Japanska svemirska letelica SLIM sletela je na Mesec, ali naopačke

Iako je SLIM, japanska svemirska letelica sletela naopačke na Mesec, svemirska agencija Japana kaže da je prikupila podatke pre nego što je sonda završila rad

Japanska svemirska letelica SLIM sletela je na Mesec, ali naopačke

Nakon što je japanska svemirska agencija JAXA postala peta zemlja na svetu koja je spustila svemirsku letelicu na površinu Meseca, njeni naučnici otkrili su da se ona ipak prizemljila naopačke. Japanska svemirska letelica SLIM – što je akronim od Smart Lander for Investigating Moon, sletela je na Mesec 20. januara, ali je bilo poznato da može da ima veće probleme zbog poteškoća sa proizvodnjom energije svega nekoliko sati nakon sletanja, što se na kraju i dogodilo.

SLIM je sleteo oko 55 metara istočno od originalnog ciljnog mesta sletanja, saopštila je JAXA i dodala da je dobila sve tehničke informacije o navigaciji pre sletanja i konačnog stacioniranja na Mesečevoj površini.

JAXA je uspela da napravi fotografije uz pomoć SLIM letelice i potpuno autonomnog robota koji se zove The Lunar Excursion Vehicle 2 koji trenutno istražuje Mesec.

U svakom slučaju, razlog kvara motora letelice je pod istragom od strane svemirske agencije, a čak postoji i mala šansa za regeneraciju jer su solarni paneli koji napajaju SLIM okrenuti na zapad. To znači da postoji šansa za oporavak letelice ukoliko dovoljno svetla od sunca dopre do panela kako vreme bude odmicalo.

Tim JAXA agencije je ranije ove nedelje napisao na društvenoj mreži Twitter (X) da se „priprema za oporavak“. Agencija tvrdi da će preduzeti neophodne pripreme kako bi uspela da prikupi više tehničkih i naučnih podataka sa letelice.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi