3D štampana lopta ne zahteva pumpanje, a blizu je NBA standarda

3D štampana lopta kompanija Wilson je napravljena upotrebom moderne tehnologije i ne zahteva punjenje vazduhom kako bi odskakala.

3D štampana lopta ne zahteva pumpanje, a blizu je NBA standarda

Takozvani “Airless Prototype” je 3D štampana lopta, prva inovacija vezana za košarkašku loptu još od kada je glavni trener univerziteta Butler, Tony Hinkle, 1957. godine tražio od Spaldinga da napravi sada svima dobro poznatu narandžastu loptu koja se lakše primećuje.

Wilson zamenio Spalding

Skoro 40 godina unazad, Spalding proizvodi lopte koje se koriste na NBA terenima. U 2021. ugovor između kompanije i lige je istekao, a NBA je potpisao novi višegodišnji ugovor sa kompanijom Wilson, koja je postala novi zvanični dobavljač lopti.

Wilson je Airless Prototype dizajnirao na CAD sistemu za kompjutersko projektovanje, a zatim prebacio u format fajla za 3D štampače. Lopta je zahtevala vrlo specifične tipove polimera kako bi odskakala onako kako to očekujemo, pa je sama štampa poverena kompaniji za industrijsku 3D štampu EOS, koja ima ugovore širom avionske, auto i medicinske industrije.

Kompanija je specijalizovala proces nazvan “additive 3D printing”, što je tehnika koja omogućuje vrlo fine detalje u procesu 3D štampe.

Za razliku od tradicionalnih 3D štampača koji materijal dodaju sloj po sloj, EOS štampači koriste materijal u prahu koji se laserima pretvara u čvrstu masu u željenim tačkama. Nakon toga se proces svodi na zatvaranje pora, farbanje bele lopte u crno i utiskivanje NBA i Wilson logotipa na površinu.

Proizvodnja putem ove tehnike je bila pravi izbor za Airless Prototype loptu jer je praktično i jedina na planeti koja je ovaj koncept mogla prebaciti u stvarnost

John Walker, DIREKTOR EOS RAZVOJA POSLOVANJA

Nismo sigurni da li je rezultat zahteva od strane NBA lige, ali u odeljenju za istraživanje i razvoj kompanije Wilson su odmah krenuli sa razvojem novog tipa lopte. Ono što je proisteklo iz ovoga je šuplja sfera, sa strukturom poput saća, koja ne zahteva punjenje vazduhom. Iako spolja izgleda kao standardna košarkaška lopta, površina je prekrivena rupama.

Airless Prototype – 3D štampana lopta

Wilson je Airless Prototype lopte poslao u NBA centar za testiranje gde je prošla rigorozno testiranje kako bi se proverilo ponašanje. Krajnji proizvod je skoro jednakih dimenzija, težine i odskakanja kao i propisno napumpana (7.5-8.5 psi) zvanična NBA lopta. Dokaz da koncept radi smo dobili tokom ovogodišnje NBA All-Star utakmice kada je loptu tokom takmičenja u zakucavanju po prvi put koristio KJ Martin, krilo ekipe Houston Rockets.

Potpredsednik za inovacije kompanije Wilson, Bob Thurman, rekao je da NBA i Wilson nemaju u planu da odmah promene pravila kako bi se dozvolilo korišćenje nove lopte. Za sada, Airless Prototype je jedinstvena lopta koja će se možda u perspektivi i naći u prodaji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. pinocio

    Gde nestade link?

  2. kUdtiHaEX

    Tu je link?

  3. pinocio

    Tu je link?

    Kad kliknem na link meni pokaze utikac i uticnicu u fazi predigre :ROFLMAO: tj. 404.page not found.

    a uz 3D stampac koji jr prikazan na CESu i koji stvara vitaminske tablete prema licnom receptu i ovo sa loptom mi deluje mnogo interesantno

  4. kUdtiHaEX

    Klikćeš pogrešno :)

  5. pinocio

    Klikćeš pogrešno :)

    Priznaj... sta si mu radio? :) Sad radi 👏

  6. Poolmaker

    Kod mene je u ovom momentu ovako.


    View image at the forums

  7. Lanikor

    Isto, prvo nije radilo, pa je radilo pa sad opet ne radi


    View image at the forums

  8. pinocio

    Isto, prvo nije radilo, pa je radilo pa sad opet ne radi

    View attachment 377481

    Klikcete pogresno :ROFLMAO: Salim se,evo i kod mene ponovo ta predigra... a pada noc.... ja vise ne ulazim tu :ROFLMAO: (mislim,procitao sam vest)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi