Amerikanci koriste 3D štampače za proizvodnju raketa

Već tokom prvih dana tekuće godine fabrika Relativity Space u Kaliforniji počela je proizvodnju raketa koristeći robusne 3D štampače. 

Amerikanci koriste 3D štampače za proizvodnju raketa

Kompanija postoji osam godina i ima tendenciju rasta, naročito posle odluke da upotrebi 3D štampače za proizvodnju raketa. Menadžeri firme Relativity veruju da inovativni pristup čini proizvodnju orbitalnih raketa bržom u poređenju sa tradicionalnim metodama. Sada je moguće sastaviti raketu od manjeg broja delova, a pojedine izmene omogućene su zahvaljujući softveru. Cilj je dobiti konačan proizvod od sirovih materijala za samo 60 dana. Ovakvi štampači mogli bi biti deo revolucionarnih projekata koji menjaju svet u kojem živimo. 

NASA i Boeing su novi dom za 3D štampače 

Kompanija čija se trenutna vrednost procenjuje na 1,3 milijarde dolara nastavlja da širi svoje kapacitete kupovinom 150 hektara zemljišta u NASA Centru za testiranje raketnih motora koji se nalazi u Misisipiju.  

Prva raketa iz proizvodnih hala pod nazivom Terran 1, trenutno je u završnoj fazi izrade. Očekuje se njeno prvo lansiranje u gradu Kejp Kaneveralu na Floridi. Raketa je napravljena u frabrici „The Portal“, koju je kompanija Relativity Space izgradila u Long Biču. 

Ipak, sva pažnja usmerena je ka objektu „The Wormhole“, površine od preko 100.000 kvadratnih metara, gde je firma Boeing nekada pravila avion C-17. Tu je Relativity smestio svoje mašine, kako bi pokrenuo fabriku za izradu raketa Terran R. 

„Nekoliko puta sam pokušavao da stopiram ova projekat“, navodi izvršni direktor i suosnivač kompanije Relativity Tim Elis. 

Četvrta generacija 3D štampača 

Dok Elis kuje nove planove tza razvoj proizvodnje, popularnost 3D štampača raste u mnogim industrijama i to na globalnom nivou. Nedavno je Elis predstavio jednu od novih mašina za proizvodnju raketa koja je imala kodno ime „Reaper“, po uzoru na StarCraft. Reč je o četvrtoj generaciji Stargate štampača.

Za razliku od prethodnih generacija Stargate štampača koje su štampale vertikalno, četvrta generacija izrađuje glavne strukture Terran R horizontalnom štampom. Elis naglašava da promena omogućava štampačima sedam puta bržu izradu u poređenju sa trećom generacijom. Štampači su testirani na 12 puta većim brzinama.  

„Horizontalno štampanje izgleda nepredvidivo, ali omogućava promene u pokretljivosti glave štampača koja postaje mnogo brža“, objašnjava Elis za CNBC

Kompanija za sada koristi trećinu bivšeg pogona firme Boeing. Elis navodi da ovde ima prostora za desetak štampača koji mogu proizvoditi rakete Terran R i to nekoliko godišnje. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi