Baterija za električna vozila koja sa lakoćom prelazi 1000 km

Kineski proizvođač je predstavio Kirin seriju baterija koja sa lakoćom prelazi 1000 km i pomoću funkcije brzog punjenja se puni za samo 10 minuta

Baterija za električna vozila koja sa lakoćom prelazi 1000 km

Električni automobili su sve popularniji, a njihovom putu ka globalnom uspehu i ekspanziji kao jedina ozbiljna prepreka stoji autonomija baterije. Zato se ulažu ogroman novac i resursi u pravcu razvoja nove generacije baterija za električna vozila. Poznati kineski proizvođač je objavio kako je uspeo da napravi bateriju koja je u stanju da pokreće električno vozilo sa autonomijom jednog punjenja od 1000 km i da joj pri tome treba svega 10 minuta da se napuni iz pomoć super brzog punjača.

Kineska kompanija Ningde Times je takođe objavila podatak da u prvoj polovini ove godine na troškove istraživanja i razvoja baterija koje pokreću električna vozila uložila 1.3 milijardi evra, a što samo pokazuje koliki je značaj i potencijal ovog dela tržišta.

Tokom juna, ova kompanija koja posluje pod brendom CATL je predstavila CTP 3.0 Kirin bateriju. Zbog strukturnih promena, koristeći identičan hemijski sistem i praktično istim dimenzijama baterijskog paketa snaga ove Kirin baterije je veća za 13 % u odnosu na one slične iz prethodne serije. Gustina energije koju postiže ova baterija iznosi 255 Wh/kg što joj omogućuje prilično veliku autonomiju i domet vozila od čak 1000 km sa svim potrošačima koje napaja u električnom automobilu.

Baterija podržava brzo punjenje za šta joj je potrebno samo 10 minuta. Kada se nađe u ekstremnim situacijama eksploatacije, ćelije baterije se mogu ohladiti veoma brzo, efikasno blokirajući abnormalnu provodljivost toplote između samih ćelija. Trenutno nekoliko proizvođača i modela električnih vozila koristi Ningde baterije iz Kirin serije, a potpuno električni automobil koji je najavila kineska kompanija Ideal, biče prvo vozilo na svetu koje je opremljeno i pokreće ga nova generacija 4C Kirin baterija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi