Huawei ima novi čipset za mobilne uređaje – Kirin 9010L, sporiju verziju Kirin 9010

Huawei već ima novi Kirin 9010L čipset u jednom od svojih telefona, koji je u stvari sporija verzija Kirin 9010 čipa, onog iz pojedinih Pura 70 modela telefona

Huawei ima novi čipset za mobilne uređaje – Kirin 9010L, sporiju verziju Kirin 9010

Kirin 9010 je nasledio Kirin 9000S kada je Huawei zvanično predstavio Pura 70 seriju telefona ranije ove godine, ali kompanija je takođe radila na drugoj verziji svog najnovijeg čipseta bez obaveštavanja javnosti. U pitanju je Kirin 9010L, a njegovo postojanje je otkriveno zahvaljujući detaljnoj istrazi nedavno najavljenog Nova 12 Ultra Star Edition modela, koji se razlikuje od regularne verzije.

Kirin 9010L je sporija verzija Kirin 9010 sa manjim brojem jezgara koja rade na nižoj radnoj frekvenciji. Kupac na kineskoj video platformi Bilibili postavio je klip Nova 12 Ultra Star Edition modela, otkrivajući da najnoviji uređaj koristi sasvim novi čip – Kirin 9010L. Zanimljivo je da je Huawei držao ovu verziju u tajnosti, ali ako se bolje prisetimo, kompanija nije objavila mnogo informacija ni o Kirin 9010 čipsetu.

Ova odluka je verovatno donesena kako bi se izbegla neželjena pažnja američkih vlasti. Ukratko, Kirin 9010L je sporija verzija čipseta koji pokreće Pura 70 seriju. Umesto CPU klastera sa 12 jezgara, Huawei je napravio čip sa devet jezgara, pri čemu P-jezgra rade na nešto nižoj frekvenciji nego ona u Kirin 9010 modelu.

Kada je u pitanju konfiguracija, Kirin 9010L ima dva velika jezgra za performanse koja rade na 2,19 GHz, četiri srednja P-jezgra koja rade na 2,18 GHz i tri energetski efikasna jezgra koja rade na 1,40 GHz. U poređenju sa Kirin 9010, manje moćna varijanta sa smanjenim frekvencijama i promenjenim brojem jezgara znači da će ostvariti niže rezultate u jednojezgranim i višejezgranim testovima. S obzirom na to da Nova 12 Ultra Edition spada u kategoriju pametnih telefona srednjeg ranga, Huawei je verovatno doneo ispravnu odluku opremajući ovaj uređaj sporijim Kirin 9010L čipsetom.

Takođe, uzevši u obzir to da je Kirin 9010 izrađen u SMIC 7 nm proizvodnom procesu, verovatno su postojali delovi nižeg nivoa koje je Huawei preusmerio prilikom dizajniranja Kirin 9010L, što rezultira većom isporukom čipseta po nižoj ceni proizvodnje. Analitičari očekuju da ćemo videti ovaj pristup nakon što Huawei najavi svoj prvi 5 nm čip prilikom predstavljanja Mate 70 serije u oktobru ove godine. Takođe možda možemo da vidimo i još jednog člana Kirin 9010 porodice koji će pokretati Huawei tablet, ali to će biti tema za neki drugi put.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi