Kirin 9010 je najnoviji Huawei čipset za telefone sa 12 CPU jezgara

Najnoviji Huawei čipset za telefone zove se Kirin 9010 i predstavlja bržu varijatnu Kirin 9000s sa 12 CPU jezgara, ali litografija za sada ostaje nepoznata

Kirin 9010 je najnoviji Huawei čipset za telefone sa 12 CPU jezgara

Iako kineski tehnološki gigant Huawei nije mnogo otkrio o svom novom mobilnom čipsetu Kirin 9010, činjenica je da kompanija nije mogla mnogo da kontroliše informacije nakon što je zvanično najavila Pura 70 seriju telefona. Tako insajderi objavljuju njegove pojedine karakteristike, a u poređenju sa prošlogodišnjim Kirin 9000s modelom, novi Huawei čipset dobija značajna unapređenja uz konfiguraciju sa 12 jezgara, podršku za LPDDR5X RAM i drugo.

Iako insajderi tvrde da novi čipset neće pokretati sve modele predstojeće Huawei Pura 70 serije (bivša P serija), oni otkrivaju da će njegova dvanaestojezgarna konfiguracija je navodno u rasporedu 2+6+4, što samo po sebi predstavlja unapređenje u odnosu na osmojezgarni Kirin 9000s. Ukratko, trebalo bi da vidimo povećanja višejezgarnih performansi, ali trebalo bi smanjiti uzbuđenje kada je u pitanju GPU.

Grafičke performanse predstavljene su u ovom svetlu jer Kirin 9010 navodno ima Maleoon 910 GPU, odnosno isti onaj koji ima i prošlogodišnji Kirin čip. Međutim, i dalje postoji mogućnost da je Huawei možda povećao broj GPU jezgara na novom modelu.

Na slici koju je podelio insajder pod Twitter (X) imenom @faridofanani96, vidimo da su performansna jezgra ograničeni na 2,30 GHz, dok su ona u slučaju Kirin 9000s modela mogla da dostignu 2,62 GHz. Huawei je verovatno smanjio ovu specifikaciju kako bi smanjio potrošnju energije, ali je ovaj potez kompenzovao sa 12-jezgarnom konfiguracijom, što ga čini značajnim unapređenjem u odnosu na prethodnika.

Takođe, novi Huawei čipset takođe podržava trenutno najnoviji LPDDR5X standard, ali ono što i dalje ostaje misterija je koji proizvodni proces je korišćen za njegovu proizvodnju. Verovatno je da je u pitanju ponovo 7 nm proces izrade, ali to je samo pretpostavka.

Novi Huawei čipset Kirin 9010 će takođe navodno pokretati samo skuplje Pura 70+ i Pura 70 Ultra modele nove serije telefona kineske kompanije, a za osnovne modele možda ostane rezervisan prošlogodišnji 9000s model.

Iako sa novim čipom Huawei možda neće moći da se takmiči sa aktuelnim vodećim mobilnim procesorima na tržištu kao što su Snapdragon 8 Gen 3 ili Dimensity 9300, ne treba da zaboraviti da je ova kompanija pod sankcijama zapada i nema pristup najnovijoj opremi za proizvodnju čipova na procesu na kom su zasnovani pomenuti modeli konkurencije.

Ipak, Huawei nastavlja da se trudi i ulaže novac u svoj razvoj, pa je tako i prošlogodišnji model zasnovan na 7 nm procesu bio veliko iznenađenje u svetu i dobar korak napred za kompaniju. S tim u skladu, unapređenje je ipak unapređenje, a uskoro bi trebalo da saznamo i još detalja najnovijeg čipa i stepena njegovog poboljšanja u odnosu na prethodinka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Zapravo, 6, ima uključen Hyper-Threading, pa su 6 virtuelna jezgra.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi