Da li biste jeli 3D odštampan čizkejk?

Nova studija pokazuje da bi 3D štampana hrana mogla da postane jedno od budućih rešenja, dok napredak pokazuje da je ova hrana potpuno jestiva i ukusna

Da li biste jeli 3D odštampan čizkejk?

3D štampa hrane je jedna od stvari koje smo gledali u SF filmovima pre desetak godina, ali naučnici sa Univerziteta Kolumbija žele da to ostvare. U nedavno objavljenoj studiji se navodi da su uspešno napravili jestiv i možda ukusan čizkejk, koristeći kertridže sa pastom i prahom za hranu u štampaču.

Eksperimenti se nisu zaustavili na čizkejku, već su se proširili na druge deserte i meso. Prema studiji objavljenoj u NPJ Science of Food, spremanje hrane kroz medijum kao što je 3D štampač omogućava bolju kontrolu nad nutritivnim sadržajem, što dovodi do zdravije potrošnje hrane.

“Ovaj pokret za 3D štampanje hrane tek počinje”, rekao je Džonatan Blutinger, inženjer u Columbia’s Creative Machines Lab u Njujorku. On je dodao da tehnologija počinje sa biljnim proizvodima, a zatim će se preseliti u restorane u kojima kuvari “mogu da stvore nova iskustva ukusa za posetioce i ukusna jela koja se prave po narudžbini”, kako bi ovakva hrana “našla svoj put u naše domove kroz kuhinjski aparat.”

Štampanje hrane ima dodatne prednosti i prema studiji: “veći naglasak na bezbednosti hrane nakon COVID-19, hrana pripremljena uz manje rukovanja ljudi može smanjiti rizik od bolesti i prenošenja bolesti koje se prenose hranom.”

3D štampači su se prvi put pojavili 1980-ih kao sredstvo za stvaranje preko potrebnih materijala poput plastike, gume, metala i betona. Ali tokom vremena upotreba je porasla kako inženjeri i naučnici istražuju korišćenje 3D štampača za kreiranje lekova, pa čak i ljudskih organa. Inženjeri su počeli da eksperimentišu sa hranom 2007. godine, a prvi komercijalno dostupan čokoladni 3D štampač je predstavljen 2012. godine.

Kako mogućnosti za štampanje hrane postaju beskonačne, studija kaže da postoje i druge potencijalne prednosti kao što je “kreiranje alternative za bezukusnu, pasiranu hranu za one koji imaju problema sa gutanjem ili druge digestivne poremećaje”. Na ovaj način bi mogla da se obezbedi ekološki prihvatljiva alternativa prerađenoj hrani koja je skupa, tako što će proizvoditi “meso na bazi biljaka, alge i jeftinije nekonvencionalne proteine za svakodnevnu upotrebu.”

Hrana stvorena pomoću 3D štampača takođe bi mogla da ima duži rok trajanja, navodi se u izveštaju, i mogla bi da smanji rasipanje hrane jer bi potrošači imali mogućnost da štampaju samo količinu hrane koja im je potrebna. “Čizkejk je najbolja stvar koju trenutno možemo da prikažemo, ali štampač može da uradi mnogo više”, rekao je Blutinger za Gardijan. “Možemo da štampamo piletinu, govedinu, povrće i sir. Praktično sve što se može pretvoriti u pastu, tečnost ili prah.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi