Budući Apple uređaji mogli bi da registruju vaše pokrete zahvaljujući ugrađenom radaru

Novi Apple patent mogao bi da omogući precizno praćenje gestikulacija i pokreta koristeći radar, potencijalno otvarajući nove načine interakcije sa uređajima

Budući Apple uređaji mogli bi da registruju vaše pokrete zahvaljujući ugrađenom radaru

Upotrebom radarskih predajnika i prijemnika, budući Apple uređaji mogli bi radikalno da promene način na koji komunicirate sa njima, donoseći nove mogućnosti kontrole nad njima. Prema novom Apple patentu, to znači da biste zahvaljujući praćenju pokreta preko radara uskoro mogli da crtate olovkom u vazduhu, a onda upravljati svim uređajima, od Mac računara do kancelarijske table.

Fizički sistemi za praćenje, kao što je trackpad na Mac računaru ili ekran iPhone-a imaju svoja ograničenja. Ako ste ikada pokušali da koristite iPhone dok nosite rukavice, verovatno ste ograničenja i sami doživeli.

Kada klizite prstom preko ekrana iPhone telefona ili trackpad-a na Mac računaru, niz električnih senzora meri položaj i pritisak vašeg prsta. Nažalost, ovi senzori ne mogu da detektuje vaše prste ako su obučeni u tople rukavice.

Tačnost uređaja zavisi od broja senzora u njemu, što više elektronskih kola ima na površini npr. telefona, to je on tačniji na dodir. Više senzora znači veću tačnost, ali dodavanje senzora dovodi do složenije i skuplje proizvodnje, i u određenoj tački, nema mesta za više senzorskih kola.

Bankomati i samouslužni sistemi za plaćanje su tipični primeri frustracije kada uređaj ima malo senzora, često je potrebno mnogo grubosti, određene sile i nagađanja gde tačno pritisnuti da bi ekran prihvatio vaš dodir.

Nova Apple tehnologija bi rešila ove probleme koristeći mali niz radarskih predajnika i prijemnika za praćenje prstiju ili drugih objekata sa ekstremnom preciznošću.

U patentu, niz radarskih jedinica ugrađenih u kućište laptopa ili drugog uređaja omogućio bi preciznost bez potrebe za bilo kakvim dodirnim senzorima. Ovaj sistem bi pružio više preciznosti i tačnosti, a onda i otvorio nove načine interakcije sa vašim uređajima.

Patent prikazuje olovku iznad trackpad-a laptopa i seriju radarskih predajnika i prijemnika ugrađenih u kućište koji prate kretanje virtuelne olovke, primetio je AppleInsider. Takođe, prikazuje i ovu tehnologiju u upotrebi sa tablom, što znači da Apple ima opširnije planove za to od samo klasičnih uređaja kao što su računari ili telefoni.

Sa trenutnom tehnologijom, prepoznavanje olovke na trackpad-u zahtevalo bi specifična kola u kako u delu uređaja, tako i u olovci. Novi radar sistem bi tako mogao da eliminiše potrebu za ugrađivanjem novih senzora u laptop i olovku.

Iako patent ne prikazuje upotrebu VR/AR sistema kao što je Apple Vision Pro, korišćenje integrisane tehnologije iz ovog patenta moglo bi da omogući preciznije praćenje ruku, poboljšavajući iskustvo interakcije sa svetom. Sam patent je pripisan Majklu Kerneru, koji ima više od 20 godina u uspešnim prijavama u dizajnu i proizvodnji radio-zasnovanih sistema za praćenje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi