo navikli od Hisense-a

   Televizor koji donosi neke novitete u svoju klasu, pogotovo u pogledu gaming mogućnosti, uz dobar paket slike i zvuka.

   Hisense nas je tokom godina prisustva na domaćem tržištu navikao na određeni standard ponude, a ako se malo prisetimo svega što smo testirali, utisak je da su njihovi modeli uvek bili iznad proseka klase kojoj pripadaju, a neretko i u samom vrhu. Ipak, čini se da je ovaj proizvođač svojim ovogodišnjim modelima sa KQ sufiksom pomerio granicu makar još malo, što je bilo najočitije na primeru sjajnog U8QK koji smo vam nedavno predstavili. Oni koji prate tehnologije vezane za TV uređaje su Hisense-u često zamerali raskorak između serija za američko i evropsko tržište, koji je ove godine čini se najmanji do sada, na zadovoljstvo nas kojima su USA modeli nedostupni.

   Da nije bilo primetne inflacije i rasta cena u svim kategorijama, utisak bi definitivno bio da su se mnoge funkcije pomerile u klasu niže i da je sada i u pravoj srednjoj klasi, odnosno za razumnu sumu novca moguće dobiti zaista impresivan set karakteristika za različite potrebe. Ovako, kupci će nažalost morati da prihvate činjenicu da je ta “razumna suma” sada veća ili da love modele na akcijama kada ona pada na prihvatljiviji nivo.

   Bilo kako bilo, na testu nam se našao jedan model koji pripada upravo toj “optimalnoj” klasi, ali i nudi vrlo interesantan set karakteristika kakav prethodno u njoj nije bio dostupan. U pitanju je Hisense E7KQ Pro koji zauzima mesto između više U i niže A serije. Zbog čega Pro? Pa ta oznaka znači i određena, zapravo značajna unapređenja u odnosu na standardni E7KQ model.

   Primera radi, tu je osvežavanje od 144Hz umesto 60, HDMI 2.1 sa AMD Freesync Premium, viša svetlina, podrška za Dolby Vision IQ i HDR10+ Adaptive, 2.1 zvuk i još ponešto. Dakle, Pro oznaka nije bez pokrića u ovom slučaju, koliko god nam ona bila neobična u srednjoj klasi, ali hajde da vidimo kakav je zapravo TV u pitanju i kako radi u praksi.

   Hisense E7KQ Pro – Dizajn

   Za početak, što se dizajna tiče – jednostavno, ali vrlo moderno, čemu doprinose tanak okvir sa gornje i bočnih strana i solidno tanka donja lajsna. Postolje je izvedeno u vidu dva para nožica, koje su malo stilizovanog oblika sa tanjom gornjom površinom koja se širi ka dole. Okvir, lajsna i postolje su izrađeni od plastike, ali po čvrstini, kvalitetu izrade i izgledu uostalom to nikada ne biste pretpostavili.

   Hisense se odlučio za kombinaciju tamno sivih površina na okviru i postolju koje podsećaju na anodizirani aluminijum, dok je najzanimljiviji detalj upravo donja lajsna koja je nalik brušenom metalu, sa crnom udubljenom štraftom u sredini. Na krajevima su tu dve površine od crne polirane plastike sa metalik paternom koje će biti stvar ukusa – po mom vizuelno izgledaju dobro, ali pomalo odvlače pažnju.

   Pretpostavljamo da je ideja bila da podsećaju na otvore za zvučnike, ili da prosto izdvoje ovaj TV od dosadnog klasičnog dizajna, u kom slučaju je pokušaj uspešan.
   Poleđinu prekriva metalni profil uz koji TV deluje solidno tanko za jedan LCD, dok je preko njega tu dodatak od plastike koji krije elektroniku, a koji je lepo dizajniran sa kvadratnim paternom koji smo viđali i na nekim prethodnim Hisense modelima iz visoke klase. U svakom slučaju, TV deluje skuplje nego što jeste, pa vizuelno i izradom ostavlja odličan utisak.

   U specifikacijama E7KQ Pro modela se navodi integrisani soundbar, ali on, kao što pretpostavljate nije na prednjoj ivici nego najverovatnije unutar kućišta TV-a orjentisan ka dole. Na poleđini TV-a se na samoj sredini nalazi i otvor za subwoofer kakav smo takođe viđali na nekim Hisense modelima iz više klase, a koji je drugi deo zvučnog sistema o kome ćemo nešto kasnije.

   Konektori i gaming mogućnosti

   Što se konektora tiče, oni su raspoređeni u dve sekcije. U maloj orjentisanoj ka pozadi su tu samo LAN port, optički audio izlaz i jedan USB, dok se u većoj nalazi još jedan USB ali sa napajanjem od 1A, izlaz za slušalice, kompozitni AV ulaz putem adaptera, antenski i satelitski konektori, servisni port, CI+ slot, kao i četiri HDMI porta.

   HDMI 1 i 2 su u verziji 2.0, odnosno ograničeni na 60Hz u 4K rezoluciji, dok su HDMI 3 i 4 pravi HDMI 2.1, pa još malo više, pošto podržavaju povezivanje u 4K na do 144Hz. Istina, sa našim test gaming laptopom smo uspeli da dobijemo samo 120Hz u 4K, ili 144Hz u 2k rezoluciji, pa verovatno zavisi od izvora, kabla i kompatibilnosti. Kao i kod nedavno testiranog U8KQ, TV nudi i 240Hz u određenim rezolucijama, ali je u pitanju interpolacija, a ne pravih 240hz, pa ova opcija i nema nekog smisla.

   Naravno, podržano je i varijabilno osvežavanje koje radi na konzolama i PC računarima sa grafičkim kartama svim proizvođača, a Hisense nudi i game meni u kome je moguće promeniti opcije, ili videti status aktivnih funkcija ili trenutni FPS. Što se input laga tiče, izmerili smo ga na 13ms u Full HD na 60Hz, što je korektno, čak i ako nije najniže što smo viđali.

   Hisense E7KQ Pro – Slika

   Kada je slika u pitanju, Hisense E7KQ Pro dolazi sa panelom, naravno 4K rezolucije i VA tipa, sa izvanredno visokim statičkim kontrastom, koji smo izmerili između 7600 i 7900 zavisno od moda slike u testu na naizmeničnim crnim i belim poljima. Vrlo impresivno, ali i dobrodošlo, s obzirom da TV očekivano za ovu klasu ne poseduje sistem lokalnog zatamnjivanja, već samo standardni Direct LED.

   Nivo crne je vrlo nizak, čak i za VA i kreće se od 0.031 do 0.042 nita zavisno od moda slike. Uniformnost osvetljenja je sasvim pristojna uz minimalne varijacije, dok su uglovi gledanja prosečni za VA tip panela. Pored kontrasta, dobra stvar je i što je panel u ovom slučaju unapređen Quantum Dot filterskim slojem, koji teoretski omogućuje prikaz šireg gamuta boja, a u praksi daje utisak življih i zasićenijih boja.

   Prema našim merenjima, panel je u stanju da reprodukuje oko 85% DCI-P3 spektra, što je negde na sredini onoga što smo do sada viđali na 8bit+FRC Quantum Dot modelima. Subjektivno, prikaz je vrlo dobar, jer kombinacija visokog kontrasta i unapređenih boja daje na oko atraktivniji prikaz, iznad proseka klase. Pogotovo ako odaberete Standard mod i promenite toplinu boja na Warm 2, što je čini se recept koji na Hisense modelima radi prilično dobro.

   Kad smo kod modova slike, E7KQ Pro najrealniji prikaz nudi u Filmmaker i Cinema modovima, mada je najbolje Delta E odstupanje koje smo izmerili iznosilo samo 7.8, što je ispod nivoa na koji smo navikli od Hisense-a. Maksimalno osvetljenje koje ovaj TV nudi je deklarisano na 350 nita i realno toliko i isporučuje. Dakle, ne očekujete pravi HDR prikaz, mada E7KQ Pro kao što smo pomenuli na početku podržava sve aktuelne HDR formate uključujući i Dolby Vision IQ i HDR10+ Adaptive zahvaljujući senzoru osvetljenja koji prikaz adaptira uslovima u prostoriji.

   Što se procesiranja slike tiče, ono najbitnije je MEMC, odnosno procesiranje kretanja za koje možemo reći da je vrlo solidno i verovatno nešto unapređeno u odnosu na prethodne godine. Na raspolaganju vam je nekoliko modova, pri čemu je Smooth odličan za one koji vole baš glatak prikaz i Soap Opera efekat.

   Film mod koji bi trebao pružiti optimalan prikaz 24fps sadržaja nije baš sjajan, ali je umesto njega preporuka za Clear koji nudi odličan odnos između prirodnog izgleda i oštrijeg i glatkijeg prikaza. Doduše, kako je panel 144Hz, čak i bez MEMC-a je prikaz 24fps sadržaja sasvim korektan.

   E7KQ Pro nudi i Smart Scene opciju koja prikaz suptilno prilagođava konkretnom sadržaju putem AI detekcije, a tu su i stvari poput dinamičke kontrole osvetljenja i kontrasta, redukcija šuma i MPEG artefakata, dinamički tonemapping i Dark Detail opcija koja podiže nivo crne i omogućuje bolju vidljivost u najtamnijim delovima scene.

   Hisense E7KQ Pro – Zvuk

   Kada je zvuk u pitanju, iako nam “integrisani soundbar” u specifikaciji nije baš obećavalo neku realnu korist, moramo priznati da smo bili vrlo prijatno iznenađeni onime što je Hisense E7KQ Pro u stanju da isporuči. Vrlo dobar zvučni balans i što je bitno – vrlo ubedljiv zvuk koji je netipičan za TV, pogotovo ove klase.

   Onaj otvor za subwoofer na poleđini očigledno nije tu samo radi dekoracije, pošto je TV u stanju da reprodukuje niske frekvencije do oko 45Hz bez nekog velikog pada glasnoće, pa muzika i filmovi zvuče vrlo ubedljivo. Možemo slobodno reći da je ovo jedan od najboljih modela kada je zvuk u pitanju u svom cenovnom rangu.

   Što se procesiranja zvuka tiče, tu je Dolby Atmos podrška, sedmopojasni ekvilajzer, dodatni Bass Boost, automatska kontrola glasnoće, kao i kompenzacija odziva ako TV montirate na zid.

   Smart mogućnosti – Vidaa U

   Kada su u pitanju smart mogućnosti, E7KQ Pro se poput većine Hisense modela oslanja na Vidaa U platformu i to u verziji 7.0. U pitanju je vizuelno, ali i sa strane brzine i korisničkog iskustva jedna od najboljih opcija u domenu pametnih televizora, sa jasnim i preglednim interfejsom u kome će vam biti lako dostupne raspoložive aplikacije, kao i predlozi sadržaja za gledanje sa različitih online servisa.

   Iako je većina popularnih video i audio striming aplikacija dostupna, izuzev npr. HBO, izbor aplikacija nije baš jednako širok kao na konkurentnim platformama poput Tizena, WebOS-a ili Androida. Igre, iako bazične osmobitne su makar na nivou, ako ne i malo iznad Tizena i WebOS-a, ali daleko od onoga što pruža Android.

   Pored toga, tu je i Vidaa Free koja služi kao agregator za besplatne video servise i nudi mnoštvo sadržaja za gledanje bez potrebe za pretplatom. Takođe, u trenucima kada ne gledate TV on zahvaljujući Vidaa Art aplikaciji može služiti kao dekoracija, prikazujući selekciju slika sa Deviant Art portala.

   Navigacija kroz interfejs se obavlja putem daljinca koji donosi neke prednosti, ali i mane u odnosu na neke prethodne Hisense modele. Najpre, tasteri su jasno obeleženi i takvog rasporeda da je lako snaći se, a praktično trećinu površine zauzimaju prečice ka često korišćenim aplikacijama i servisima. Tu je čak i jedan taster koji je moguće konfigurisati po želji za bilo koju funkciju ili aplikaciju, što je vrlo lep detalj.

   Ono što nam se manje dopada je što su tasteri takozvanog rubber dome tipa, odnosno gumeni, pa iako su vrlo dobri za ovu vrstu, preciznost nije na nivou onih sa jasnim klikom kakve smo viđali na ranijim Hisense daljincima. Istina, za kontrolu možete koristiti i Vidaa mobilnu aplikaciju koja nudi vrlo intuitivnu kontrolu.

   Vidaa platforma pruža i opciju glasovne kontrole, istina samo na engleskom, ali koja radi veoma brzo, brže od uobičajenih glasovnih asistenata i omogućuje traženje sadržaja, ali i podešavanje parametara slike i zvuka, što može biti vrlo zgodno ako se naviknete.

   Hisense E7KQ Pro – Utisci i cena

   Ukupno, Hisense E7KQ Pro je TV koji ima svojih aduta, najpre u vidu zaista visokog kontrasta i Quantum Dot-a koji omogućuju odličan prikaz, ali i odličnog zvuka – dve stvari koje korisnike uostalom najviše i zanimaju. Tim pre ako vam je atraktivan prikaz bitniji od preciznosti boja koja ovom modelu nije jača strana.

   Takođe, gaming mogućnosti su nešto što ovaj TV izdvaja, jer 144Hz osvežavanje i AMD Freesync podrška u ovoj klasi nisu baš česta pojava. E7KQ Pro je dostupan u tri dijagonale i košta 79,990 dinara odnosno oko 678€ za 55”, 104,990 dinara t.j. oko 890€ za 65” i 136,990 ili oko 1160€ za 75”. Naravno nije isključeno da ovaj model krajem godine uhvatite i na nekom popustu, ali verujemo da će on u svakom slučaju imati svoju publiku.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi