Japan pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na Zemlju

Japan je 2015. godine uspeo da bežično prenese energiju na više od 50 metara, a plan je da 2025. prenese svemirsku solarnu energiju na Zemlju

Japan pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na Zemlju

Svemirska administracija Japana JAXA već decenijama unazad pokušava da prenese svemirsku solarnu energiju na zemlju, a sada će preko državno-privatnog partnerstva probati da ostvari ovaj cilj do 2025. godine, prenosi Engadget.

Samo nekoliko godina ranije, 2015, Japan je napravio iskorak u ovakvoj tehnologiji. JAXA naučnici su tada uspešno preneli 1,8 kilovata snage do malog prijemnika bez ikakvih žica, što je bilo dovoljno energije za napajanje električnog čajnika.

Novim projektom, Japan sada pokušava da ova tehnologija postane stvarnost. Profesor Naoki Šinohara koji vodi projekat, probaće da rasporedi niz malih satelita u orbiti koji skupljaju solarnu energiju, posle čega bi trebalo da je prenesu na zemaljske prijemne stanice udaljene stotinama kilometara.

To bi bilo revolucionarni iskorak u energetskoj tehnologiji, jer solarna svemirska energija predstavlja potencijalno neograničeni izvor obnovljive energije. Deluje primamljivo baš zato što solarni paneli u svemiru mogu da sakupljaju energiju u bilo koje doba dana, gde ni oblaci ne bi predstavljali problem.

Korišćenje orbitalnih solarnih panela i mikrotalasa za slanje energije na Zemlju prvi put je predloženo krajem šezdesetih godina prošlog veka. Tada su se mnoge svetske zemlje uključile u razvoj ove tehnologije, uključujući naravno Kinu i SAD, koje su potrošile dosta vremena i novca na njen napredak.

Ipak, ukoliko Japan sada uspe da ostvari zamišljeno, to i dalje neće biti tek tako dostupna opcija energetskog snabdevanja, uzevši u obzir da prenos od otprilike jednog gigavata snage košta oko sedam milijardi dolara uz postojeću tehnologiju i opremu. Sa druge strane, svaki iskorak može da nas dovede korak bliže cilju da se ceo proces optimizuje i postane isplativ.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi