EU predstavila AI Act - nacrt zakona o veštačkoj inteligenciji

Nacrt zakona Evropske Unije nazvanog AI Act donosi predlog regulative veštačke inteligencije koji bi mogao imati uticaja ne samo u EU već i na globalnom nivou.

EU predstavila AI Act - nacrt zakona o veštačkoj inteligenciji

Nakon višemesečnih pregovora i dve godine rada, zakonodavci Evropske Unije su postigli dogovor i podneli nacrt zakona o veštačkoj inteligenciji, nazvan Artificial Intelligence AI Act. Ovo će biti prvi od verovatno mnogih zakona u cilju regulisanja veštačke inteligencije. Ono što sledi je proces u kome EU zakonodavci i države članice pregovaraju oko detalja vezanih za finalnu verziju zakona.

Kako prenosi Reuters, članovi Evropskog Parlamenta su potvrdili da predlog donosi striktnije zahteve kada su u pitanju modeli za mašinsko učenje, podkategorija “veštačke inteligencije za opštu upotrebu” u koju spada i ChatGPT. Prema predlogu zakona, generativni alati kao što je ChatGPT će morati da obelodane bilo koji materijal koji podleže autorskim pravima, a koji je korišćen u procesu treniranja njihovog modela.

Predlog zakona je navodno doživeo i jednu izmenu u poslednjem trenutku, a koja se odnosi na generativne AI modele koji “moraju biti dizajnirani i razvijani u skladu sa zakonima EU i osnovnim pravima, uključujući i slobodu govora”. “AI Act daje zakonodavcima EU priliku da stave tačku na diskriminaciju i kršenje prava upotrebom veštačke inteligencije”, rekao je Mer Hakobian, pravni savetnik za AI regulativu u Amnesty International u svom blog postu.

Iako su u SAD već donešeni određeni zakoni na nivou pojedinačnih država, pravi uticaj će zapravo imati regulativa na višem nivou koji obuhvata čitavu teritoriju, kao što to radi EU AI Act. U decembru 2023. Avi Geser, partner i potpredsednik za sajber bezbednost, privatnost i AI u Debevoise and Plimpton pravnoj firmi je rekao da AI Act pokušava da napravi pravila koja će ograničiti potencijalno najriskantnije ishode upotrebe AI, uz dovoljno balansa kako se ne bi ograničile inovacije.

“Bitno je prihvatiti da će biti nekih slučajeva niskog rizika koji ne zahtevaju teret regulacije”, rekao je on. “Kao i u slučaju GDPR, EU AI Act će biti primer temeljnog EU zakonodavstva koje će se na kraju preliti i u zakone u SAD”. Suština je da će AI Act imati globalni uticaj jer se primenjuje na sve one koji prave i koriste AI sisteme na teritoriji EU, kao i na sisteme van teritorije EU ukoliko se produkt tog sistema koristi na EU teritoriji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi