FloodCube je AI platforma za sprečavanje štete od poplava

FloodCube AI platforma koju je napravila norveška kompanija 7Analytics posredno daje način za sprečavanje štete od poplava jer predviđa njihov tok

FloodCube je AI platforma za sprečavanje štete od poplava

Iako i dalje ne postoji način da se efektivno spreče velike poplave koje su u poslednje vreme u svetu sve češća pojava, sada je moguće predvideti tok njihovog odvijanja. Tako je uz pomoć veštačke inteligencije i platforme FloodCube sada moguća dobra priprema za njih i samim tim sprečavanje štete od poplava, piše TheNextWeb.

Dok vremenska prognoza predviđa kada će stići oluja i velike kiše, AI platforma govori kako će tačno voda iz te oluje da se kreće kroz naselja sa metarskom preciznošću. Naučnici i geolozi iz firme napravili su platformu FloodCube koja primenjuje veštačku inteligenciju i mašinsko učenje na ogromne količine podataka o terenu i zemljištu kako bi predvidela tok odvijanja budućih poplava.

Firma koja je napravila AI platformu sa ovakvom mogućnošću ima cilj da pomogne opštinama i preduzećima da bolje predvide poplave i smanje infrastrukturnu štetu koje one sa sobom nose. Šteta koja se može sprečiti meri se kako u ljudskim životima, tako i u materijalnom pogledu koji se neretko meri u milijardama evra.

Napredak u računarskoj snazi i veštačkoj inteligenciji omogućio je generisanje prediktivnih podataka na način koji je do pre samo nekoliko godina bio nemoguć, ističe Jonas As Torland, suosnivač kompanije.

Ovaj alat nije pionir u predviđanju elementarnih nepogoda, jer već postoji nekoliko sličnih kompanija u SAD i Australiji, ali navodno nijedna od njih ne obrađuje podatke visoke rezolucije kako bi objasnila fizičke promene u pejzažu, kaže Torland.

FloodCube omogućava blagovremeno upozorenje

FloodCube može da kaže da li će se poplava desiti u oblasti koju pratite, i uz to 72 časa unapred izdati upozorenje kako bi se preduzele sve neophodne radnje za zaštitu ljudi i imovine. Neke evropske opštine već su napravile ugovor sa kompanijom, a planira da poveća klijentsku bazu i na drugim kontinentima.

Već godinama se ulaže gomila novca u tehnologije za ublažavanje klimatskih promena koje su između ostalog uzročnici čestih elementarnih nepogoda, ali one i dalje nisu nestale. Sad izgleda da bi taj novac mogao delom da se preusmeri na tehnologije koje u stvari pomažu prilagođavanju na promenljivu klimu i njene ekstremne posledice.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi