Dijamantska sfera sa laserskim pogonom na nuklearnu energiju – ova zemlja se igra vatrom na polju energije i izaziva globalnu zabrinutost

Nuklearna energija suočava se sa izazovom optimizacije tradicionalnih metoda kako bi stvorila čistiju električnu energiju

Dijamantska sfera sa laserskim pogonom na nuklearnu energiju – ova zemlja se igra vatrom na polju energije i izaziva globalnu zabrinutost

Eksperiment sproveden u Kaliforniji krajem 2022. godine otvorio je futuristički portal za elektrane kroz reakciju i fuziju korišćene u nuklearnim postrojenjima, ali sa minimalnim proporcijama, kako bi se stvorila struja bez zagađenja.

Nacionalna laboratorija Lorens Livermor (LLNL) osmislila je inovativnu formulu koja revolucionarno menja način na koji se proizvodi struja, uključujući elemente nuklearne energije.

Novi spoj, koji su testirali naučnici, uključuje malu dijamantsku sferu koja prekriva kapsulu sa gorivom unutra, a kada je izložena uticaju 192 laserska zraka, stvorila je veću proporciju nuklearne energije i temperature nego ikada pre.

Naučnici, koji već decenijama sprovode eksperimente sa ciljem poboljšanja sistema za proizvodnju čistije električne energije, razvili su nove mehanizme reakcije i fuzije, dobijajući veću količinu energije nego što su zahtevali laseri.

Komponente eksperimenta za unapređenje nuklearne energije

Elementi ove nove formule prolaze kroz veoma detaljnu proceduru pre nego što budu spremni za veštačku izloženost laserima koji simuliraju sunčeve zrake. Konkretno, mali dijamantski cilindar mora ispuniti određene tehničke zahteve.

Te specifikacije, koje su neophodne za dijamant veličine zrna bibera, moraju osigurati da površina bude što glatkija, bez poroznosti, reljefa ili nečistoća koje bi mogle izazvati greške kada su izložene svetlosti.

Iz tog razloga, ove sfere se specijalno uvoze iz Nemačke, od kompanije Diamond Materials, koja se nalazi u Frajburgu.

Obrada dijamantske sfere za nuklearnu fuziju

Fabrika dijamanata potvrđuje da je obrada ove vrste materijala veoma intenzivna, a potražnja je ogromna, što zahteva složen rad koji može potrajati i do dva meseca kako bi se dobila serija od 20 do 40 kapsula.

Tehnika koja se koristi za proizvodnju ovih sintetičkih dijamantskih sfera putem hemijskog taloženja iz pare, omogućava postizanje zahteva za poliranje kako bi se dobila glatka površina sa završnim slojem dijamantskih kristala.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kapsule sadrže silicijum-karbidnu jezgro, koje se po dolasku u laboratoriju izlaže teškim izotopima vodonika poput deuterijuma i tricijuma, što izaziva jaču reakciju na svetlost.

Jezgro se zatim oblaže slojem zlata i osiromašenog uranijuma, a kao završni zaštitni sloj, dodaje se aluminijumski premaz sa sposobnošću da hladi unutrašnje komponente pre reakcije. Takođe, koriste se optičke tehnologije za podsticanje izloženosti svetlosti.

Istraživanje koje je otvorilo vrata budućnosti ranije nego što je očekivano

„Eksperiment je izazvao promenu paradigme u naučnoj zajednici. Smatralo se da je proboj ove vrste skoro nedostižan ili da se može dogoditi tek za 40 godina,“ rekao je Majk Ferel, potpredsednik za tehnologiju inercione fuzije u kompaniji General Atomics, najvećem industrijskom partneru LLNL-a.

Ovo je izvanredan prvi korak u usavršavanju nuklearne tehnologije, što je podstaklo dolazak vladinog i korporativnog finansiranja kako bi se nastavila optimizacija sistema. Pratićemo napredak projekta, jer vam pokazujemo na nuklearnu elektranu koja ima datum zatvaranja, piše EcoNews.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. sasa022

    Kakav nebulozan naslov :(

  2. Masinac

    AI se malo zaigrao.

  3. ufff, stisli se stranci pa koristili ne plaćenu verziju nekog levog AI... a vi preveli...

  4. sasa022

    Jel nam i urednik rubrike vesti neki AI robot ???

    Ako nije , sta onda taj covek radi ?

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi