Evropa uspešno lansirala letelicu koja će istraživati mesece Jupitera

Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) će istraživati Evrope, Kalisto i Ganimed mesece Jupitera u potrazi za životom, a očekuje se da će do njih stići za 8 godina

Evropa uspešno lansirala letelicu koja će istraživati mesece Jupitera

Posle jednodnevnog kašnjenja zbog lošeg vremena, raketa Ariane 5 uspešno je poletela iz Francuske Gvajane u petak ujutro noseći svemirski brod JUICE koji će istraživati mesece Jupitera. Otprilike 40 minuta nakon lansiranja, Evropska svemirska agencija je uspešno preuzela kontrolu nad letelicom nakon što se odvojila od gornjeg dela rakete.

Iako kritičan, ovo je samo prvi korak na dugom putovanju u svemir za sondu, koja će narednih osam godina putovati do Jupitera. Ali sa zdravim svemirskim brodom i dobrom putanjom, ovo je najbolji mogući početak misije kojem su se evropski naučnici mogli nadati.

Istraživanje najintrigantnijih meseca Jupitera

Sa masom od 6 tona, Jupiter Ice Moons Exlorer – JUICE, je najveća misija ka dubokom svemiru koju je lansirala Evropska svemirska agencija i jedna je od najvećih misija bilo koje nacije ka spoljnim planetama, prenosi ArsTechnica.

Evropska svemirska agencija ranije je obavljala velike naučne misije, uključujući hrabro sletanje svemirske letelice Rosetta na kometu 2014. godine, što je privuklo pažnju širom sveta. Evropa je takođe izgradila Huygens letelicu koja je letela na NASA svemirskom brodu Cassini do Saturna, a zatim sleteo na mesec Titan.

Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE)

JUICE letelica je koštala oko 1,5 milijardi evra, i prva je misija Evropske svemirske agencije L-klase, koje su namenjene da bude vodeće za svemirsku agenciju i da lete samo jednom u deset godina. Konkretno, misiju je odabrala Evropska svemirska agencija 2012. godine, a prvobitni ciljani datum lansiranja je propušten samo za godinu dana. Svemirski brod je napravio Airbus Defense & Space.

Evropa je odlučila da sprovede misiju nakon što su NASA sonde Galileo i Cassini otkrile da su neki od meseci oko Jupitera i Saturna prekriveni ledom i verovatno kriju velike, podzemne okeane u kojima bi mogao postojati život mikroba.

“Sledeći logičan korak je zaista bio da se vratimo na Jupiter sa poboljšanom instrumentacijom za detaljno proučavanje tih okeana”, rekao je Nikolas Altobeli, planetarni naučnik iz Evropske svemirske agencije uključen u misiju JUICE. “Imajući ovo na umu, želeli smo da vidimo da li su to moguća staništa za život.”

Pošto je svemirska letelica tako masivna, biće joj potrebno nekoliko planetarnih preleta da bi se prikupila energija da bi stigla do Jovijanskog sistema. Nakon lansiranja, JUICE će tri puta leteti pored Zemlje, kao i Venere, pre nego što uđe u orbitu oko Jupitera 2031. Zatim će, od 2031. do 2034. godine, napraviti skoro tri desetine preleta oko Ganimede, Evrope i Kalista, detaljno istražujući njihove ledene površine.

Najbolji pogled na mesece Jupitera

JUICE će se spustiti na 200 km od nekih od ovih meseca, dajući nam daleko najbolji pogled na njih. Među njegovim instrumentima su optička kamera visoke rezolucije po imenu Janus, spektrometar, radar koji prodire u led, magnetometar i još mnogo toga. Ako sve na brodu sve bude radilo kako je dizajnirano, informacije koje donese bi trebalo da budu jedne od najbitnijih ikada, kada je u pitanju istraživanje planeta Sunčevog sistema.

Ova misija ima mnogo naučnih ciljeva, uključujući razumevanje formiranja Jupiterovih meseci i kako su se promenili i postali veoma različiti jedni od drugih.

Nakon mnogih orbita oko Jupitera, krajem 2034. planirano je da JUICE uđe u orbitu oko Ganimede, gde će ostati još godinu dana. Ovo će biti delikatan manevar, jer nijedna svemirska letelica nikada nije otišla u orbitu oko nekog meseca osim našeg.

“Ovo je definitivno prva i veoma je složena navigacija”, rekao je Altobeli. “Ali Ganimed je zaista interesantan mesec. Ima svoje magnetno polje, a na osnovu Galileovih podataka sumnjamo da ima unutrašnji okean. Nadamo se da ćemo izvršiti najdetaljniju analizu unutrašnjosti meseca koja je ikada urađena.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. areudeadyet

    Što mi to nešta poznato...


    View image at the forums
    Šalu na stranu, ako smo živi i zdravi, ovo će biti istorijski uspeh za čovečanstvo i jedva čekam da vidim slike tih svetova kao i da saznamo neke nove podatke.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi