Da li još uvek verujete u neke od ovih tehničkih mitova?

Mitovi o tehnologiji i gedžetima nisu ništa novo. Ali, krajnje je vreme da prestanete sa verujete u sledeće razotkrivene tehničke mitove

Da li još uvek verujete u neke od ovih tehničkih mitova?

Čak i ako ste od detinjstva u kontaktu sa tehnologijom i koristite gedžete, to ne znači da ćete uvek biti u pravu o svemu što se tiče tehnologije. Bilo da su to naši roditelji, starija braća i sestre ili mi sami, svi nastavljamo da verujemo u nekoliko duboko ukorenjenih tehničkih mitova koji su odavno razotkriveni. To bi mogle biti stvari koje su nekada bile tačne ili jednostavno stvari koje ste želeli da budu istinite.

Verovanje u tehničke mitove je razumljivo — na kraju krajeva, niko nije savršen. Nadamo se da ste otvoreni za promenu svojih verovanja suočeni sa neoborivim dokazima. Želimo da se posvetim činjenicama o nekim od najčešćih i najukorenjenijih tehničkih mitova u koje većina nas i dalje veruje.

Incognito režim vas čini nevidljivim na internetu

Koliko god želeli da verujete u to, nije tačno. Incognito režim u Google Chrome-u (ili bilo kom drugom internet pretraživaču) nije magično rešenje za sprečavanje svih vrsta praćenja tokom pretraživanja interneta. Ono što incognito režim radi je brisanje svih tragova vaše istorije pretraživanja i kolačića nakon što zatvorite sesiju. Tako da niko drugi ko koristi isti uređaj neće znati šta ste radili. Ali tu prestaje „čarolija“ nevidljivosti.

Baš kao i u redovnoj „online“ sesiji, pretraživanje u incognito režimu vas ne čini nevidljivim za vebsajtove koje posećujete, vašeg internet provajdera ili čak Google. Iako Google tvrdi da onemogućava sve kolačiće trećih strana tokom incognito sesije, jednostavno nije moguće potpuno se osloboditi dosega oglasnih mreža i alata za praćenje. Čak i bez prijavljivanja na bilo koji nalog, informacije kao što su vaša IP adresa i tip uređaja su vidljive vebsajtovima.

Ako vam je stalo do privatnosti, bolje je koristiti VPN umesto da se zavaravate incognito režimom.

Brzina internet paketa je jedino što je bitno

Čak i konekcija velike brzine može delovati sporo. Brzina vaše veze je samo jedan deo slagalice. Naravno, verovatnije je da ćete izbeći usporavanje rada na internetu, sa vezom od 200 Mbps nego na onoj od 50 Mbps kada ste udaljeni od rutera ili koristite VPN. Ali čak i na vezi sa veoma velikom brzinom, može se desiti da vaši društveni mediji sporo učitavaju ili da poruke nisu isporučene tako brzo kao obično.

Ovo se može desiti zbog niza parametara, uključujući zagušenje mreže, smetnje u mreži, ograničenje od strane provajdera, kašnjenje mreže ili nešto drugo. Čak i ako je brzina vaše mreže velika, bilo koji od ovih faktora može uticati na vaše internet iskustvo, zavisno od vašeg radnog procesa ili aplikacije. Ponekad ne možete pronaći ništa loše u vezi, a i dalje imate loše iskustvo prilikom pretraživanja sadržaja.

Nije uvek lako dijagnostikovati sporu vezu, ili ćete možda morati samo da sačekate da se problem sam reši.

Vađenje USB uređaja „na živo“ može izazvati oštećenje

Ovaj mit je posebno postojan. Nema ko od nas nije verovao u ovaj mit dugo vremena. Klik na malu opciju “Eject” u Taskbar-u Windowsa uvek je delovao kao da se ponašamo ispravno prema svojim USB uređajima. Malo ko je znao da, osim ako vaš USB drajv u tom trenutku ne kopira podatke, nema nikakvog rizika od oštećenja u tom jednostavnom postupku izvlačenja iz USB porta.

Ako uklonite USB drajv tokom prenosa podataka, postoji stvarni rizik od korupcije informacija na drajvu, u kom slučaju možda nećete moći pristupiti svojim podacima na drajvu. Moraćete da formatirate fleš drajv (brišući sve podatke na njemu) da bi ponovo radio. Ali, u svim drugim slučajevima, ne bi trebalo biti ikakvih problema i sigurno neće oštetiti sam fleš drajv.

Često, opcija za sigurno isključivanje ne radi i dobijete grešku poput “USB device can’t be ejected.” U tom trenutku ćete morati da uklonite drajv svakako da biste nastavili sa svojim danom. Barem sada možete biti sigurni da to neće oštetiti vaš USB drajv.

Formatiranje diska trajno briše podatke

Čini se tako, ali formatiranje drajva samo uklanja reference iz tabele adresa na drajvu. Vaši podaci i dalje fizički ostaju na njemu dok se ne prepišu. Iako formatiran drajv može izgledati kao nov i “prazan,” vaši podaci se još uvek mogu povratiti korišćenjem alata za ovu namenu. Možete nastaviti koristiti puni kapacitet formatiranog drajva za skladištenje novih podataka, ali to ne znači da su vaši stari podaci nužno nestali zauvek.

Ako zaista želite da budete sigurni kako niko neće povratiti vaše izbrisane fajlove sa drajva iz sigurnosnih razloga, potrebno je koristiti softver za brisanje podataka kako bi se svi vaši podaci nepovratno izbrisali i prepisali, obično se to čini zamenom postojećih podataka sa slučajnim nizovima jedinica i nula. Ovo čini skoro nemogućim povratak bilo kakvih podataka sa drajva. Imajte na umu da se podaci i dalje mogu povratiti korišćenjem visoko naprednih forenzičkih metoda, ali ove metode su van domašaja većine običnih korisnika.

Punjenje telefona preko noći oštećuje bateriju

Ovo jednostavno više nije tačno. Ovo je možda bilo tačno kada mobilni telefoni nisu bili tako napredni kao danas. Moderni telefoni imaju toliko inteligentnih sigurnosnih mehanizama ugrađenih da je postalo teško nenamerno oštetiti njihov interni hardver. Mnogi od nas i dalje veruju da punjenje telefona preko punog kapaciteta može oštetiti bateriju. Istina je da konstantno držanje telefona napunjenog do 100% može smanjiti vek trajanja baterije, ali povremeno to neće štetiti.

Možda će vam biti lakše saznanje da je potpuno bezbedno puniti telefon preko noći — ako vam je baterija pri kraju i morate da spavate, nema potrebe za brigom o zdravlju baterije vašeg telefona. Sve dok to ne postane navika, možete ostaviti telefon na punjaču i on će automatski prekinuti punjenje kada otkrije pun kapacitet abterije (ili podešeni procenat koji ste postavili).

Mnogi telefoni takođe podržavaju “trickle charge” gde automatski usporavaju brzinu punjenja kako bi postepeno napunili telefon do 100% tokom dužeg perioda. Ako ste i dalje zabrinuti zbog punjenja baterije na 100%, možete ograničiti njeno punjenje na 80% kod Windows laptop računara.

Više crtica znači kvalitetniji bežični signal

Svi smo krivi za verovanje u ovo. Crtice koje označavaju bežičnu vezu uređaja prikazane na ekranu vašeg telefona ne prevode se direktno u bolji signal. One vam samo daju opštu ideju o jačini signala primarne mreže na koju je vaš telefon povezan.Ako vidite sve crtice na telefonu, onda ste u području za primanje jakog signala. Međutim, stvarni mrežni performans zavisi i od drugih faktora.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Broj uređaja povezanih na jednu baznu stanicu je jedan od najvećih faktora tzv faktor agregacije. Pored toga, zagušenje mreže, fizičke prepreke, vremenski uslovi i konkurentski signali mogu svi uticati na performans signala u određenom području.

Zato ste možda primetili prekide poziva, nedostatak jasnoće glasa ili odsustvo glasa čak i u uslovima kada imate maksimalni broj crtica. Takođe je vredno napomenuti da možete imati odličan signal i sa jednom trakom ako vaš telefon koristi sekundarnu mrežu koja nije predstavljena crticama na ekranu.

Mac računari nemaju viruse

Iako je tačno da su Windows računari generalno podložniji napadu virusa u poređenju sa Mac računarima, može se tvrditi da je to zato što jednostavno ima više Windows, nego Mac računara i zbog toga su češće mete. Nijedan računar nije imun na malware, kao što smo videli više puta u prošlosti. Čak i Mac računari mogu biti zaraženi virusima. Pitanje je samo kada se korisnik opusti i prestane da bude oprezan po pitanju bezbednosti svog računara. Uglavnom Mac nije izuzetak po pitanju virusa.

Mit da Apple uređaji ne mogu biti zaraženi virusima je potpuno pogrešan i iskreno, štetan za same korisnike Apple uređaja. Svaki korisnik treba biti oprezan prilikom pretraživanja opasnih vebsajtova, otvaranja sumnjivih linkova i korišćenja nesigurnih mreža, bez obzira na proizvođača hardvera. Bilo da je Mac ili PC, vaš uređaj može doći sa nekim ugrađenim zaštitama protiv malware-a, ali morate se pobrinuti da korisnička greška ne bude uzrok.

Prestanite sa verovanjem u zastarele tehničke mitove

Tehnički mitovi postoje s razlogom. Ljudi su legitimno zabrinuti za štetu koju mogu naneti svojim dragocenim gedžetima ili su zbunjeni određenim objašnjenjima uobičajenih tehničkih fenomena. Ali, važno je ostati radoznao i edukovati se o tehnologijama koje svakodnevno koristite. To će vas učiniti bolje informisanim korisnikom i pomoći vam da donosite bolje tehničke odluke ubuduće, piše xda-developers.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi