Generacija „bumera“ izgleda ima bolje sajber-bezbednosne navike od milenijalaca i generacije Z

Iako je generacija „bumera“ često na udaru kritika u tehnološkom smislu, nova studija pokazuje da ona u stvari ima bolje sajber-bezbednosne navike od mlađih

Generacija „bumera“ izgleda ima bolje sajber-bezbednosne navike od milenijalaca i generacije Z

Uprkos tome što se savremena tehnologija povezuje sa mlađim generacijama, izgleda da takozvana generacija „bumera“ ima bolje sajber-bezbednosne navike nasuprot pripadnicima mlađih generacija poznatijih kao milenijalci i generacija Z. To barem tvrdi novo istraživanje švedske firme Yubico koja se bavi uređajima za autentifikaciju.

Ljudi rođeni u periodu od kraja Drugog svetskog rata pa sve do početka sedamdesetih godina prošlog veka spadaju u bumersku generaciju, odnosno rođeni su u „Baby boom“ periodu, kada je svet stao na mirnije noge nakon krize koja ga je zahvatila. Posle toga dolaze generacije X, „milenijalci“ i generacija Z, a podela perioda u kojem su svi oni rođeni razlikuje se od regiona do regiona u svetu, te geopolitičkih i društvenih okolnosti koje su njihove stanovnike zahvatile.

Tako za X generaciju, demografi na širem planu smatraju one rođene između sedamdesetih i kraja osamdesetih godina, odnosno one koji su „izgubljeni“ između dve velike grupacije – bumera i milenijalaca.

U milenijalce, dakle, spadaju nešto mlađi pripadnici svetske populacije, rođeni od kraja osamdesetih do, u nekim regionima, čak 2000. ili 2001. godine. Upravo za njihovu generaciju vezuje se uspon interneta i tehnologija, koji se na njih odrazio pre svega u informativnom smislu.

Upravo zbog toga danas bismo očekivali da će se oni bolje snalaziti i u svojim onlajn bezbednosnim navikama od bumera, ali nova studija, ne samo da tvrdi suprotno, već navodi i da generacija Z, najmlađa od pomenutih ima lošije navike u ovom pogledu.

U „zumersku“ odnosno Z generaciju spadaju oni koji su se rodili početkom novog milenijuma pa sve do ranih 2010-ih, i njih karakteriše visoka okretnutost ka tehnologiji, među kojima su posebno mobilni uređaji.

Iako odrasli uz tehnologiju, mlađi nemaju zavidne bezbednosne onlajn navike

Uprkos svemu tome, istraživanje rađeno na dve hiljade ispitanika pokazuje da oni koji su odrastali sa tehnologijom ipak imaju lošije bezbednosne navike u istoj od svojih roditelja ili baka i deka. Kompanija Yubico istraživanje je sprovela na ispitanicima iz SAD i Velike Britanije o stavovima koje imaju kada je u pitanju zaštita onlajn naloga.

Za bumersku generaciju ispostavilo se da ima najmanje verovatnoće da ponovo koristi iste lozinke za nekoliko naloga, tačnije, samo 20 posto bumera odgovorilo je da bi to uradilo. S druge strane, čak više nego dvostruko milenijalaca koristi iste lozinke na više naloga, odnosno čak 47 procenata, dok su pripadnici X i Z generacije takođe česti „prestupnici“ sa 38, odnosno 39 posto njih koji to rade.

Karakteristika bumera je takođe da retko čuvaju podatke o svojim kreditnim karticama na internet nalozima, samo 19 posto pripadnika ove generacije to radi, dok su njihovi naslenici mnogo prilično otvoreniji za tako nešto. Oko 33 posto generacije Z, 37 odsto milenijalaca i 34 procenta generacije X će čuvati detalje o svojim bankovnim karticama na internet nalozima.

Ključni faktor u ovom odstupanju je „sumnja u sebe“. Skoro duplo veća verovatnoća je da će bumeri biti nesigurni pri otkrivanju, na primer, lažnih prodavaca na internetu u odnosu na zumere , što je u procentima 42 prema 23 posto. Milenijalci i Generacija X takođe retko pate od nedostatka samopouzdanja, ali ipak više nego najmlađi ispitanici – obe grupacije nalaze se otprilike na 30 posto nesigurnosti kada treba da uoče ovakve internet prevare.

Ipak, to ne znači da generacija „bumera“ igra na „siguricu“. Kada je, na primer, u pitanju višefaktorska autentifikacija nekog naloga ili aplikacije (MFA), njeni najčešći korisnici su upravo zumeri, odnosno 59 posto generacije Z, za kojom stižu i „pogubljeni“ pripadnici X generacije sa 55 procenta. Ipak, kada poredimo bumere i milenijalce, veća je verovatnoća da će autentifikaciju koristiti bumeri (53 posto) u odnosu na milenijalce (48 posto).

Uz rezultate ankete, Yubico je podelio neke savete o sajber bezbednosti, prenosi portal TheNextWeb, a kao firma koja se bavi MFA tehnologijom, očigledno je da želi da se svaka generacija služi ovom vrstom zaštite. Jedno je sigurno, ukoliko bumeri posle ovog teksta budu koristili autentifikaciju, biće još sigurniji na internetu od svojih mlađih potomaka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi