Kina demonstrirala maglev voz sa brzinama do 1000 km/h

Kina je postigla prekretnicu u železničkom transportu, uspešno testirajući svoj inovativni ultra-visoko-brzinski maglev sistem koji može dostići brzine do 1.000 km/h

Kina demonstrirala maglev voz sa brzinama do 1000 km/h

Kina je uspešno završila demonstracioni test svog inovativnog ultra-visoko-brzinskog (UHS) maglev transportnog sistema, postigavši značajnu prekretnicu. Novi maglev voz može dostići brzine do 1000 km/h, obećavajući revoluciju u železničkom transportu.

Uspešno savladavši poslednje ispitivanje, ovaj visokobrzinski voz je izvan trenutnih ograničenja, a ono što može postići prevazilazi očekivanja.

Kako izveštava lokalna novinska agencija Xinhua, test maglev voza je održan u provinciji Šanši. UHS maglev sistem je zajednički razvijen od strane China Aerospace Science and Industry Corporation Limited i Šanši provincije. Ovo je označilo prvi test u punoj veličini nisko-vakuumskog cevnog magnetskog levitacionog transportnog sistema.

Izveštaji kineskih dnevnih novina potvrdili su uspeh testa, kao i da su postignuti svi željeni rezultati.

Tokom testa, superprovodničko maglev vozilo je operisalo u 2 km dugoj nisko-vakuumskoj cevi. Vozilo je demonstriralo kontrolisanu navigaciju, stabilnu suspenziju, bezbedno zaustavljanje i efikasno rukovanje krivinama.

Kina uspešno testirala maglev voz

Štaviše, test je takođe potvrdio da je vozilo održalo maksimalnu brzinu i visinu suspenzije unutar unapred postavljenih vrednosti. Svi sistemi su radili kako se očekivalo, a pokreti voza su se savršeno uskladili sa teoretskim putanjama.

Jedno od značajnih dostignuća testa bilo je uspostavljanje i održavanje vakuumskog okruženja na velikoj skali. Takođe je potvrđena efikasnost superprovodničke navigacione kontrole i koordinacije između različitih sistema u nisko-vakuumskom okruženju.

Kina je započela izgradnju UHS maglev transportnog sistema u okrugu Yanggao 2022. godine. Projekat ima za cilj integraciju svemirske tehnologije sa železničkim transportom, sa ciljem da vozovi postižu brzine od 1.000 km/h. Očekuje se da će ova integracija povećati efikasnost i brzinu železničkog putovanja širom zemlje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Godine 2021. Kina je predstavila prototip maglev voza sa visokotemperaturnom superprovodljivošću (HTS) u provinciji Chengdu. Ovaj prototip, razvijen na Univerzitetu Southwest Jiaotong, bio je sposoban da postigne brzine do 620 km/h, prema Interesting Engineering.

HTS maglev tehnologija je bez hemijskih nusproizvoda i značajne zagađenosti bukom, a može se pohvaliti stabilnošću, energetskom efikasnošću, bezbednošću i niskim operativnim troškovima. Posebno je pogodna za visokobrzinske i ultra-visoko-brzinske linije.

Kina planira da koristi UHS maglev transportni sistem za povezivanje različitih regiona zemlje. Procene sugerišu da bi sistem mogao smanjiti vreme putovanja između Pekinga i Šangaja na samo 1,5 sati, što ga čini izvanrednim rešenjem za uštedu vremena. Maglev tehnologija, koja predstavlja magnetsku levitaciju, omogućava vozovima da lebde i kreću se izuzetnim brzinama, pokretani snažnim magnetskim poljima.

Uspešan demonstracioni test ultra-visoko-brzinskog maglev transportnog sistema u Kini označava značajan napredak u železničkoj tehnologiji. Sa potencijalom da drastično smanji vreme putovanja i poboljša efikasnost, ova inovacija bi mogla revolucionisati transport ne samo u Kini već i širom sveta, prenosi Techtimes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Marti Misterija

    Benchmark vesti su vec neko vreme najzabavniji deo ovog foruma! :ROFLMAO:

  2. hurakura

    Brze od Boeing 737. Kinezi su cudo

  3. Ne daj Boze neka nesreca, zavrsis u Japanu ( mada bi u duhu vesti bilo prikladnije da sam napisao neku drugu drzavu :ROFLMAO: )

  4. Der Schnitter

    Od Subotice do Vranja za oko pola sata.
    Možda nekad i bude...

  5. Od Subotice do Vranja za oko pola sata.
    Možda nekad i bude...

    Mozda....kad izmisle teleport!

  6. NShappy

    Ovo je voz koji se zapravo kreće u vakuumskoj cevi.
    Inače se ne mogu te brzine bezbedno postići pri površini zemlje, a bez gigantske buke (čak i bez probijanja zvučnog zida), i bez ogromne potrošnje energije na savladavanje otpora vazduha.

    Ali na sličnim projektima se radi još kojekude.
    Radi(la) to i Muskova The Boring Company. Mada, sada kada ih čitam, te neke vakuum cevi i te neke ultra brzine su skrajnuli u stranu.
    Biće da je to ipak van ekonomsko/tenhničko/praktične isplativosti.
    :unsure:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi