BMW investirao u DeepDrive, startap koji razvija elektromotore naredne generacije

Sa sve više električnih automobila na ulicama svaki dan, ne čudi investicija BMW-a u kompaniju DeepDrive koja obećava novu generaciju elektromotora

BMW investirao u DeepDrive, startap koji razvija elektromotore naredne generacije

BMW je jedan od ključnih investitora u DeepDrive, nemački startup koji stoji iza novog tipa “ultra-efikasnog” motora za električna vozila. U prvom krugu finansiranja od 15 miliona evra takođe su učestvovali UVC Partners, Continental Corporate Venture Capital Unit, i bivši član odbora i tehnički direktor kompanija Audi i Volvo, Peter Mertens.

Osnovan 2021. godine, startup sa sedištem u Minhenu je razvio motor sa radijalnim fluksom sa dvostrukim rotorom koji se može pohvaliti najvećim obrtnim momentom i gustinom snage od svih EV motora dostupnih danas, tvrdi startup. Novi motor ima nisku emisiju buke i u procesu ne zahteva mnogo retkih materijala.

Sve ovo daje električni motor koji je brz, tih i super efikasan. Štaviše, motor i njegova energetska elektronika mogu se ugraditi direktno u glavčinu točka i u centralni pogon električnog automobila. Zašto je to važno? Pa prvo, to znači da se motor može ugraditi u širok spektar tipova električnih automobila. Drugo, električni automobil sa četiri ultra-efikasna motora, po jedan u svakom točku, garantuje veliku brzinu i tišinu.

Prodajni materijali kažu da pogonska jedinica DeepDrive motora daje 20% bolju autonomiju i traži 20% manju baterije od konkurentskih rešenja. To možda ne zvuči mnogo, ali ovo povećanje efikasnosti moglo bi dovesti do ozbiljnih ušteda troškova tokom životnog ciklusa EV-a, i čini se da se proizvođači automobila slažu.

Markus Behrent, generalni direktor kompanije BMW i Ventures, rekao je u zvaničnom saopštenju da veruje da motori nude velike prednosti u smislu težine, cene i prostora – omogućavajući “narednu generaciju ultra efikasnih električnih vozila.”

Osnivački tim DeepDrive prvi put se sastao u TUfastu, studentskom moto-sporskom timu Tehničkog univerziteta u Minhenu. Od tada su razvili tehnologiju, prijavili patente, napravili prve prototipove pogona i potvrdili njegovu funkciju na Fraunhofer institutu, najvećoj evropskoj istraživačkoj organizaciji ovog tipa.

Naoružan svežim kapitalom, DeepDrive planira da pokrene proizvodnju dvostrukih rotora i proširi svoj tim. Kompanija kaže da je već u pregovorima sa osam od 10 najvećih svetskih proizvođača automobila i da ima za cilj da započne serijsku proizvodnju 2026. godine.

Suosnivač i izvršni direktor DeepDrive-a, Feliks Pernbaher, rekao je da veruje da potražnja za njihovom tehnologijom sa dvostrukim rotorom pokazuje da su “na pravom putu.”

U Evropi su električni automobili (uključujući hibride) činili 35% svih novih vozila u prodaji u 2022. godini, u odnosu na 10% u 2020. Međutim, proizvodnja električnih vozila je i dalje skupa, a ograničen asortiman mnogih modela ostaje kamen spoticanja za proizvođače. Ovo podstiče potražnju za motorima koji su manji, lakši i snažniji, što je dobra vest za DeepDrive.

Izvor: BMW

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi