Google DeepMind naučnici navodno razgovaraju o odlasku i osnivanju AI startapa

Naučnici iz DeepMind-a su vodili razgovore s potencijalnim investitorima o finansiranju koje može premašiti 200 miliona evra.

Google DeepMind naučnici navodno razgovaraju o odlasku i osnivanju AI startapa

Vodeći naučnici iz DeepMind-a vodili su razgovore s potencijalnim investitorima o finansiranju njihovog AI startap preduzeća koje može premašiti 200 miliona evra.

Dvojica naučnika u Google DeepMind, odeljenju za veštačku inteligenciju kompanije Alphabet, razgovaraju s investitorima o osnivanju startapa za veštačku inteligenciju u Parizu, prema informacijama dobijenih od osoba koje su upućene u razgovore. Tim je razgovarao s potencijalnim investitorima o rundi finansiranja koja može premašiti 200 miliona evra, što je velika suma čak i za popularno polje veštačke inteligencije, kažu izvori.

Laurent Sifre, koji je radio kao naučnik u DeepMind-u, razgovara o osnivanju kompanije, trenutno poznate kao Holistic, sa svojim kolegom Karlom Tuylsom, takođe naučnikom iz DeepMind-a, kažu ljudi koji žele ostati anonimni kako bi sačuvali privatnost. Oni tvrde da bi ovo preduzetničko udruživanje moglo biti usmereno na razvoj potpuno novog modela veštačke inteligencije.

DeepMind odbio da komentariše

Sifre i Tuyls nisu odgovorili na višestruke zahteve za komentar, dok je predstavnik kompanije DeepMind, odbio da komentariše planove ovog startapa. Osoba upućena u situaciju tvrdi da su obojica dala otkaz u kompaniji, ali želi ostati anonimna jer je informacija privatna.

Sifre je koautor istraživanja o igri Go iz 2016. godine, rad koji je postao ključan jer je pokazao da računarski sistem prvi put pobeđuje majstore ove drevne igre, izazvavši internacionalnu pomamu za veštačkom inteligencijom. Tuyls je radio na istraživanju teorije igara i multimodalnom učenju, grani veštačke inteligencije koja proučava interakcije između autonomnih aktera, često kroz video igre.

Obojica, Sifre i Tuyls, smatraju se liderima u svojoj oblasti, a razgovori o neuobičajeno velikoj rundi finansiranja su dodatni dokaz snažnog interesovanja investitora za ovu tehnologiju. To je posebno vidljivo u Francuskoj, gde su investitori rado ulagali u startape koji proizilaze iz pariških univerziteta i iz centara za veštačku inteligenciju firmi iz Silicon Valley-a.

Mistral AI, rival OpenAI-a čiji je izvršni direktor takođe radio za DeepMind, osnovan je početkom 2023. godine i do kraja godine je privukao dva značajna kruga finansiranja, čime je postigao vrednost od oko 2 milijarde dolara. Kyutai, neprofitni istraživački laboratorijum za veštačku inteligenciju, formiran je u novembru sa početnim finansiranjem od 300 miliona evra.

Novi francuski startap o kojem se razgovara razlikuje se od Holistic AI, softverske kompanije smeštene u Londonu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi